Ν. Δένδιας | Επιστολή της Ελλάδας στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη
Defence Redefined
Published on 18/04/2022 at 09:00

Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζητώντας να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων στην Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου στην αρχή του πολέμου υπήρχαν θύματα ομογενείς, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

“Θα συνεχίσουμε να θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της Μαριούπολης σε όλα τα fora και να υπογραμμίζουμε ότι η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει, “για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, όπου εδώ και αιώνες διαβιοί το ελληνικό στοιχείο”, ενώ υπενθυμίζει την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό.

Δυστυχώς, αναφέρει, όσον αφορά τη Μαριούπολη, “η κατάσταση είναι τραγική και η πόλη ουσιαστικά έχει πάψει να υφίσταται”, ενώ προσθέτει πως “δεν μας επιτρέπεται να μεταβούμε εκεί, προκειμένου να μην διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής”.

Διαβάστε επίσης: Σλοβακία | Γιατί στείλαμε τους S300 στην Ουκρανία – Δηλώσεις του Σλοβάκου ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως “η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει, ως θεμελιώδη αρχή, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας” και τονίζει πως παρά τους ιστορικούς δεσμούς που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία, “η Ελλάδα δεν είχε ουδεμία επιλογή”.

“Έκανε αυτό που υπαγορεύουν οι αρχές που υπηρετεί, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: Σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών”, σημειώνει και προσθέτει

“Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε εισβολή ως θέση αρχής. Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας π.χ. στο Κυπριακό, δεν υπερασπιζόμασταν τις ίδιες αρχές σε κάθε περίπτωση. Με τις ενέργειές της, η Ρωσία, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε επιλογή. Το επίπεδο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της ρωσικής κυβέρνησης, όχι της χώρας μας”, σημειώνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως “κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της ρωσικής πλευράς”, ενώ “θεωρητικά, ακόμη και μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλες χώρες”.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Η Μόσχα απειλεί κατά της ενδεχόμενης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας – Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει πως οποιαδήποτε σχετική απόφαση αποτελεί κυρίαρχη επιλογή των κρατών αυτών. “Και οι δύο χώρες είναι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και, βεβαίως, εφόσον επιλέξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν έχει επί της αρχής λόγο να αντιταχθεί”.

Υπενθυμίζει δε πως η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δεν επιτρέπει την προσέγγιση της Αυστρίας και της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, δεν χρησιμοποιεί τη θέση της στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει ιδιοτελή συμφέροντα.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας που έχει χαρακτηριστεί ως “επιτήδειος ουδέτερος”, ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει πως “η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κακέκτυπο της τουρκικής”.

“Ιστορικά η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ρόλο “ενδιάμεσης” δύναμης”, αναφέρει. “Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει επιτύχει να είναι συστατικό μέρος ενός συγκεκριμένου πολιτικού, πολιτισμικού και αξιακού χώρου, πολύ πιο προοδευμένου. Αυτή υπήρξε η μεγάλη ιστορική μας επιτυχία. Αν επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε την Τουρκία, θα γίνουμε κακέκτυπο και θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα αναξιοπιστίας χωρίς να υπάρχουν οφέλη”, τονίζει.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Θρίλερ με την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva – Όλες οι πληροφορίες

Σημειώνει ακόμη πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρήκε απέναντί της το σύνολο των δημοκρατικών χωρών που επέβαλαν κυρώσεις.

“Οι πρακτικές που ήταν αποδεκτές τον 19ο ή ακόμα και κατά ένα μέρος του 20ου αιώνα βρίσκουν απέναντι τους το συμπαγές μέτωπο των Δημοκρατιών”, επισημαίνει και προσθέτει: “Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, όπου τα αναθεωρητικά αφηγήματα, η αμφισβήτηση των συνόρων, των Διεθνών Συνθηκών, η απειλή ή η χρήση βίας είναι ηθικώς απονομιμοποιημένα. Δεν αντιμετωπίζονται, πλέον, απλώς ως μία ενοχλητική παραφωνία, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι: μία σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.

Αναφορικά με την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στην τουρκική πλευρά, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι κάθε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

“Τονίσαμε ότι οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης” και “υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου”.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Μπαράζ βομβαρδισμών μετά την βύθιση του “Moskva”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This