ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

USSPs | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης με τη συμμετοχή των κυπριακών CyRIC και SignalGeneriX
Defence Redefined
Published on 11/09/2021 at 15:51

Το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσφατα χαιρέτησε τη συμμετοχή κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ακόμα πέντε προτάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική επιτυχία προς την περαιτέρω ανάπτυξη του Κυπριακού οικοσυστήματος Άμυνας και Ασφάλειας.

Μεταξύ των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, είναι το πρόγραμμα “Unmaned Semifixed Sea Platforms” (USSPs), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης επόμενης γενιάς. 

Προϊόν μιας υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής διαδικασίας της Ε.Ε στο πλαίσιο του προγράμματος EDIDP, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβαλε ως προτεινόμενη επιλογή, τη λύση USSPS, που αναπτύχθηκε από Ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη καινοτόμο Ελληνική εταιρεία ΕΤΜΕ. Το πρόγραμμα έχει την πλήρη υποστήριξη των Υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2021 με διάρκεια 42 μήνες.

Μέρος του προγράμματος, ανάμεσα σε 7 χώρες και 15 εταιρείες, είναι και οι κυπριακές εταιρείες CY.R.I.C CYPRUS RESEARCH AND INNOVATION CENTER LTD και SIGNAL GENERIX LTD.

Διαβάστε επίσης: “OCEAN 2020” | Έναρξη 2ης φάσης και με συμμετοχή Ελληνικών Εταιρειών – VIDEO

Το πρόγραμμα “Unmaned Semifixed Sea Platforms” (USSPs) έχει επιλεγεί για να λάβει χρηματοδότηση από το EDIDP στον τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης και αποτιμάται σε 19,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στα 12,8 εκατομμύρια, που είναι το μεγαλύτερο από τα 26 έργα που επιλέχθηκαν στο EDIDP.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι να αναπτύξει ένα εξαιρετικά αυτόνομο, ενεργειακά αποδοτικό πρωτότυπο μη επανδρωμένης πλατφόρμας, βασισμένο σε τεχνολογίες μικροσκοπικής πλατφόρμας πετρελαίου και με μεγάλη γκάμα εναέριων, επιφανειακών και υποβρυχίων αισθητήρων. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των βαθέων υδάτων, και σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, οπότε θα είναι πολύ ευέλικτο στη λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: FIRES | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης έμμεσων πυρών επόμενης γενιάς με τη συμμετοχή της κυπριακής ADDITESS

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός ενοποιημένου συστήματος συστημάτων C5ISTAR (Command, Control, Communications, Computers, Cyber-Defense and Combat Systems and Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance), που θα ενσωματώσει στοιχεία και συστήματα καινοτόμων λύσεων, με στόχο τη βελτίωση των δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης, τη μείωση της χρήσης στοιχείων υψηλής αξίας και το κόστος που σχετίζεται με την αποστολή αυτή, ενώ θα παρέχει σε όλο το μήκος του,  μόνιμη ενημέρωση για τη κατάσταση του θαλάσσιου χώρου.

Διαβάστε επίσης: JEY – CUAS | Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντι-drone με τη συμμετοχή της Κυπριακής Εταιρείας SignalGeneriX

Σχετικά με τη CyRIC, πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία με στρατηγικό στόχο να γίνει ένα σημαντικό περιφερειακό Κέντρο που αναπτύσσει ανταγωνιστικά προϊόντα για τις παγκόσμιες αγορές και παρέχει μοναδικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στη βιομηχανία.

Η CYRIC προσφέρει Υπηρεσίες Έρευνας και Καινοτομίας στους πελάτες της στους τομείς του σχεδιασμού και της δημιουργίας πρωτοτύπων, των ηλεκτρονικών, και των λύσεων επικοινωνιών και λογισμικού. Επιπλέον, μια σειρά εξειδικευμένων συμβουλευτικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών προσφέρονται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜΜΕ.

H Signal GeneriX  ειδικεύεται στον τομέα της Επεξεργασίας Ψηφιακού Σήματος (Digital Signal Processing) και των Επικοινωνιών. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπορικών προϊόντων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων έχει χρησιμοποιηθεί δημιουργικά για την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και τομέων της αγοράς, όπως οι έξυπνοι αισθητήρες και τα ιατρικά συστήματα, ενώ πρόσφατα κάνει τεράστια άλματα στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.

 

Με πληροφορίες από: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: AI4DEF | Ευρωπαϊκό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την άμυνα με συμμετοχή της κυπριακής EIGHT BELLS

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This