ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση | Κυρώσεις κατά της ομάδας “WAGNER”
Defence Redefined
Published on 12/12/2021 at 15:00

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ομάδας “Wagner”, εταιρεία μισθοφόρων της Ρωσίας που διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας.

Όπως επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε οκτώ πρόσωπα, στον όμιλο Wagner και άλλες τρεις οντότητες που συνδέονται με αυτόν.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις,το πάγωμα τυχόν πόρων στην επικράτεια της ΕΕ και συνεπάγεται πως φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούν εφεξής να συναλλάσσονται με τα άτομα και τις οντότητες που αποτελούν στόχο των κυρώσεων.

Δεδομένου ότι ο όμιλος Wagner δεν έχει άμεσους δεσμούς με την ΕΕ, η προσθήκη των τριών άλλων οντοτήτων και ατόμων στοχεύει τις εταιρείες εκείνες που συνεργάζονται με τα μισθοφορικά στρατεύματα, ανέφεραν διπλωμάτες.

Η επιβολή κυρώσεων προήλθε κατόπιν πιέσεων της Γαλλίας για την ανάληψη τιμωρητικών μέτρων εξαιτίας της δράσης του ομίλου “Wagner” στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία και των καταγγελιών για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα και να δημοσιευθούν επίσημα, αφού εγκριθούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών των “27” τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: ΕΔΑΑ | Καταδίκη Τουρκίας για προφυλάκιση 427 δικαστικών

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την μισθοφορική εταιρεία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2018 ανέφερε πως οι Ρώσοι ιδιώτες στρατιωτικοί εργολάβοι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και να επιδιώκουν τα συμφέροντά τους οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον δεν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 τόνισε ότι ο όμιλος “Wagner”, τα μέλη του οποίου είναι ως επί το πλείστον πρώην στρατιωτικοί, ούτε εκπροσωπεί το κράτος της Ρωσίας ούτε πληρώνεται από το ρωσικό κράτος.

Επίσης, η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει στην ΕΕ πως οι κυρώσεις σε βάρος Ρώσων πολιτών προσομοιάζουν με ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πως θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters τον Σεπτέμβριο του 2021, η στρατιωτική χούντα του Μάλι βρισκόταν σε συζητήσεις για την ανάπτυξη της ομάδας “Wagner” στο Μάλι, ενέργεια που η Γαλλία θεωρεί μη αποδεκτή καθώς διατηρεί δικά της στρατεύματα στην περιοχή στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η στροφή του καθεστώτος προς την ομάδα “Wagner” αποτελεί μέρος των προσπαθειών του να προσκολληθεί στην εξουσία πέρα από την μεταβατική περίοδο που πρόκειται να λήξει μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου.

Χώρες-μέλη της ΕΕ απείλησαν να τερματίσουν την υποστήριξη στην αφρικανική χώρα σε κρίση εάν το Μπαμακό συνάψει σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων. Διπλωμάτες επίσης σημείωσαν πως το Μάλι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κυρώσεων από την ΕΕ και πως ένα νομικό πλαίσιο για μια τέτοια ενέργεια θα συμφωνηθεί τη Δευτέρα, αν και μέχρι τότε δεν θα υπάρξει απόφαση για συγκεκριμένα ονόματα.

Πηγή: CNN Greece, Reuters

Διαβάστε επίσης: ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Λευκορωσία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This