ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Ο στρατός αναδιαμορφώνει τη στρατηγική του για να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν
Defence Redefined
Published on 23/07/2021 at 08:30

Παραπαίοντας εν μέσω της μεγεθυνόμενης σειράς ηττών του στα πεδία των μαχών, ο στρατός του Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την πολεμική στρατηγική του έναντι των Ταλιμπά. Οι δυνάμεις του θα συγκεντρωθούν σε περιοχές που κρίνεται πως έχουν τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, όπως η πρωτεύουσα Καμπούλ, οι μεγάλες πόλεις, οι συνοριακές διελεύσεις και οι κυριότερες υποδομές, εξηγούν Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η πολιτικά επικίνδυνη στρατηγική αυτή αναπόφευκτα σημαίνει πως μέρος της επικράτειας θα εγκαταλειφθεί στους Ταλιμπάν. Ωστόσο οι αξιωματούχοι επιμένουν πως πρόκειται για αναγκαιότητα από επιχειρησιακή σκοπιά, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έχουν υπερεκταθεί στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την απώλεια πρωτευουσών επαρχιών, που προεξοφλούν ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.

Η αναδιάταξη των δυνάμεων, η οποία είχε ήδη αναγνωριστεί δημόσια, καταγράφεται καθώς ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να αποσύρεται από τη χώρα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν την 31η Αυγούστου, εκτελώντας διαταγές του προέδρου των ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν.

Οι ισλαμιστές αντάρτες αποσπούν ολοένα περισσότερα εδάφη το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτίμησε προχθές Τετάρτη πως πλέον κατέχουν πάνω από τα μισά κέντρα των περιφερειών του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν ασκούν επίσης πίεση στις μισές πρωτεύουσες επαρχιών, προσπαθούν να τις αποκόψουν από την υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε επίσης: VIDEO | Ο Αγώνας του Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν – Πλάνα από τις αεροπορικές επιχειρήσεις

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως η αφγανική κυβέρνηση ενδέχεται να πέσει μέσα σε ακόμη κι έξι μήνες, αναγνώρισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αφγανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί έκρινε πως η “αναδιάταξη” των στρατευμάτων θα επιτρέψει στην Καμπούλ να διατηρήσει τον έλεγχο περιοχών και υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως ενός φράγματος που οικοδομήθηκε με τη βοήθεια της Ινδίας, καθώς και των κυριότερων οδικών αξόνων. Όμως η αναδιάταξη και συγκέντρωση δυνάμεων σημαίνει επίσης πως περιοχές θα μείνουν αφρούρητες, κάτι που θα αναστατώσει κοινότητες και φυλές που αισθάνονται πως η κυβέρνηση τους εγκαταλείπει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, παραδέχεται πως η νέα στρατηγική σημαίνει πως θα εγκαταλειφθούν “κέντρα περιφερειών” για να προστατευθούν πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως η πρωτεύουσα Καμπούλ. Εκτίμησε πως οι Ταλιμπάν μοιάζουν να έχουν το πλεονέκτημα, πως έχουν αποκτήσει “στρατηγική ορμή”. “Υπάρχει πιθανότητα πλήρους κατάληψης (της χώρας) από τους Ταλιμπάν”, μεταξύ άλλων “σεναρίων”, σημείωσε ο στρατηγός Μίλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τετάρτη, πάντως πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι έχει κριθεί η έκβαση “ακόμη”.

Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει θορυβήσει πολλούς Αφγανούς, την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο που αποδόθηκαν στην Αλ Κάιντα. Ο πόλεμος αυτός δεν έφερε, όπως διατράνωνε πως επιδίωκε η Ουάσινγκτον, την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπόσχεται να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις και να διπλασιάσει τις προσπάθειές της να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που παραμένουν σε αδιέξοδο.

Αλλά οι Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση 15 ξένων διπλωματικών αποστολών και του NATO τη Δευτέρα να σταματήσουν την ευρείας κλίμακας έφοδο που έχουν εξαπολύσει. Οι αντάρτες και η κυβέρνηση δεν μπόρεσαν εξάλλου να συμφωνήσουν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στις συνομιλίες ανάμεσά τους στη Ντόχα του Κατάρ ενόψει της γιορτής της θυσίας.

Διαβάστε επίσης: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον πάνω από τις μισές περιφέρειες του Αφγανιστάν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με συμμετοχή αρμάτων, αποβατικών και πλωτών μέσων, μαζί με Ομάδες Αμφίβιων Αποστολών…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Υπουργείο Άμυνας | Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη – Φωτογραφίες

Υπουργείο Άμυνας | Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη – Φωτογραφίες

Ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη εργασίας από 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου, κατόπιν…

Pin It on Pinterest

Share This