ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SkyWall Auto | Το Βρετανικής κατασκευής αντι-drone σύστημα
Defence Redefined
Published on 28/09/2021 at 16:02

Στην έκθεση DSEI 2021 παρουσιάστηκε το SkyWall Auto από την OpenWorks, ένα σύστημα που δύναται να ακινητοποιήσει ιπτάμενα drones με δίχτυ. 

Το σύστημα βρετανικής κατασκευής, που μοιάζει με ένα μεγάλο όπλο τοποθετημένο στο πίσω μέρος ενός οχήματος, είναι σε θέση να εντοπίζει drones στον ουρανό και να τα καταρρίπτει αυτόματα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το SkyWall μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ενός πουλιού και ενός drone και χρειάζεται μόνο 15 δευτερόλεπτα για να αναπτυχθεί. 

Μόλις το drone χτυπηθεί με το δίχτυ, το προσγειώνει ομαλά στο έδαφος με ένα αλεξίπτωτο, επιτρέποντας έτσι στον χειριστή να ανακτήσει οποιαδήποτε πληροφορία κατάφερε να συλλέξει το drone.

Συγκεκριμένα, το SkyWall Auto είναι ένα αυτόνομο τηλεχειριζόμενο σύστημα που μπορεί να προσβάλλει γρήγορα πολλαπλούς στόχους με δίκτυα υψηλής ακριβείας, που αναπτύσσονται σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά αντίμετρα για πολυεπίπεδη άμυνα σε περιβάλλοντα όπου δεν μπορεί να γίνει χρήση ηλεκτρονικού πολέμου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο σύστημα κατάρριψης drone ή να ενσωματωθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας αντι-drone. Ένα μόνο σύστημα SkyWall Auto μπορεί να προστατεύσει ένα στόχο υψηλής αξίας ή πολλά συστήματα μπορούν να δικτυωθούν και να αναπτυχθούν για την προστασία ενός μεγάλου συγκροτήματος κτιρίων.

Το SkyWall Auto εκτοξεύει ένα βλήμα μέχρι το drone, αφότου το έχει εντοπίσει και κλειδώσει αυτόματα χρησιμοποιώντας τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί μόνιμα σε κτίριο ή να τοποθετηθεί σε όχημα για εν κινήσει ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: THOR | Η αμερικανική απάντηση ενάντια στα σμήνη Drones – Φωτογραφίες & VIDEO

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • “Φυσική” ακινητοποίηση του drone χωρίς ηλεκτρονικά αντίμετρα και καθόλα προβλέψιμο αποτέλεσμα
  • Ενσωμάτωση για πλήρη αυτονομία: αυτόματο, τηλεχειριζόμενο σύστημα τοποθετημένο σε όχημα ή κτίριο
  • Μεγάλης εμβέλειας δυνατότητα δράσης: πολλαπλοί στόχοι που εμπλέκονται γρήγορα και ιχνηλάτηση μέσω υπολογιστή με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
  • Χαμηλός κίνδυνος παράπλευρης ζημίας: ελεγχόμενη προσγείωση με αλεξίπτωτο, όλα τα μέρη του βλήματος παραμένουν προσκολλημένα, και στοχευμένα αντίμετρα 

Βλήματα

Τα βλήματα του SkyWall είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και μπορούν να φέρουν μια σειρά αντίμετρων. Για παράδειγμα, το SP40 περιλαμβάνει ένα αλεξίπτωτο το οποίο ελέγχει την κάθοδο ενός αιχμαλωτισμένου drone. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τυχόν παράπλευρης βλάβης και διατηρεί το drone ανέπαφο. Επιτρέπει εγκληματολογική έρευνα και επιτρέπει την ταυτοποίηση του χειριστή. Εάν το drone αποφύγει την ακινητοποίηση, το βλήμα αναπτύσσεται ανεξάρτητα αυτού και προσγειώνεται ελεγχόμενα με προσκολλημένα τα συνδεδεμένα εξαρτήματα του. Άλλοι διαθέσιμοι τύποι βλημάτων είναι: SP10, SP40, SP90, TR10 και TR40.

Τεχνολογία παρακολούθησης SkyAI 

Η τεχνολογία παρακολούθησης SkyAI φέρνει υψηλή ικανότητα απόδοσης κατά την ιχνηλάτηση στόχων σε περίπλοκα περιβάλλοντα ακολουθώντας εναέριες απειλές με σταθερά φτερά. Για τον γρήγορο και αξιόπιστο εντοπισμό του στόχου και την επίτευξη του πιο ικανού συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής drone χρησιμοποιούνται τα βαθιάς εκμάθησης νευρωνικά δίκτυα της SkyAI.

Το SkyWall Auto έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά του να καταρρίψει “φυσικά” drones μπροστά από τον αμερικανικό στρατό και τις κυβερνητικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια πρόσφατων δοκιμών υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκαν στην Ιντιάνα και το Νέο Μεξικό. Το SkyWall Auto συμμετείχε στις επιδείξεις Black Dart και JIDO Hard Kill, εμπλέκοντας με επιτυχία στόχους πολλαπλών και σταθερών πτερυγίων και στις δυο επιδείξεις κατά τη διάρκεια μιας σειράς σεναρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπόψη σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο αρθρωτό (modular) αντι-drone σύστημα Skywarden της MBDA. Περισσότερα για αυτό στο σύνδεσμο που ακολουθεί πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: IDEX 2021 | Το γαλλικό σύστημα που μπορεί να δώσει λύσεις στην Εθνική Φρουρά για την αντιμετώπιση των UAVs – Φωτογραφία

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This