ΕΕ | Ανάπτυξη πολιτικής αποστολής στην Αρμενία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν
Defence Redefined
Published on 07/10/2022 at 16:28

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει “πολιτική αποστολή” στην Αρμενία, κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, για να συμβάλει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει οριοθέτηση των συνόρων, ανακοίνωσαν σήμερα τα μέρη που συμμετείχαν σε τετραμερή σύνοδο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, στην Πράγα.

Σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρεται ότι η αποστολή θα αρχίσει τον Οκτώβριο και η μέγιστη διάρκειά της θα είναι δύο μήνες. 

Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να συνεισφέρει στις επιτροπές οριοθέτησης των συνόρων, ενώ η Αρμενία δέχθηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση αυτής και το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτή την αποστολή σε ό,τι το αφορά, συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

Οι τέσσερις άνδρες διεξήγαγαν συνομιλίες για ώρες, ως αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ακόμα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη διακήρυξη της Αλμά Ατά το 1991, με την οποία αναγνώρισαν αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία τους, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Στήριξη των ΗΠΑ στην Αρμενία – H Ρωσική αντίδραση

Μάλιστα, επιβεβαίωσαν ότι αυτή η τελευταία θα αποτελέσει τη βάση των εργασιών των επιτροπών οριοθέτησης των συνόρων και ότι η προσεχής συνάντηση των επιτροπών θα γίνει στις Βρυξέλλες ως τα τέλη Οκτωβρίου, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Με τις συμφωνίες της Αλμά Ατά (γνωστής πλέον ως Αλμάτι, της πρωτεύουσας του Καζακστάν) ιδρύθηκε η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Επρόκειτο για τις πιο αιματηρές μάχες των δυο γειτόνων του Καυκάσου από τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν το 2020.

Η σύγκρουσή τους αφορά την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την οριοθέτηση των συνόρων τους.

Καθώς η Μόσχα χαρακτηρίζεται πλέον απομονωμένη στη διεθνή σκηνή από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν στη θέση της τον ρόλο των μεσολαβητών στη διαδικασία αποκλιμάκωσης των εντάσεων και εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Ανακοίνωσε συμφωνία εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This