Σλοβακία | Γιατί στείλαμε τους S300 στην Ουκρανία – Δηλώσεις του Σλοβάκου ΥΠΕΞ
Defence Redefined
Published on 13/04/2022 at 11:05

H Σλοβακία έχει αποφασίσει να συμμετάσχει αποφασιστικά στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουν άμεσα ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία.

Με τα σύνορά της λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα κέντρα των επιχειρήσεων, η Σλοβακία έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας S300, τους οποίους η Ρωσία δηλώνει ότι κατέστρεψε, ενώ Κίεβο και Μπρατισλάβα το διαψεύδουν.

Παράλληλα, η Σλοβακία έχει ανοίξει τη συζήτηση και για αποστολή και σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ιβάν Κορτσόκ, σε δηλώσεις στο Euronews, εξηγεί τι έκανε την χώρα του να αλλάξει στάση.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας

“Η Ουκρανία έχει γίνει στόχος μιας άνευ προηγουμένου και απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης. Η Ρωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Ουκρανία είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια εδώ και αρκετό καιρό. 

Στη συνέχεια ήρθε νέο αίτημα από την ουκρανική πλευρά να τους βοηθήσουμε με το αμυντικό σύστημα των S300, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την προστασία των αμάχων και των υποδομών που καταστρέφονται από τη Ρωσία. Αρχίσαμε λοιπόν να εξετάζουμε εάν θα μπορούσαμε να παρέχουμε αυτό το είδος συστήματος, σε ποιο βαθμό μπορούμε να το αντικαταστήσουμε από άλλα συστήματα. Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την αεράμυνα της Σλοβακίας. Τη στιγμή που αυτό διασφαλίστηκε, λάβαμε την απόφαση να στείλουμε τους S300 στην Ουκρανία. 

Πρέπει να επαναλάβω ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα. Δεν θα γινόταν καμία συζήτηση για τους S300 αν δεν υπήρχε αυτή η ρωσική παράνομη επίθεση και οι πολίτες που σκοτώνονται την ώρα που μιλάμε. Διαφορετικά, δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να παραχωρήσουμε αυτό το σύστημα. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση και απαιτεί τέτοιου είδους αποφάσεις.”

Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του νιώθει απειλή, αφού ο πόλεμος διεξάγεται δίπλα τους, καθώς υπήρξαν επιθέσεις και επιδρομές με ρουκέτες ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων δηλώνοντας μάλιστα ότι ο διάδρομος του αεροδρομίου Uzhhorod είναι στην πραγματικότητα 200 μέτρα μακριά από τα σύνορα της Σλοβακίας. 

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Ένα βήμα πριν την ένταξη στην συμμαχία η Φινλανδία

Σε ότι αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας ο ίδιος δήλωσε ότι έχουν ευθύνη να την ενισχύσουν και το κάνουν. Ως προς αυτό, έχουν ήδη λάβει τρεις πυροβολαρχίες Patriot εντός της ενισχυμένης προληπτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ και επιπλέον μια τέταρτη πυροβολαρχία αναπτύσσεται από τις ΗΠΑ στη Σλοβακία.

Για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ είπε τα εξής: “Είναι βασικό. Αυτό που διακυβεύεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αυτό που προκαλεί είναι η άμεση γειτονιά μας. Κοιτάξτε την ανατολική Ευρώπη. Πριν από δέκα χρόνια ξεκινήσαμε την ανατολική εταιρική σχέση και τώρα έχει καταστραφεί. 

Υπάρχει πόλεμος σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Κοιτάξτε τα Δυτικά Βαλκάνια: αυτές οι χώρες συνεχίζουν να εκφράζουν την επιθυμία να γίνουν μια μέρα μέλη της οικογένειάς μας. Θα πρέπει να το εκτιμήσουμε αυτό. Καθιερώνουμε σαφή σημεία αναφοράς και προϋποθέσεις για να πληρούν αυτές οι χώρες προκειμένου να έρθουν πιο κοντά (δηλαδή στην ΕΕ). 

Αυτή είναι η έκκλησή μου από την πλευρά μας, από την ευρωπαϊκή πλευρά: όταν αυτές οι χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, όπως η Αλβανία, όπως το Μαυροβούνιο, όταν σημειώνουν πρόοδο, δεν πρέπει να παίζουμε παιχνίδια και πρέπει να αναγνωρίσουμε (τις προσπάθειές τους) και να τις αφήσουμε να έρθουν πιο κοντά προς την ΕΕ. Ως εκ τούτου, το είπα, μέχρι το τέλος αυτής της Προεδρίας, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, επειδή η Επιτροπή της ΕΕ έχει ξεκάθαρα πει ότι έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις. 

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε μπορεί να αρχίσουμε να χάνουμε το μυαλό και τις καρδιές των ανθρώπων στα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή οι κυβερνήσεις τους πρέπει να επιβάλουν πολύ δύσκολες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις κοστίζουν πολύ, είναι επίπονες, αλλά έχουν όραμα. Και δεν πρέπει να παίζουμε με αυτό το όραμα.”

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών αμάχων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This