Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε επίσημα πως η Ελλάδα θα αποκτήσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk…
Οι εισαγωγές μεγάλων όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη αυξήθηκαν κατά 47% μεταξύ 2013-17 και 2018-22, ενώ το παγκόσμιο επίπεδο των διεθνών μεταφορών όπλων μειώθηκε κατά 5,1%.
Οι εισαγωγές όπλων μειώθηκαν συνολικά στην Αφρική (-40%), την Αμερική (-21%), την Ασία και την Ωκεανία (-7,5%) και τη Μέση Ανατολή (-8,8%), αλλά οι εισαγωγές στην Ανατολική Ασία και σε ορισμένα κράτη σε άλλες περιοχές υψηλής γεωπολιτικής έντασης αυξήθηκε απότομα.
Το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων αυξήθηκε από 33 σε 40%, ενώ της Ρωσίας μειώθηκε από 22 σε 16%, σύμφωνα με νέα στοιχεία για τις παγκόσμιες μεταφορές όπλων ,που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Ακόμη και όταν οι μεταφορές όπλων έχουν μειωθεί παγκοσμίως, αυτές προς την Ευρώπη έχουν αυξηθεί απότομα λόγω των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, δήλωσε ο Pieter D. Wezeman, Ανώτερος Ερευνητής στο Πρόγραμμα Μεταφορών Όπλων SIPRI.
Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν να εισάγουν περισσότερα όπλα και πιο γρήγορα. Ο στρατηγικός ανταγωνισμός συνεχίζεται και αλλού, καθώς οι εισαγωγές όπλων στην Ανατολική Ασία έχουν αυξηθεί και αυτές στη Μέση Ανατολή παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Μειώθηκαν οι εξοπλισμοί προς την Τουρκία – Τι ισχύει με Κύπρο και Ελλάδα
Οι παγκόσμιες εξαγωγές όπλων κυριαρχούν εδώ και πολύ καιρό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που είναι σταθερά οι μεγαλύτεροι και δεύτεροι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των δύο διευρύνθηκε σημαντικά, ενώ αυτό μεταξύ της Ρωσίας και του τρίτου μεγαλύτερου προμηθευτή, της Γαλλίας, μειώθηκε.
Οι εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 14% μεταξύ 2013-17 και 2018-22, και οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων το 2018-2022. Οι εξαγωγές όπλων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 31% μεταξύ 2013-17 και 2018-22, και το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων μειώθηκε από 22% σε 16%, ενώ το μερίδιο της Γαλλίας αυξήθηκε από 7,1% σε 11%.
Οι ρωσικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν σε 8 από τους 10 μεγαλύτερους αποδέκτες της μεταξύ 2013–17 και 2018–22. Οι εξαγωγές προς την Ινδία, τον μεγαλύτερο αποδέκτη ρωσικών όπλων, μειώθηκαν κατά 37%, ενώ οι εξαγωγές προς τις άλλες 7 μειώθηκαν κατά μέσο όρο 59%. Ωστόσο, οι ρωσικές εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν προς την Κίνα (+39%) και την Αίγυπτο (+44%), και έγιναν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αποδέκτες της Ρωσίας.
Είναι πιθανό ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές όπλων της Ρωσίας και αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία θα δώσει προτεραιότητα στον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεών της και η ζήτηση από άλλα κράτη θα παραμείνει χαμηλή λόγω των εμπορικών κυρώσεων στη Ρωσία και της αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να μην αγοράσουν ρωσικά όπλα, σημείωσε ο Siemon T. Wezeman, Ανώτερος Ερευνητής στο Πρόγραμμα SIPRI Arms Transfers.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία | 30 ελικόπτερα Airbus H160M Guepard για Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες
Οι εξαγωγές όπλων της Γαλλίας αυξήθηκαν κατά 44% μεταξύ 2013–17 και 2018–22. Οι περισσότερες από αυτές τις εξαγωγές αφορούσαν κράτη της Ασίας και της Ωκεανίας και της Μέσης Ανατολής. Η Ινδία έλαβε το 30% των εξαγωγών όπλων της Γαλλίας το 2018–22, και η Γαλλία εκτόπισε τις ΗΠΑ ως τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων στην Ινδία μετά τη Ρωσία.
Η Γαλλία κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά όπλων, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές όπλων μειώνονται, όπως φαίνεται στην Ινδία, για παράδειγμα, δήλωσε ο Wezeman και πρόσθεσε ότι αυτό φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί, καθώς μέχρι το τέλος του 2022, η Γαλλία είχε πολύ περισσότερες εκκρεμείς παραγγελίες για εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο το 2022. Από το 1991 έως το τέλος του 2021, η Ουκρανία εισήγαγε λίγα μεγάλα όπλα. Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έγινε ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας μεγάλων όπλων το 2022 (μετά το Κατάρ και την Ινδία) και ο 14ος μεγαλύτερος για το 2018-22. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 2,0 τοις εκατό των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων την πενταετία.
Διαβάστε επίσης: Αυστραλία | Αγοράζει εκτοξευτές HIMARS και πυραύλους NSM – Πέραν των 650 εκατομμυρίων
Η Ασία και η Ωκεανία έλαβαν το 41% των μεγάλων μεταφορών όπλων το 2018–22, ένα μερίδιο ελαφρώς μικρότερο από το 2013–17. Παρά τη συνολική μείωση των μεταφορών προς την περιοχή, σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε ορισμένες πολιτείες και σημαντικές μειώσεις σε άλλες. Έξι κράτη της περιοχής ήταν μεταξύ των 10 μεγαλύτερων εισαγωγέων παγκοσμίως το 2018–2022: Ινδία, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Κορέα, Πακιστάν και Ιαπωνία.
Οι εισαγωγές όπλων από τα κράτη της Ανατολικής Ασίας αυξήθηκαν κατά 21% μεταξύ 2013-17 και 2018-22. Οι εισαγωγές όπλων από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 4,1%, με τα περισσότερα να προέρχονται από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ανατολική Ασία σημειώθηκαν από τους συμμάχους των ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα (+61%) και την Ιαπωνία (+171%). Η Αυστραλία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ωκεανία, αύξησε τις εισαγωγές της κατά 23%.
Οι αυξανόμενες αντιλήψεις για τις απειλές από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα έχουν οδηγήσει στην αυξανόμενη ζήτηση για εισαγωγές όπλων από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, ιδίως συμπεριλαμβανομένων των όπλων κρούσης μεγάλης εμβέλειας, δήλωσε ο Siemon T. Wezeman, ενώ ο κύριος προμηθευτής και για τα τρία είναι οι ΗΠΑ.
Η Ινδία παραμένει ο κορυφαίος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, αλλά οι εισαγωγές όπλων της μειώθηκαν κατά 11% μεταξύ 2013–17 και 2018–22. Αυτή η μείωση συνδέθηκε με μια πολύπλοκη διαδικασία προμηθειών, προσπάθειες διαφοροποίησης των προμηθευτών όπλων και προσπάθειες αντικατάστασης των εισαγωγών με τοπικά σχέδια. Οι εισαγωγές από το Πακιστάν, τον όγδοο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο το 2018–22, αυξήθηκαν κατά 14%, με την Κίνα ως τον κύριο προμηθευτή του.
Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Ανάπτυξη νέου πυραύλου κρουζ – Αναβάθμιση των Type12 – Προμήθεια Tomahawk από τις ΗΠΑ
Τρεις από τους 10 κορυφαίους εισαγωγείς το 2018-2022 ήταν στη Μέση Ανατολή: η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Αίγυπτος. Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο το 2018-2022 και έλαβε το 9,6% όλων των εισαγωγών όπλων την περίοδο. Οι εισαγωγές όπλων του Κατάρ αυξήθηκαν κατά 311% μεταξύ 2013–17 και 2018–22, καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο το 2018–2022.
Η μεγάλη πλειοψηφία των εισαγωγών όπλων στη Μέση Ανατολή προήλθε από τις ΗΠΑ (54%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (12%), τη Ρωσία (8,6%) και την Ιταλία (8,4%). Περιλάμβαναν περισσότερα από 260 προηγμένα αεροσκάφη μάχης, 516 νέα άρματα μάχης και 13 φρεγάτες.
Μόνο τα αραβικά κράτη στην περιοχή του Κόλπου έχουν κάνει παραγγελίες για άλλα περισσότερα από 180 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ 24 έχουν παραγγελθεί από τη Ρωσία από το Ιράν, το οποίο δεν έλαβε ουσιαστικά κανένα σημαντικό όπλο κατά την περίοδο 2018-2022.
Διαβάστε επίσης: Ιράν | Προμήθεια ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΗΒ | Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας και ο ρόλος του Διευθυντή Εξοπλισμών
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως έχει δρομολογήσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσει των τελευταίων 50 χρόνων…
ΗΒ | Σύστημα αυτοπροστασίας λέιζερ για αεροσκάφη – Δοκιμές από την RAF
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζουν και δοκιμάζουν ένα νέο σύστημα αυτοπροστασίας λέιζερ για αεροσκάφη…
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μπάιντεν – Θα γίνουν περισσότερα σε θέματα άμυνας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζεται…
Δένεια | Τούρκοι στρατιώτες εμποδίζουν ξανά γεωργούς – Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κρατά ουδέτερη στάση
Τούρκοι στρατιώτες με 4-5 οχήματα και γεωργοί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα μετέβησαν στην νεκρή ζώνη την ώρα που Ελληνοκύπριοι γεωργοί…
Ιράν | Αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 200%
Η κυβέρνηση του Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά περίπου 200%, δηλώνει η…
Ισραήλ | Πάνω από 5.000 στρατιώτες πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες
Το Τμήμα Αποκατάστασης του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι έχει υποδεχθεί περίπου 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του…
ΓΕΕΘΑ | Άσκηση διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EU-IR 24 PACE
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και η ενίσχυση της ετοιμότητας και ανθεκτικότητας της ΕΕ…
Η Ελλάδα αποκτά 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk από την Lockheed Martin
Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε επίσημα πως η Ελλάδα θα αποκτήσει 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk…