ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Νορβηγία | Έφτασαν οι Ταλιμπάν για διαβουλεύσεις
Defence Redefined
Published on 24/01/2022 at 10:00

Στο Όσλο έφτασε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, για τις πρώτες επίσημες συνομιλίες που θα έχει το καθεστώς με εκπροσώπους της Δύσης.

Οι διαβουλεύσεις στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, η οποία επιδεινώθηκε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η παροχή διεθνούς βοήθειας έχει ανασταλεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν “παγώσει” περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν απειλείται με πείνα.

Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν από Κυριακή έως Τρίτη και «οι Ταλιμπάν θα συναντήσουν εκπροσώπους των νορβηγικών αρχών και αξιωματούχους από μια σειρά συμμαχικών χωρών» δήλωσε η υπ. Εξωτερικών της Νορβηγίας, Anniken Huitfeldt και τόνισε ότι “η Νορβηγία θα ξεκαθαρίσει τις προσδοκίες της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκπαίδευση των κοριτσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας διαμήνυσε, επίσης, ότι οι διαβουλεύσεις δε συνιστούν αναγνώριση ή νομιμοποίηση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν είναι ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος, Αμίρ Χαν Μουτακί.

Η άφιξη των Ταλιμπάν στη Νορβηγία προκάλεσε αντιδράσεις από Αφγανούς που διαμένουν στην χώρα και συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να φύγουν οι Ταλιμπάν.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: ΗΑΕ | Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ εξαιτίας της επίθεσης των Χούθι

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This