ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η 12 Σεπτεμβρίου 1922 σηματοδοτεί μια από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ελληνισμού, καθώς η Σμύρνη, μια από τις πιο ευημερούσες πόλεις στη μεσογειακή ακτή της Μικράς Ασίας, καταστράφηκε από τους Τούρκους, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σε μια πατρίδα που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ.
Μόνο πέντε ημέρες πριν από την καταστροφή της Σμύρνης, ο ελληνικός στρατός, που είχε έρθει στη Μικρά Ασία για να ελευθερώσει εδάφη που κάποτε ήταν ελληνικά, έφευγε, ηττημένος από τα τουρκικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του ιδρυτή του νέου έθνους, Κεμάλ Ατατούρκ.
Μόλις ο ελληνικός στρατός είχε υποχωρήσει, τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος της και κυρίως εκεί όπου ζούσαν μόνο Έλληνες.
Εκείνη την εποχή, η πόλη της Σμύρνης ήταν κυρίως ελληνική, με το 45 τοις εκατό του πληθυσμού της να ανήκει σε αυτήν την εθνοτική ομάδα. Οι Τούρκοι που ζούσαν εκεί ήταν στην πραγματικότητα η μειοψηφία, αποτελώντας μόνο το 23 τοις εκατό του πληθυσμού. Υπήρχαν επίσης ισχυρές αρμενικές και εβραϊκές κοινότητες στην πόλη, συμβάλλοντας στο ακμάζον εμπόριο της.
Αρχικά, οι ντόπιοι, κυρίως Έλληνες Χριστιανοί, Αρμένιοι και Εβραίοι, πίστευαν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που εισέβαλαν θα διατηρηθούν σε τάξη από το Συμμαχικό Ναυτικό, αποτελούμενο από αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πλοία που αγκυροβόλησαν στο λιμάνι. Τα συμμαχικά πλοία, που έβγαζαν εκεί στα νερά λίγο έξω από την πόλη, ήταν εγγύηση για την ασφάλειά τους, λανθασμένα θεωρούσαν. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έπρεπε να αποδεχτούν την επιβαλλόμενη ουδετερότητα και τους ζητήθηκε η μη συμμετοχή τους σε πολιτικά γεγονότα εκείνης της περιοχής.
Η ειρήνη εκεί σύντομα έσπασε και τα γεγονότα έλαβαν χώρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μέσα σε λίγες ώρες, Τούρκοι στρατιώτες, χωρίς προφανή λόγο, άρχισαν να ενεργούν με βία κατά των Αρμενίων εμπόρων κατά μήκος της ακτής, καταστρέφοντας και λεηλατώντας τα καταστήματά τους. Τελικά, η μόνη γειτονιά που έμεινε ανέγγιχτη από τους εμπρηστές ήταν αυτή των Τούρκων.
Μεταφέροντας πολύ λίγα αντικείμενα, οι Έλληνες συρρέουν στο λιμάνι, άλλοι στα πλοία, άλλοι στην περιοχή του Παραδείσου για να βρουν καταφύγιο σε ξένα σχολεία, κλαμπ και προξενεία. Οι άλλοτε ευημερούντες πολίτες θα έπρεπε να αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα των προγόνων τους, ενώ μερικοί πήγαν στην Αμερική. Κάποιοι τα κατάφεραν. Πολλοί άλλοι σπρώχτηκαν πίσω στη θάλασσα φοβούμενοι ότι το σκάφος στο οποίο κατάφεραν να ανέβουν θα βυθιζόταν από το υπερβολικό βάρος.
Την επομένη της αρχικής πυρκαγιάς, ο Πατριάρχης Χρυσόστομος, ο επικεφαλής όλων των Ελληνορθόδοξων πιστών σε όλο τον κόσμο, κρεμάστηκε από Τούρκους στρατιώτες μετά από βάναυσα βασανιστήρια. Οι θηριωδίες δεν είχαν τέλος μέχρι να ολοκληρωθεί η καταστροφή της Σμύρνης. Οι άμαχοι Τούρκοι της πόλης ενώθηκαν με τα στρατεύματα για να καταστρέψουν ό, τι κομμάτι ελληνιστικού πολιτισμού είχε απομείνει.
Σήμερα, πολύ λίγα από τα μπαρόκ κτίρια στην παραλία Alsancak παραμένουν όρθια για να θυμίσουν στον επισκέπτη το μεγαλείο ενός χαμένου παρελθόντος. Στο εσωτερικό της πόλης προς την παλιά Σμύρνη, υπάρχουν μόνο μερικά κτίρια που σώζονται από εκείνη την εποχή, με αρχιτεκτονικά στοιχεία που απηχούν τα μεγαλοπρεπή κτίρια που κάποτε στέκονταν κατά μήκος της προκυμαίας.
Με πληροφορίες από: Έθνος, defenceredefined.com.cy
Διαβάστε επίσης: Σεπτεμβριανά 1955 | Μαύρη Ημέρα για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
14 Μαρτίου 1957 | Οι βρετανοί απαγχονίζουν τον 19χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη
Στις 14 Μαρτίου 1957, οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Κύπρο, εκτελούν δια απαγχονισμού απαγχονίζουν τον 19χρονο ποιητή και αντάρτη της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη…
3 Μαρτίου 1957 | Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέφτει μαχόμενος για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα
Στις 3 Μαρτίου 1957, ο αντάρτης της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου, πέφτει μαχόμενος κατά υπεράριθμων βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων…
Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία τον Φεβρουάριο του 1821
Ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και να εισέρχεται εντός της Οθωμανικής…
Εθνική Φρουρά | Στρατιωτικοί Σκοπευτικοί Αγώνες Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών – Ακροβολιστών
Από 12 έως 13 Μαρτίου 2025, διεξήχθη o 1ος διαγωνισμός Στρατιωτικού Σκοπευτικού Αγώνα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) – Ακροβολιστών…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
0 Σχόλια