ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Super Cobra AH-1W | Το τέλος εποχής του θρυλικού ελικοπτέρου για τους Πεζοναύτες των Η.Π.Α – VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/10/2020 at 18:00

Τίτλοι τέλους για ένα θρυλικό ελικόπτερο των δυνάμεων των πεζοναυτών των Η.Π.Α. Το AH-1W Super Cobra της Bell αποσύρθηκε επίσημα από τις τάξεις των πεζοναυτών, μετά από τρεις δεκαετίες + υπηρεσίας που περιελάμβαναν σωρεία αποστολών όπως οι “Desert Storm” και “Iraqi Freedom” στο Ιρακ καθώς και της “Enduring Freedom” στο Αφγανιστάν. Ο διάδοχος του Super Cobra θα είναι το AH-1Z Viper το οποίο ήδη συνυπηρετούσε με το ΑΗ-1W στις δυνάμεις πεζοναυτών.

Διαβάστε επίσης: Το Κατάρ φέρεται να είναι ο πρώτος παραλήπτης της εντυπωσιακής 6ης έκδοσης του Apache ΑΗ-64Ε

Η επίσημη τελετή απόσυρσης πραγματοποιήθηκε στην Ναυτική Αεροπορική Βάση Διακλαδικής Τήρησης Αποθέματος (Naval Air Station Joint Reserve Base) της Νέας Ορλεάνης, στη Λουιζιάνα, στις 14 Οκτωβρίου 2020. Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε η τελευταία επίσημη πτήση του AH-1W Super Cobra με την ονομασία «Whiskey Sundown Ceremony». 

Ως το κορυφαίο ελικόπτερο επίθεσης του Σώματος των Πεζοναυτών η ιστορία του Super Cobra περιελάμβανε  933.614 ώρες πτήσης (μέχρι τον Αύγουστο του 2020), σύμφωνα με δελτίο τύπου της υπηρεσίας.

«Το AH-1W Super Cobra έχει υπηρετήσει αξιοθαύμαστα και αφήνει μια αξιοσημείωτη κληρονομιά της έγκαιρης και στοχευμένης υποστήριξης πυρών για τους πεζοναύτες μας», δήλωσε ο Συνταγματάρχης των Πεζοναυτών David Walsh, διευθυντής προγράμματος για το Προγράμμα Ελικοπτέρων Light / Attack (PMA- 276). 

«Αν και το κεφάλαιο AH-1W κλείνει, το AH-1Z Viper είναι έτοιμο με ακόμα μεγαλύτερη ικανότητα να υποστηρίζει τους πεζοναύτες μας για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τις δυνατότητες που έχει προσφέρει το AH-1W στους πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία 34 χρόνια», πρόσθεσε ο Michael Deslatte, διευθυντής προγράμματος H-1 της Bell. 

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | SB>1 Defiant – Ξεπέρασε σε ταχύτητα το θρυλικό Black Hawk με 205 κόμβους-VIDEOS

Το θρυλικό δικινητήριο AH-1 πέταξε για πρώτη φορά το 1969 και χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ με επιτυχία. Η έκδοση του Super Cobra τέθηκε σε υπηρεσία το 1986.

Το ΑΗ 1W Super Cobra είναι παντός καιρού και χρησιμοποιεί μεγάλη γκάμα οπλισμού όπως το πυροβόλο τύπου Gatling (Μυδράλιο) XM197 των 20mm, ρουκέτες Hydra 70, ρουκέτες Zuni 127 χιλ, βλήματα TOW, πύραυλους Hellfire ακόμη και πυραύλους αέρος-αέρος Sidewinder και αέρος-εδάφους (anti-radiation) AGM-122 Sidearm.

Οι αναβαθμίσεις του AH-1W, του έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσει νυχτερινή και υπέρυθρη όραση για επιχειρήσεις παντός καιρού ημέρα και νύχτα.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων Desert Storm και Desert Shield, 48 AH-1W κατέστρεψαν 97 άρματα μάχης, 104 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και άλλα οχήματα, 16 οχυρωμένες θέσεις και δυο αντιαεροπορικές συστοιχίες με μηδενικές απώλειες!

Τυπικά, τα AH-1W και τώρα τα AH-1Z Vipers, αναπτύσσονται παράλληλα με τα UH-1 σε μοίρες Πεζοναυτών. Αυτές οι μονάδες ειδικεύονται στην κοντινή αεροπορική υποστήριξη, την αναγνώριση και ακόμη και την αναχαίτιση από αέρος με χρήση των Sidewinder.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ptisidiastima.com η Τουρκία έχει προμηθευτεί στο παρελθόν 10 AH-1W και 32 από τον Αμερικανικό Στρατό που κατόπιν αναβαθμίστηκαν σε AH-1F. Η Ελληνική Αεροπορία Στρατού ενδεχομένως να εξετάσει το σενάριο απόκτησης αριθμού των Super Cobra όπως αντίστοιχα συνέβη με την απόκτηση των εξοπλισμένων ελικοπτέρων Kiowa Warriors.

Με πληροφορίες από: thedrive.com, ptisidiastima.com

Διαβάστε επίσης: Γεωργία | Ανανεώνει τα αεροσκάφη Su-25 και τα ελικόπτερα Mi-24 | VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This