ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εθνική Φρουρά | Αυτά είναι τα 60 νέα διπλοκάμπινα που θα παραλάβει
Defence Redefined
Published on 06/05/2021 at 15:00

Το Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του στόλου των οχημάτων της Εθνικής Φρουράς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την υπογραφή σύμβασης για προμήθεια νέων διπλοκάμπινων οχημάτων.

Η συμφωνία αφορά στην αγορά 60 διπλοκάμπινων οχημάτων με δυνατότητα κίνησης και στους τέσσερις τροχούς και τη συντήρησή τους για 5 χρόνια ή για 100.000 χλμ. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται στο €1.368.342 (πλέον ΦΠΑ). 

Τη συμφωνία εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Λουκά και εκ μέρους της εταιρείας Michaels Automotive Ltd (αντιπρόσωπο της Ford στη Κύπρο) ο κ. Στέλιος Ασημένος.

Τα νέα οχήματα που θα παραλάβει η Εθνική Φρουρά θα είναι τύπου Ford Ranger Double Cab XL με δίλιτρο κινητήρα πετρελαίου και ισχύος 170 ίππων.

Διαβάστε επίσης: ΤΑΜΣ “ΥΠΕΡΙΩΝ” | Η άσκηση της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ με την συμμετοχή οχήματος παντοδαπούς εδάφους

Το υπόψη μοντέλο σύμφωνα με την Ford, διαθέτει μεταξύ άλλων, 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, υποβοήθηση των φρένων στο απότομο φρενάρισμα (EBA),  υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (LKA) και ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ΕSC).  

 

Η Εθνική Φρουρά διαχρονικά αποκτούσε οχήματα πολιτικού τύπου (διπλοκάμπινα και μικρά λεωφορεία) από διάφορους προμηθευτές. Για πρώτη φορά ωστόσο η Εθνική Φρουρά θα διαθέτει διπλοκάμπινα Ford, ενώ σε υπηρεσία βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια αριθμός μικρών λεωφορείων τύπου Ford Transit.

Τα διπλοκάμπινα, παρόλο που δεν θεωρούνται οχήματα μάχης, μπορούν ωστόσο να εξοπλιστούν με ειδικό έστορα στο πίσω μέρος και συγκεκριμένα στο πήγμα τους, ο οποίος φέρει πολυβόλο 7,62 χιλιοστών. Το μόνο μειονέκτημα είναι ασφαλώς η απουσία οποιασδήποτε θωράκισης για την προστασία του πολυβολητή ο οποίος σταθεροποιείται στο πήγμα με τη χρήση ειδικού ιμάντα. 

Η προσθήκη θωράκισης σε όχημα πολιτικού τύπου,  εντούτοις δεν είναι κάτι που παρατηρείται συχνά σε στρατούς άλλων κρατών, διότι αυτή θα είχε επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στην απόδοση του οχήματος, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του βάρους.  Στη φωτογραφία παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα τροποποιημένο όχημα των Τσέχικων Ειδικών Δυνάμεων από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι θύρες , μεταξύ άλλων και ως αντιστάθμισμα της αύξησης του βάρους από την τοποθέτηση μερικής θωράκισης (αλεξίσφαιρος ανεμοθώρακας).  

Hilux D-4D © Aktron/Wikimedia Commons

Σε κάθε περίπτωση η αγορά των νέων οχημάτων δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις ανάγκες για αγορά ειδικών οχημάτων μάχης π.χ για τις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και την αναβάθμιση ή αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) με σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Διαβάστε επίσης: 

Οχήματα Παντοδαπούς εδάφους POLARIS 4X4 | Μια δυνητική επιλογή και για τις Κυπριακές Ειδικές Δυνάμεις

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This