Λιβύη | Ένοπλοι “έζωσαν” την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου
Defence Redefined
Published on 14/07/2022 at 09:09

Ομάδα ενόπλων αναπτύχθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, ώρες έπειτα από οργισμένη ομιλία του προέδρου της, Μουστάφα Σανάλα, που απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης εθνικής Ενότητας του Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα να τον αποπέμψει.

Οι ένοπλοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα. Ο κ. Σανάλα τόνισε στην ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ότι η θητεία του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα έχει λήξει και δεν έχει δικαιοδοσία να τον αποπέμψει από την διεύθυνση της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας της Λιβύης.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη δημοσιοποίησε εκτελεστικό διάταγμα που φέρει ημερομηνία 7η Ιουλίου και ονομάζει επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίουτον Φαρχάτ Μπενγκντάρα, τον άλλοτε διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης (2006-2011), που εντάχθηκε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών όταν ξέσπασε η εξέγερση στη χώρα της βόρειας Αφρικής το 2011. Διόρισε επίσης άλλα τέσσερα μέλη του “διοικητικού συμβουλίου” της ΕΕΠ. Ο κ. Μπενγκντάρα θεωρητικά έχει ήδη διαδεχθεί τον κ. Σανάλα, στη θέση από το 2014.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί στη χώρα, όπου επικρατεί χάος και όπου κυβερνητικές αποφάσεις, νόμοι και διατάγματα πολύ συχνά μένουν κενό γράμμα. Η ad hoc επιτροπή που υποτίθεται πως θα χειριζόταν τις διοικητικές αλλαγές ανέβαλε τις εργασίες της, λόγω των επιφυλάξεων των εργαζομένων στην Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου.

Στην ομιλία του, ο κ. Σανάλα είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη διεύθυνση της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου. “Αυτός ο θεσμός ανήκει σε όλους τους Λίβυους, όχι σε εσένα”, είπε, προφανώς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ντμπάιμπα. “Η θητεία της κυβέρνησής σου έχει λήξει”, συνέχισε, επιμένοντας στον απολιτικό χαρακτήρα της εταιρείας.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τις διενέξεις ανατολής και δύσης, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αφρική, παραμένει πιασμένη στο δόκανο αδιάλυτης θεσμικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Τουλάχιστον 130 νεκροί από νάρκες μετά τις μάχες της Τρίπολης

Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Έξι πετρελαιοπηγές και τερματικοί σταθμοί έχουν διακόψει αναγκαστικά τη λειτουργία τους από τα μέσα Απριλίου εξαιτίας καταλήψεων και αποκλεισμών από ομάδες προσκείμενες στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που απαιτούν η εξουσία να μεταβιβαστεί στον κ. Μπατσάγα και “δικαιότερη κατανομή” των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Σανάλα έχει εξάλλου συγκρουστεί επανειλημμένα με τον υπουργό Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, τον Μοχάμαντ Αούν. Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Σανάλα επιβλήθηκε ως βασικός συνομιλητής των ξένων εταίρων τηςΕθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα.

Ο κ. Μπενγκντάρα φέρεται να πρόσκειται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Ο διορισμός του μπορεί να αποτελεί τον καρπό διευθέτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και τον στρατάρχη Χάφταρ, σύμφωνα με παρατηρητές.

Ο κ. Σανάλα κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως ενεπλάκησαν στην απόφαση να αντικατασταθεί. Η συνέχιση της χαοτικής πολιτικής κατάστασης αφαιρεί 850.000 βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, εξαιτίας των αποκλεισμών εγκαταστάσεων.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Το κοινοβούλιο ενέκρινε νέα μεταβατική κυβέρνηση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This