ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ.
Μετά την μάχη των θερμοπυλών και μόλις οι Έλληνες πληροφορήθηκαν για την καταστροφή αποφάσισαν να υποχωρήσουν. Αυτό επέτρεψε στους Πέρσες να καταλάβουν τη Βοιωτία και την Αττική.
Οι Πελοποννήσιοι από την πλευρά τους ήθελαν να σταματήσουν τον περσικό στόλο στον Ισθμό της Κορίνθου. Παρόλα’ αυτά, ο Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα, ελπίζοντας έτσι ότι μια νίκη θα εμπόδιζε τους Πέρσες να εισβάλουν στην Πελοπόννησο.
Ο Θεμιστοκλής με την στρατηγική του ανάγκασε τον Ξέρξη να επιτεθεί στα Στενά της Σαλαμίνας, όπου η αριθμητική υπεροχή των Περσών ήταν άχρηστη και προβληματική. Ο βασιλιάς Ξέρξης, ο οποίος ήταν βέβαιος για τη νίκη, ανέβηκε σε μία πλαγιά του βουνού Αιγάλεω για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία.
Κύρια πηγή για τους Περσικούς πολέμους αποτελεί ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος αναφέρει ότι ο συμμαχικός στόλος είχε 378 τριήρεις, και αναφέρει τον αριθμό των πλοίων που έστειλε κάθε πόλη-κράτος.
- Αθήνα: 180 πλοία
- Κόρινθος: 40 πλοία
- Αίγινα: 30 πλοία
- Χαλκίδα: 20 πλοία
- Μέγαρα: 20 πλοία
- Σπάρτη: 16 πλοία
- Σικυώνα: 15 πλοία
- Επίδαυρος: 10 πλοία
- Ερέτρια: 7 πλοία
- Αμβρακία: 7 πλοία
- Τροιζήνα: 5 πλοία
- Νάξος: 4 Πλοία
- Λευκάδα: 3 πλοία
- Ερμιόνη: 3 πλοία
- Στύρα: 2 πλοία
- Κύθνος: 2 πλοία
- Κέα: 2 πλοία
- Μήλος: 2 πλοία
- Σίφνος: 1 πλοία
- Σέριφος: 1 πλοίο
- Κρότωνας: 1 πλοίο
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο περσικός στόλος είχε 1.207 τριήρεις. Ωστόσο, από αυτά τα πλοία, το 1/3 χάθηκε στη Μαγνησία, λόγω καταιγίδας, περισσότερα από 200 χάθηκαν στην Εύβοια, ενώ τουλάχιστον 50 πλοία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας του Αρτεμισίου.
Οι Πέρσες είχαν πλεονέκτημα, λόγω αριθμητικής υπεροχής και περισσότερων ποιοτικών πλοίων. Η πιο κοινή θαλάσσια τακτική στην Μεσόγειο αυτό τον καιρό ήταν ο εμβολισμός (οι τριήρεις ήταν εξοπλισμένες με ένα έμβολο), ή η χρησιμοποίηση οπλιτών (επιβατών, όπως οι σημερινοί πεζοναύτες). Οι Πέρσες είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν έναν ελιγμό που ήταν γνωστός ως «διέκπλους». Κατά τον ελιγμό αυτόν, το πλοίο εισχωρούσε σε κενό μεταξύ πλοίων της εχθρικής παράταξης και έστρεφε απότομα, εμβολίζοντας το εχθρικό πλοίο στα πλευρά. Οι Πέρσες είχαν αρκετά έμπειρους ναυτικούς για τον ελιγμό αυτό, αλλά οι Έλληνες είχαν σχεδιάσει μια τακτική για να τον εξουδετερώσουν.
Η κύρια τακτική των Ελλήνων κατά την ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν η επιβίβαση (ρεσάλτο). Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν βύθιζαν πλοία στο Αρτεμίσιο, αλλά τα αιχμαλώτιζαν. Μεταξύ των σύγχρονων ιστορικών διατυπώθηκε η άποψη ότι το μεγάλο βάρος των ελληνικών πλοίων τους επέτρεψε να αντέξουν τους ισχυρούς ανέμους στις ακτές της Σαλαμίνας και να αποφύγουν τον εμβολισμό και τις συνέπειές του.
Η περιγραφή της μάχης από τους ιστορικούς είναι πρόχειρη, ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες δεν μπορούσε να δει τι γινόταν σε ολόκληρο το πεδίο της μάχης, πλην του Ξέρξη και των στρατηγών του.
Ως γνωστό οι ελληνικές τριήρεις είχαν μεγάλο έμβολο στο μπροστινό μέρος, έτσι ώστε να καταστρέφουν τα εχθρικά πλοία. Αν ο εμβολισμός δεν έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε ξεκινούσε μάχη μεταξύ των στρατιωτών που υπήρχαν στα πλοία. Οι Έλληνες είχαν οπλίτες με βαρύ οπλισμό, ενώ οι Πέρσες φαίνεται να είχαν οπλίτες με ελαφρύτερο οπλισμό.
Διαβάστε επίσης: Η Μάχη των Θερμοπυλών | Η ήττα, που η Ιστορία την έκανε νίκη – Διαδραστικός Χάρτης
Στο θέατρο της ναυμαχίας, η πρώτη γραμμή μάχης των Περσών απωθήθηκε από τους Έλληνες, εμποδίζοντας την προώθηση της δεύτερης και της τρίτης γραμμής. Ο Θεμιστοκλής, παράλληλα, κατάφερε να χωρίσει στα δύο το δεξιό μέρος της παράταξης των Φοινίκων. Ο Αριαβίγνης (αδερφός του Ξέρξη) σκοτώθηκε στην αρχή της μάχης. Στο κέντρο, οι Έλληνες κατάφεραν να χωρίσουν τον περσικό στόλο στα δύο.
Ακολούθησε η καταδίωξη και η καταστροφή του περσικού στόλου, ο οποίος υποχώρησε στο Φάληρο. Οι στην ναυμαχία της Σαλαμίνας Έλληνες έχασαν 40 τριήρεις, ενώ οι Πέρσες φαίνεται να έχασαν 200 πλοία.
Μετά τη ναυμαχία, ο Ξέρξης, μαζί με ένα μεγάλο μέρος του στρατού, επέστρεψε στην Ασία, ενώ για την υποταγή της Ελλάδος παρέμεινε ο Μαρδόνιος με τον υπόλοιπο περσικό στρατό. Αλλά το 479 π.Χ. οι Πέρσες υπέστησαν σοβαρή ήττα στις Πλαταιές και στη Μυκάλη και σταμάτησαν τις επιθέσεις τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Λίγο αργότερα, οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα.
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί ορόσημο στους Περσικούς Πολέμους. Χάρη στη νίκη τους, οι Έλληνες κατάφεραν να επιβιώσουν, ενώ οι Πέρσες υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Στις μάχες των Πλαταιών και της Μυκάλης, η απειλή για την κατάληψη της Ελλάδος διαλύθηκε και οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση. Στις επόμενες τρεις δεκαετίες, οι Αθηναίοι, χάρη στους πολέμους της Δηλιακής Συμμαχίας, κατάφεραν να απελευθερώσουν τη Θράκη, τη Μακεδονία, τα νησιά του Αιγαίου, την Ιωνία, και βοήθησαν τους Αιγύπτιους στην εξέγερση τους κατά των Περσών, γεγονότα που μείωσαν το γόητρο των Περσών.
Δείτε στους χάρτες που ακολουθούν, τις τέσσερις φάσεις της ναυμαχίας της Σαλαμίνας:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
3 Ιουνίου 1996 | Τούρκος στρατιώτης δολοφονεί τον εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή
Στις 3 Ιουνίου 1996, ο 19χρονος εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή δολοφονήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα, στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο…
29 Μαΐου 1453 | Εάλω η Πόλις – Ο Ελληνισμός τιμά τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας
Στις 29 Μαΐου ο απανταχού Ελληνισμός τιμά τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγo…
19 χρόνια από το θάνατο του ηρωικού Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη
Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θάρρους και μαχητικότητας, ένα πρότυπο για όλους τους ιπτάμενους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας…
Κεραμωτή Καβάλας | Μνημείο για τους οπλίτες και αξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο – Μαρτυρεί την προσφορά της Ελλάδας
Αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμή των Ελλαδιτών οπλιτών και αξιωματικών που υπηρέτησαν στην Κύπρο καθώς και τελετή ταφής των οστών του πεσόντος Χαράλαμπου Σαμλιάν…
HOUTRIS | Παρών στην DEFEA 2025 με ευρεία γκάμα ειδικοποιημένων οχημάτων και προϊόντων για τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις – Φωτογραφίες
Για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, κάθε στρατιωτικό επιτελείο χρειάζεται να έχει στην διάθεση του όλα τα διαθέσιμα μέσα…
Το Ισραήλ βομβαρδίζει στόχους στο Ιράν – Αντίποινα από την Τεχεράνη
Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επιχείρηση κατά στόχων στο Ιράν…
LRSO | Ο νέος πύραυλος πλεύσης για πυρηνική κρούση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) δημοσίευσε πρόσφατα ένα concept art του προηγμένου stealth πυραύλου cruise τύπου AGM-181A Long-Range Standoff…
CELLOCK | Drones και Τεχνητή Νοημοσύνη στη DEFEA 2025
Η κυπριακή εταιρεία CELLOCK σημείωσε δυναμική παρουσία στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας, DEFEA 2025, στην Αθήνα…
Τουρκία | Η μεγαλύτερη εξαγωγή της αμυντικής βιομηχανίας – 10 δις για αεροσκάφη KAAN στην Ινδονησία
Η Ινδονησία παρήγγειλε 48 μαχητικά αεροσκάφη KAAN από την Τουρκία με συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
0 Σχόλια