ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΗΠΑ – ΗΑΕ | Συμφωνία μαμούθ για πώληση F35, μια ώρα πριν αποχωρήσει ο Τράμπ από τον Λευκό Οίκο
Defence Redefined
Published on 22/01/2021 at 18:03

Στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή μέσα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) υπέγραψαν την συμφωνία για την αγορά έως και 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και 18 αεροσκαφών MQ-9 Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ορκωμοσία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. 

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία ήταν μία από τις τελικές πράξεις της διοίκησης του Τραμπ, που συνέβη μόλις μία ώρα πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Τα ΗΑΕ, αποτελούν ένα από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν από καιρό το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν τα STEALTH αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 που κατασκευάζει η Lockheed Martin. Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε στα ΗΑΕ ότι θα αγοράσουν τα αεροσκάφη σε μια δευτερεύουσα συμφωνία μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ τον Αύγουστο του 2020.

Διαβάστε επίσης: Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιθυμεί πλήρεις δυνατότητες DEAD / SEAD σε F35A

Η συμφωνία καθορίζει το κόστος του κάθε αεροσκάφους, τις τεχνικές προδιαγραφές και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των πρώτων F-35 προς τα ΗΑΕ, ανέφεραν ανώνυμες πηγές στο Reuters. Αυτές οι πηγές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πότε το πρώτο F-35 θα παραδοθεί στο Αμπού Ντάμπι, με τις αρχικές ενδείξεις να θέτουν ως χρονικό ορίζοντα το 2027.

Η συμφωνία των ΗΑΕ με τις ΗΠΑ, εκτιμήθηκε στο παρελθόν σε αξία 23,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 50 μαχητών F-35A αξίας 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 18 αεροσκαφών MQ-9B αξίας 2,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πυρομαχικών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν η η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να αναιρέσει τη συμφωνία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, Άντονι Μπλίκεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους στα τέλη Οκτωβρίου ότι η συμφωνία με τα ΗΑΕ είναι «κάτι που θα δούμε πολύ προσεκτικά», λόγω των υποχρεώσεων των ΗΠΑ να διατηρήσουν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Η Kυβέρνηση Τραμπ θέλει να προχωρήσει στην πώληση UCAVs MQ-9B αξίας 2,9 δισ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This