Ουκρανία | Θρίλερ με την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva – Όλες οι πληροφορίες
Defence Redefined
Published on 14/04/2022 at 15:39

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς ένα από τα πιο εμβληματικά πολεμικά πλοία της Ρωσίας το καταδρομικό Μοskva το οποίο εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπέστη σοβαρή ζημιά.

Σύμφωνα με το CNN, το καταδρομικό Moskva, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, “είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας”.

Λόγω των μεγάλων καταιγίδων στη Μαύρη Θάλασσα που διαταράσσουν τις δορυφορικές εικόνες δεν δύναται ακόμα να επιβεβαιωθεί οπτικά το χτύπημα του πλοίου ή η τρέχουσα κατάστασή του, αλλά οι αναλυτές σημείωσαν ότι μια πυρκαγιά σε ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη που θα μπορούσε να το βυθίσει.

Διαφορετικές όμως είναι οι πληροφορίες από Ρωσία και Ουκρανία για το τι συμβαίνει πραγματικά. Σύμφωνα με πηγες απο Ουκρανία, το σκάφος έχει ήδη βυθιστεί, κάτι το οποίο αρνείται το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Επίσκεψη – έκπληξη του Βρετανού Πρωθυπουργού Τζόνσον

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο, το καταδρομικό Moskva παραμένει πλεούμενο. Ο κύριος πυραυλικός οπλισμός δεν έχει υποστεί ζημιά, ενώ το πλήρωμα του καταδρομικού εκκενώθηκε στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή. 

Το υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ακόμα ότι η πηγή ανάφλεξης έχει εντοπιστεί και πλέον δεν υπάρχουν εστίες φωτιάς και οι εκρήξεις πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τη ρυμούλκηση του πλοίου στο λιμάνι και τη διαπίστωση των αιτιών της έκτακτης ανάγκης. 

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το η ζημιά προήλθε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο καταδρομικό και η οποία προκάλεσε την έκρηξη των πυρομαχικών που ήταν στο πλοίο.

Υπάρχουν λίγα πυρομαχικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο κύτος ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς. Αυτός θα ήταν ένας αντι-πλοϊκός πύραυλος P-1000 “Vulcan” με πολεμική κεφαλή, στη συνηθισμένη έκδοση των 500 κιλών, ή ένας από τους πυραύλους του συστήματος S-300F,  ναυτική έκδοση του S-300 που πιθανόν να εξερράγη μέσα στον εκτοξευτή. 

Από την άλλη πλευρά, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. “Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο”, είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη πτητική δοκιμή του παράκτιου αντιπλοϊκού πυραύλου Neptune τον Ιούνιο του 2020. Ο Neptune παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια έκθεση οπλικών συστημάτων στο Κίεβο το 2015 και εισήλθε στο οπλοστάσιο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας το 2021.

Το παράκτιο αμυντικό σύστημα Neptune περιλαμβάνει έναν φορητό εκτοξευτή USPU-360 με τέσσερα κάνιστρα, ένα όχημα μεταφοράς / επαναφόρτωσης TZM-360 και ένα όχημα ελέγχου. Σχετικά με το βλήμα, αυτό πρόκειται για ένα κατευθυνόμενο αντιπλοϊκό πύραυλο cruise. Ο σχεδιασμός του Neptune βασίζεται στον σοβιετικό υποηχητικό πύραυλο Kh-35 ενώ διαθέτει αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μεγαλύτερο βεληνεκές από τον υπόψη ρωσικό πύραυλο.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μήκος: 5,05 μέτρα 
  • Βάρος: 800 κιλά 
  • Επιχειρησιακό βεληνεκές: 280 χλμ
  • Πολεμική κεφαλή: HE-FRAG 150 κιλών Διαθέτει ενσωματωμένο 
  • Σύστημα πλοήγησης: ραντάρ 

Στο αρχικό στάδιο της πτήσης ο πύραυλος κινείται σε ύψος 10-15 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας αλλά καθώς πλησιάζει τον στόχο του κατεβαίνει (sea skimming) στα 3-10 μέτρα για να αποφεύγει τον εντοπισμό από τα αντίπαλα αμυντικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Πλήρης απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Βόρεια Ουκρανία

Μια τελευταία πληροφορία που διακινείται έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθότι αφορά την εμπλοκή τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων μάχης τύπου Bayraktar TB-2 στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του εμβληματικού ρωσικού καταδρομικού Moskva. 

Η χρήση των Bayraktar εικάζεται ότι αποτέλεσε μέρος μιας τακτικής παραπλάνησης και αντιπερισπασμού, αφού εστιάζοντας την προσοχή των πληρωμάτων των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη δράση των ουκρανικών TB-2, οι Ουκρανοί εκτόξευσαν περισσότερων του ενός πυραύλους πλεύσης (cruise) με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η ιστορία του Moskva

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava (“Δόξα”). Άλλαξε όνομα (“Μόσχα”) μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

Ο ρόλος του είναι καθαρά ο πόλεμος επιφανείας κατά των αμερικανικών Ομάδων Μάχης Αεροπλανοφόρων, με δευτερεύουσες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, αλλά και ισχυρές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας.

Έτσι το πλοίο σχεδιαστηκε να φέρει 16 αντιπλοικά βλήματα P-500 Bazalt, τα οποία αντικαταστάθηκαν απο μια πιο σύγχρονη έκδοση με την ονομασια P-1000 Vulcan. Ο οπλισμός του περα απο τα Vulcan συμπεριλαμβάνει ένα δίδυμο ναυτικό πυροβόλο των 130 χιλ AK-130, δύο πενταπλούς τορπιλοσωλήνες των 533 χιλ και δύο συστήματα ανθυποβρυχιακών ρουκετών μικρης εμβελειας RBU-6000.

Η αντιαεροπορική άμυνα του πλοίου παρέχεται από 64 βληματα S-300F Fort με εμβέλεια 90 χλμ τοποθετημένα σε οκτώ οκταπλούς κυλινδρικούς κάθετους εκτοξευτές, από δύο συστήματα 4K33 OSA-M, ενώ η εγγύς αντιαεροπορική άμυνα στηρίζεται σε έξι συστήματα CIWS AK-630 που διαθέτουν εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο των 30 χιλ.

H απώλειά του -ανεξαρτήτως λόγου- αποτελεί πλήγμα στο ηθικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και στο διεθνές status της Ρωσίας και αντίστοιχα ενισχύει την Ουκρανία και το NATO πολυεπίπεδα. Παράλληλα, “στραπατσάρει” το προφίλ του Πούτιν, πλήττει το διεθνές κύρος και αμφισβητεί το status των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το Moskva, 12.000 τόνων, βυθίστηκε, θα ήταν η μεγαλύτερη βύθιση πολεμικού πλοίου σε καιρό πολέμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πλέον ο ρωσικό στόλος έχει μια μεγάλη “τρύπα” στο σύστημα αεράμυνας περιοχής στην Μαύρη θάλασσα.

Η “ σύμπτωση” με το πλήγμα στη ρωσική ναυαρχίδα

Το πρωί της ίδιας μέρα που χτυπήθηκε το Ρωσικό πλοίο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε παρουσιάσει το νέο γραμματόσημο της χώρας, προς τιμήν ακριβώς της ηρωικής αντίστασης των συνοριοφυλάκων, που αναπαριστά έναν εξ αυτών να υψώνει το δάχτυλό του προς το Moskva!

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών αμάχων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This