Ουκρανική Κρίση | Οι πρώτες αντιδράσεις από την ρωσική κινητοποίηση
Defence Redefined
Published on 24/02/2022 at 15:08

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να μην πανικοβάλλονται, καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη νίκη, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Λίγη ώρα αργότερα, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα. Η ρωσική επιχείρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, σκοπό έχει “να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η επικράτειά της διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή”, ανέφερε εξάλλου το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει αμέσως, να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να σχηματίσει “μια συμμαχία κατά του Πούτιν”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μια “συμμαχία κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν” για “να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη”, δήλωσε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν | Διάγγελμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας” με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. “Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων” συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ακόμη ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι του είχε ζήτησε να καλέσει τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα την κατάφωρη επίθεση του προέδρου Πούτιν και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ανήγγειλε νωρίτερα ότι θα εκφραστεί για τις συνέπειες που θα έχει για τη Ρωσία η επιχείρηση αυτή αργότερα σήμερα και θα συζητήσει επίσης σήμερα με τους ομολόγους του στην G7, έχει διαμηνύσει ότι θα επιβληθούν σκληρότερες παρά ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. “Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό”, κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Σε τεντωμένο σχοινί Ρωσία – Δύση για την κρίση στην Ουκρανία – Οι αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν συνομίλησαν εξάλλου με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και καταδίκασαν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συζητήσουν τη συντονισμένη αντίδραση της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ και ο ΓΓ του NATO συζήτησαν επίσης τα επόμενα βήματα, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του εδάφους των συμμάχων και ειδικά της ανατολικής πτέρυγας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα μια έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής που έκανε ένας ξένος δημοσιογράφος, σχολίασε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην Ελλάδα, συνεδριάζει εκτάκτως στις 10:30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Μερική επιστράτευση στην Ουκρανία – Ο Πούτιν “θάβει” την ειρηνευτική διαδικασία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This