ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΗ | Η Κύπρος ενώπιον σοβαρών αποφάσεων

Σωτήρης Ιωάννου *

Published on 08/08/2021 at 19:03

Μήπως ήρθε η ώρα, έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών/χρόνων/δεκαετιών, η Κυπριακή Δημοκρατία να περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, προκλητικότητα και παρανομία; 

Μήπως η επιμονή στην απλά λεκτική καταδίκη των ενεργειών του Ερντογάν, μεταφράζεται από την Άγκυρα ως αδυναμία και ένδειξη κατωτερότητας;

Μήπως αγνοούμε πολύ εύκολα τα όσα παραστατικά περιγράφει ο Αρχαίος Έλληνας ιστορικός, Θουκυδίδης στο διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων, κείμενο που θεωρείται ως το κατεξοχήν παράδειγμα αντιπαράθεσης του δικαίου και της ισχύος. 

Και αν πρόκειται να ξεχωρίσουμε μία φράση από τον όλο διάλογο αυτός είναι η απάντηση των Αθηναίων: «και οι δύο μας, αφού γνωρίζουμε καλά κι εσείς κι εμείς ότι σύμφωνα με την κρίση των ανθρώπων το δίκαιο λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν και τα δύο αντίπαλα μέρη κατέχουν ίση δύναμη για την επιβολή του, και ότι όταν αυτό δεν συμβαίνει οι ισχυροί υλοποιούν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους, ενώ οι ανίσχυροι ενδίδουν αποδεχόμενοι τη μοίρα τους».

Διαβάστε επίσης: Βιβλίο «Αναίμακτος Αττίλας» | Πολιτικό μυθιστόρημα με σκληρές πραγματικότητες – Φωτογραφίες

Στο εν λόγω κείμενο δεν θα μπω στη διαδικασία να αναφερθώ σε πιθανή ένοπλη σύγκρουση. Κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο – ακόμη θάβουμε κόκαλα ηρώων του 1974, ούτε πιστεύει πως αποτελεί λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως θα μπορούσε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, αφού θα της δημιουργούσαν κόστος και θα άλλαζαν τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.

Κάποιες εξ αυτών, που από το ΕΛΑΜ κατατέθηκαν σε δημόσια βήματα, στο Εθνικό Συμβούλιο και στη Βουλή, είναι:

  • Κλείσιμο των Οδοφραγμάτων και αναθεώρηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.
  • Επιβολή εμπάργκο όπλων και οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Κλιμακωτή αφαίρεση ταυτοτήτων από Τουρκοκύπριους, ξεκινώντας από όσους βρίσκονται σε καίριες θέσεις του κατοχικού καθεστώτος.
  • Αξιοποίηση των αρνητικών σχέσεων της Τουρκίας στο διεθνές περιβάλλον και συμμαχίες με χώρες με τις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση συμφερόντων.

Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε αρκετές από τις πιο πάνω προτάσεις να βρίσκονται στις σκέψεις της Κυβέρνησης και ευελπιστούμε πως θα επικρατήσει ο απαραίτητος πολιτικός ρεαλισμός για αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος στις ορθές του βάσεις: ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής με επιδίωξη την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του τόπου μας.

Σε αντίθετη περίπτωση οι Έλληνες της Κύπρου, δεν αποκλείεται να έχουν την τύχη των Μηλίων και να αποτελέσουν την τελευταία γενιά Ελλήνων στο νησί. 

Διαβάστε επίσης: Σωτήρης Ιωάννου | Γιατί λέμε ΟΧΙ στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

*Βουλευτής ΕΛΑΜ Λάρνακας 

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας. 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This