ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάριος Καναρίνης*
Στα πλαίσια της αναθέρμανσης της εξωτερικής πολιτικής της Ελληνικής κυβερνήσεως τον τελευταίο κυρίως χρόνο, παρατηρείται έντονη κινητικότητα και στις σχέσεις της Ελλάδος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το παρόν κείμενο επιχειρεί να προβεί σε μια αποτύπωση των κομβικών σημείων της μέχρι τώρα σύμπλευσης των δύο χωρών και σχολιασμό τους.
Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2020 κατέφθασαν στη βάση της Σούδας συνοδευόμενα και από τεχνικό προσωπικό, τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. των ΗΑΕ, σε μια κίνηση με σκοπό τη συνεκπαίδευση με την Ελληνική Π.Α στους αιθέρες της Αν. Μεσογείου. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η συνέντευξη που παραχώρησε στην ελλαδική εφημερίδα “Το Βήμα” (δημοσιεύτηκε στις 3/11/20) ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς. Ο Εμιρατιανός αξιωματούχος παρουσίασε την Τουρκία ως τον παράγοντα αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Έκανε λόγο για επηρεασμό της κυβέρνησης του ΑΚΡ από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα την οποία και χαρακτήρισε ως τρομοκρατική. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι προοπτικές της συνεργασίας με την Ελλάδα είναι πολυτομεακές και διευρύνονται ταχύτατα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, πέρα από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, οι δύο ηγέτες περιέγραψαν ως πυλώνες συνεργασίας τους το εμπόριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, την ενέργεια, τις ψηφιακές και κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και τη γεωργία.
Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης | Ελλάδα-ΗΑΕ διαμορφώνουν πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας στην άμυνα – VIDEO
Ακολούθησε η προ τριών μηνών επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι με το διάδοχο του θρόνου σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν στις 18 Νοεμβρίου του 2020. Πολλά ήταν τα σημαντικά μηνύματα που προέκυψαν από τη συνάντηση αυτή αφού κοινοποιήθηκε προς όλους ότι τις δύο πλευρές συνδέει ισχυρή συναντίληψη κατά της Τουρκίας και των επεκτατικών της βλέψεων. Στην κοινή τους δήλωση οι δύο ηγέτες είχαν καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο τερματίζοντας όλες τις έκνομες ενέργειές της. Η συνάντηση αυτή ήταν που έθεσε και επισήμως τις βάσεις για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο κρατών ενώ επήλθε συμφωνία στους τομείς Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής. Τη συμφωνία αυτή επισφράγισε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας (Military Cooperation Program – MCP 2021) του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Εμιρατιανό ομόλογό του στις 9 Δεκεμβρίου. Το πρωτόκολλο αυτό στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μέσω διεξαγωγής κοινών επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι στις 15 Ιανουαρίου 2021 υπεγράφη σύμφωνο εκμίσθωσης έκτασης 90 στρεμμάτων σε στρατόπεδο στον Αυλώνα Αττικής, που θα χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΑΕ, για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσωπικού τους, που θα εκπαιδεύεται στην ΕΑΒ. Φτάνοντας στην πιο πρόσφατη μέχρι στιγμής εξέλιξη, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου η Φρεγάτα (Φ/Γ) “Ύδρα” του Πολεμικού Ναυτικού, απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό τα ΗΑΕ. Η Φ/Γ θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στα πλαίσια των “Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021, που θα λάβουν χώρα στο Abu Dhabi National Exhibition Centre, από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας και Α/ΓΕΕΦ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Θέση του γράφοντα είναι ότι η διμερής αυτή συμφωνία αποτελεί μια διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, ενώ είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα οφέλη που θα προκύψουν είναι σημαντικά και για τα δύο κράτη. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική εγγύτητα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι με τις δηλώσεις του υπηρεσιακού ΥΠΕΞ των ΗΑΕ φανερώνει ταχύτητα δράσης και αποφασιστικότητα στην εξωτερική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης. Έγκαιρες κινήσεις εκπέμπουν προς τα έξω σοβαρότητα και προβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις την ύπαρξη στρατηγικού πλάνου που ιδανικά απαιτείται να υφίσταται.
Ελλάδα και ΗΑΕ αποτελούν δύο κράτη που επιθυμούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η σύμπλευσή τους βεβαιότατα θορύβησε την τουρκική πλευρά. Ας μη ξεχνάμε και τη θέση της χώρας του Περσικού Κόλπου στο πρόσφατο Λιβυκό ζήτημα για άμεση επίλυση και ειρήνη στη χώρα, σε μια κρίση που η τουρκική παρέμβαση είναι γνωστή. Στα πλέον θετικά είναι και η εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, με το οποίο Ελλάδα και Κύπρος έχουν στενούς αμυντικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Είναι δεδομένο ότι οι πολυμερείς ασκήσεις με τη συμμετοχή και των δύο θα αυξηθούν.
Τα ΗΑΕ αποτελούν ένα κράτος με σταθερά βήματα προόδου σε πολλούς τομείς. Θα ήταν αφέλεια αν δεν συνδεθεί αυτή η πρόοδος με την οικονομική ευρωστία που υπάρχει στη χώρα. Εστιάζοντας λοιπόν στην τεχνολογική πρόοδο του συγκεκριμένου κράτους υπογραμμίζεται πως έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα. Αυτό μαρτυρεί και η προ ημερών θέση του διαστημικού σκάφους «Hope» των ΗΑΕ σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – ΗΑΕ | Συμφωνία μαμούθ για πώληση F35, μια ώρα πριν αποχωρήσει ο Τράμπ από τον Λευκό Οίκο
Είναι η πρώτη Αραβική χώρα που το πετυχαίνει καθώς και η 5η παγκοσμίως ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία (ΕΣΣΔ), την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα εξοπλιστικά προγράμματα και η συνέχιση της τεχνολογικής προόδου κατέχουν υψηλή θέση στην ατζέντα των ΗΑΕ. Αναμένεται λοιπόν η εναρμόνιση της τεχνολογικής ανάπτυξης στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΑΕ σε ένα σενάριο ευοίωνο για τη στρατιωτική μετεξέλιξη του κράτους του Περσικού Κόλπου. Σε τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα μελλοντικά μόνο κερδισμένη θα μπορεί να αισθάνεται αφού θα επωφεληθεί μέσω της συμμαχίας με τα ΗΑΕ είτε σε επίπεδο τεχνογνωσίας είτε και εξοπλίζοντας την άμυνά της με οπλικά συστήματα των Εμιράτων, αν τα δείγματα γραφής θα είναι θετικά και η ελληνική πραγματικότητα ευνοήσει κάτι τέτοιο.
Ο γράφων ενστερνίζεται την άποψη που λέχθηκε και από άλλους ειδικούς ότι η συνεργασία της Ελλάδος με τα ΗΑΕ θα αποτελέσει προοίμιο και για άλλες μετέπειτα συμμαχίες. Γι’ αυτό λοιπόν, οψόμεθα!
*Πολιτικός Επιστήμονας και ασκούμενος ερευνητής στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Το διακύβευμα της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία
Είναι αναμφίλεκτα σημαντική η επιτυχία των Ουκρανικών Δυνάμεων σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποία μετά από μία αιφνιδιαστική…
ΑΠΟΨΗ | “Ας αφυπνιστούμε στο Κυπριακό”
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο…
Η Ελλάδα ως Μη Μόνιμο Μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και… το Κυπριακό | Άποψη
Σε μυστική ψηφοφορία, οι εκλεγμένες χώρες εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων των κρατών μελών που είναι…
Κολομβία | Κλιμάκωση της σύγκρουσης στρατού με τους αντάρτες
Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον ανταρτών του αποκαλούμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (Estado Mayor…
Νορβηγία | Εισαγωγή προσωρινών συνοριακών ελέγχων
Η υπηρεσία ασφαλείας της Νορβηγίας επικαλέστηκε αυξημένη απειλή για εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους ειδικότερα…
Δένδιας | Χρειάζονται πυραυλικά συστήματα στα νησιά και εκσυγχρονισμός πλοίων και υποβρυχίων – Οι LCS θα παραληφθούν μόνο δωρεάν
Χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός όσων φρεγατών θα παραμείνουν στον Στόλο και χρειάζεται να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων και…
Επίθεση της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ – Νεκροί και τραυματίες
Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν, κατά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ…
Ιράν | Απαγόρευση βομβητών και ασυρμάτων μέσα σε πτήσεις
Το Ιράν απαγόρευσε στους επιβάτες όλων των πτήσεων να μεταφέρουν βομβητές και φορητούς ασυρμάτους, στον…
Αλβανία | Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ – Στον «πάγο» τα Σκόπια
H Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper) υιοθέτησε την κοινή θέση της Ένωσης για…
0 Σχόλια