ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Το Κατάρ φέρεται να είναι ο πρώτος παραλήπτης της εντυπωσιακής 6ης έκδοσης του Apache ΑΗ-64Ε
Defence Redefined
Published on 11/05/2020 at 14:29

Σύμφωνα με το Janes, η Boeing άρχισε τις παραδόσεις των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache Guardian που έχουν αναβαθμιστεί στη διαμόρφωση της έκδοσης 6.

“Έχουμε έναν διεθνή πελάτη που είναι ο πρώτος παραλήπτης της έκδοσης 6, και παραδίδουμε ελικόπτερα [σε αυτόν τον πελάτη] τώρα. Αυτό είναι το πρότυπο που θα λάβουν όλοι οι πελάτες από εδώ και πέρα”, δήλωσε ο Terry Jamison, εκ των διευθυντών της Boeing. Ενώ ο Jamison αρνήθηκε να κατονομάσει τον πελάτη, αργότερα σημείωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να ολοκληρώσει την παράδοση στο Κατάρ της πρώτης παρτίδας ελικοπτέρων Apache μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, υποδηλώνοντας ότι αυτός ίσως να είναι ο πρώτος παραλήπτης της έκδοσης 6 .

Η αναβαθμισμένη έκδοση 6 του θρυλικού Apache η -οποία είναι ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακή- ξεκίνησε ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ανακατασκευή του μοντέλου AH-64Ds του Στρατού των ΗΠΑ σε AH-64Es, με κόστος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρθηκε στο παρελθόν από τον Αμερικανικό στρατό, η αναβάθμιση της έκδοσης 6 περιλαμβάνει ένα εκσυγχρονισμένο συγκρότημα αισθητήρων ημέρας (MDSA), “το οποίο επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την εξ αποστάσεως χρήση όπλων και είναι καθοριστικής σημασίας εναντίον μιας σύνθετης και υβριδικής απειλής”, ένα βελτιωμένο σύστημα γνωστικής βοήθειας αποφάσεων (CDAS) , αναβαθμίσεις λογισμικού και έναν αναβαθμισμένο επεξεργαστή αποστολών.

Η υπηρεσία είχε προηγουμένως αναφέρει στο Janes ότι η διαμόρφωση της έκδοσης 6 περιλαμβάνει συγκεκριμένα μια νέα λειτουργία εμπλοκής στόχων επιφανείας κοντά σε ακτή καθώς και την υποβοήθηση ανίχνευσης / ταξινόμησης στόχου, μίξη εικόνας με λέιζερ πολλαπλών επιλογών, ένα ανιχνευτή συχνοτήτων ραντάρ (RFI), παθητικούς αισθητήρες εκτίμησης αποστάσεων και βελτιώσεις ραντάρ ελέγχου πυρός. Επιπλέον θα φέρει βελτίωση του λογισμικού ανάλυσης εδάφους του συστήματος ολοκληρωμένης υποστήριξης Longbow και μια αναβάθμιση της διαδραστικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για το τεχνικό εγχειρίδιο του ελικοπτέρου. Τέλος σύμφωνα με το δημοσίευμα θα φέρει  ενσωματωμένα διαγνωστικά για το δίκτυο τακτικών ραδιοτηλεπικοινωνιών (Soldier Radio Waveform).

AH-64E Apache ©Boeing

H Ελληνική Αεροπορία Στρατού διαθέτει συνολικά 28 Apaches , 19 ΑΗ-64Α και 9 AH-64DAH Longbow. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται συζητήσεις για την επιτακτική αναβάθμιση και υποστήριξη ιδίως της παλαιότερης έκδοσης AH-64A αλλά αγκάθι παραμένει το υψηλό κόστος και η αδυναμία χρηματοδότησης ενός τέτοιου προγράμματος. Η επιχειρησιακή αξία του επιθετικού ελικοπτέρου Apache παραμένει αδιαπραγμάτευτη και τρανό παράδειγμα αποτελεί και η επιτυχημένη αποστολή τους στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2018, στο πλαίσιο μεταστάθμευσης προς στο Ισραήλ για την διεξαγωγή κοινής εκπαίδευσης με Apache της Ισραηλινής Αεροπορίας.  Κατά την παραμονή τους στο νησί τα Apache συνεκπαιδεύτηκαν με ελικόπτερα Gazelle SA342L1 της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιώντας ανάμεσα σε άλλα βολές με διάφορα είδη πυρομαχικών.  

 

Διαβάστε επίσηςΑεροσκάφος “Hercules” ανεφοδιάζει ελικόπτερο CH-53K στον αέρα | VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This