ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων στην Ευρύχου – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 18/10/2021 at 17:45

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Αγνοουμένων και Πεσόντων Καταδρομέων στην Ευρύχου, στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας. Το μνημείο ανήγειρε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ). Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων και υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Στην τελετή παρευρέθηκε και ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΣΕΚ, κ. Μάκης Οικονομίδης.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων έκανε αναδρομή στις επιχειρήσεις των Δυνάμεων Καταδρομών από το 1964 μέχρι το 1974, όπου παρόλες τις αντίξοες συνθήκες και τις ελλείψεις σε μέσα, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στις επιχειρήσεις του σχεδίου “Λαβίδα”, όπου οι Μοίρες Καταδρομών ανέλαβαν την κατάληψη της διάβασης “Αγύρτα” του Πενταδακτύλου, ώστε να ανακόψουν το τουρκικό προγεφύρωμα. Οι επιχειρήσεις στέφθηκαν με επιτυχία όμως η αντικατάσταση από άλλες μονάδες, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, δεν ήρθε ποτέ. 

Αναφορά επίσης έγινε και στην περίοδο της εκεχειρίας όπου οι Μοίρες Καταδρομών συνέχισαν κανονικά τις επιχειρήσεις, αφού ο Τουρκικός στρατός συνέχισε να προχωρεί, καθώς και στην επιχείρηση “ΝΙΚΗ” της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από την Ελλάδα. Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή της ανεύρεσης των αγνοουμένων.

Διαβάστε επίσης: 13 Οκτωβρίου 2021| Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών Μέσης Ανατολής

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This