ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Λοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους | Ένας ήρωας που αγκάλιασε οπλοβομβίδα και τίμησε την πατρίδα
Defence Redefined
Published on 24/11/2021 at 16:55

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η μετά θάνατον παρασημοφόρηση του Λοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους με το Μετάλλιο “Αλτρουισμού και Αυτοθυσίας” της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Ήταν Πέμπτη του 2009 όταν τα νέα εξαπλώθηκαν σαν κακόγουστη φάρσα. Το ρολόι δεν πρόλαβε να ακουμπήσει 11 το πρωί και το κακό είχε ήδη γίνει. Ο Πάμπος ήταν νεκρός και η είδηση του θανάτου του είχε απλωθεί απ΄ άκρου εις άκρον. Ο Χαραλάμπους γεννήθηκε στο Μένοικο της Επαρχίας Λευκωσίας και ήταν νυμφευμένος. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ 2003). 

Ο παθιασμένος Λοχαγός είχε κάνει αυτό που θεωρούσε καθήκον. Έγινε ασπίδα για τους “μιτσιούς του”. Ύψωσε ανάστημα και έφυγε σαν ήρωας, λεβέντικα μη αφήνοντας σημάδια.

Η έκρηξη στο φυλάκιο κοντά στον Προμαχώνα Ρόκα ήταν εκκωφαντική. Ο Χαραλάμπους είχε αγκαλιάσει την ελαττωματική όπως αποδείχθηκε οπλοβομβίδα χαρίζοντας ζωή μέσα σε δευτερόλεπτα στους γύρω στρατιώτες που ήταν μαζί του στο σημείο.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα σε μία καταμέτρηση Υλικού του 3ου Λόχου της Μονάδας. Ενώ διενεργούσε την καταμέτρηση πυρομαχικών στο υπόγειο του Φυλακίου 309 στο κτήριο Ηλέκτρα παρουσία 1 ΔΕΑ και 3 στρατιωτών, ο Υπολοχαγός άκουσε παράξενο θόρυβο στο εσωτερικό της οπλοβομβίδας, σαν να είχε οπλίσει ο πυροκροτητής.

Έρευνα που διενεργήθηκε μετά θάνατον διαπίστωσε ότι ο 29χρονος τότε Υπολοχαγός σκοτώθηκε από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι από ανθρώπινο λάθος.

Τότε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σε δηλώσεις του απέδωσε τα αίτια του τραγικού ατυχήματος σε “ανθρώπινο λάθος”. Η έρευνα λοιπόν, κατέδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων στην Ευρύχου – Φωτογραφίες

Ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας

“Η μετά θάνατον αυτή τιμή είναι ένδειξη της υπέρτατης ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης ολόκληρης της Πολιτείας και του λαού, εκφράζει και αντανακλά τον οφειλόμενο σεβασμό για την ανεκτίμητη προσφορά του Χαράλαμπου στην πατρίδα”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την απόδοση του μεταλλίου.

Ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων εξέφρασε ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας για την οδύνη, αλλά και δικαιολογημένη πικρία που προκλήθηκε έως ότου αναγνωριστεί το αυτονόητο: Το μεγαλείο της ψυχής και η αυτοθυσία του Χαράλαμπου για να σώσει τις ζωές τεσσάρων συναδέλφων του.

Διαβάστε επίσης: 12 χρόνια από τη θυσία του Υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This