MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Δεξαμενή καυσίμου Tornado και όχι πύραυλος τελικά το “θήραμα” ψαρά στη Λεμεσό – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 27/02/2021 at 18:01

Σε κινητοποίηση τέθηκαν το πρωί πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, μετά από πληροφορία ότι ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε από το βυθό της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού, μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο που έμοιαζε με κέλυφος πυραύλου. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν εξωτερική δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου Tornado.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Τα ψαροκάικα”, Άριστος Αριστείδου, το αλιευτικό του σκάφος «Μαρία – Μπουμπουλίνα», βρισκόταν τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή της Αυδήμου και ψάρευε στα 80 μέτρα βάθος, με κατεύθυνση το Πισσούρι, όταν ξαφνικά άρχισε να ελαττώνει ταχύτητα μέχρι που σταμάτησε σχεδόν πλήρως.

Διαβάστε επίσης: Στο βαθύτερο σημείο της γης με τη συμβολή Κυπριακής εταιρείας

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πτερύγια του άγνωστου μεταλλικού αντικειμένου έκοψαν, λόγω βάρους, τα δίχτυα και αφού αυτό κτύπησε πάνω στο αλιευτικό, μοιράστηκε στα δύο, με το ένα κομμάτι να καταλήγει στη θάλασσα και το άλλο εντός του σκάφους.

Με την επιστροφή του ψαροκάικου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, γύρω στις 6 το πρωί, ενημερώθηκε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ενώ στην περιοχή κλήθηκαν πυροτεχνουργοί από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, καθώς οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κέλυφος πυραύλου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανική Αεροπορία | Εξορμήσεις από το Ακρωτήρι εναντίων τζιχαντιστών με τα Typhoons

Γύρω στις 11 το πρωί έφτασε στο χώρο και ειδική μονάδα των Βρετανικών Βάσεων, όπου επιβεβαιώθηκε πως το μεταλλικό αντικείμενο ήταν δεξαμενή καυσίμων βρετανικού πολεμικού αεροσκάφους τύπου Tornado. Από την φωτογραφία που δημοσιεύτηκε εικάζουμε ότι πρόκειται για δεξαμενή χωρητικότητας 2250 λίτρων.

Εξωτερική Δεξαμενή Καυσίμων 2250 λίτρων σε Tornado

Tα Tornado αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση το 2019 μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας και αντικαταστάθηκαν από τα Eurofighter Typhoons. Οι πιο πρόσφατες αποστολές των Tornado αφορούσαν βομβαρδισμό των δυνάμεων του ISIS χρησιμοποιώντας την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου ως εφαλτήριο. 

Οι εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων των μαχητικών αεροσκαφών συνήθως είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο και μπορούν να απορριφθούν για διάφορους λόγους έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά δεν έχει διευκρινιστεί πότε συνέβη το υπόψη περιστατικό. Σημειώνουμε ότι στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στο Ακρωτήρι το τελευταίο περιστατικό που αφορούσε Tornado ήταν η αστοχία με την πτώση δύο πυραύλων αέρος-εδάφους Brimstone, κατά την διάρκεια προσγείωσης του αεροσκάφους τον Ιούλιο του 2015 στη βάση Ακρωτηρίου χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.

Πύραυλος Brimstone σε φορέα πυρομαχικών αεροσκάφους © MBDA

Σε μια σύντομη έρευνα μας στο διαδίκτυο εντοπίσαμε παλιές δεξαμενές καυσίμου των Tornado να πωλούνται σε δημοπρασίες στην μεγάλη Βρετανία, με τιμές γύρω στις 1000 στερλίνες. Οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν δε να πάρουν έμπνευση από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε πιο κάτω σχετικά με την αξιοποίηση τους όπως αυτές προβάλλονται στις σχετικές ιστοσελίδες. 

Καναπές από δεξαμενή καυσίμου Tornado

 

Τραπέζι με βάση δεξαμενή καυσίμου

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, defenceredefined.com.cy

*Αρχική φωτογραφία τίτλου από ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Lockheed Martin U-2S | Μια “Δράκαινα¨ στο Ακρωτήρι

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This