Ιαπωνία | Ανάπτυξη νέου πυραύλου κρουζ – Αναβάθμιση των Type12 – Προμήθεια Tomahawk από τις ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 17/01/2023 at 18:30

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ιαπωνία αρχίζει την ανάπτυξη νέου πυραύλου κρουζ με βεληνεκές άνω των 1000 χλμ. 

Ο ιαπωνικός πύραυλος κρουζ θα έχει την δυνατότητα προσθήκης τριών κεφαλών, για συμβατικά πλήγματα, για αναγνώριση και εμπλοκή εχθρικών ραντάρ. Ο πύραυλος σχεδιάζεται να είναι συμβατός με κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η παραγωγή του πρωτοτύπου θα αρχίσει τον Απρίλιο. Ήδη από το 2018, το Υπουργείο Άμυνας προχωρά σε έρευνας για τον κινητήρα και ορισμένα άλλα μέρη.

Το σύστημα υπολογίζεται πως θα λειτουργεί αρχικά με την εκτόηευση αναγνωριστικής κεφαλής όπου κάμερα υψηλής απόδοσης θα αποκαλύψει την κατάσταση σε μια ευρεία περιοχή ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του εχθρού. Έπειτα, θα εκτοξευτεί η κεφαλή “jammer” που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να παρεμβάλει τα εχθρικά ραντάρ και άλλους αισθητήρες και ακολούθως θα πλήττεται ο στόχος με πύραυλο που θα φέρει συμβατική κεφαλή.

Η Κίνα αναπτύσσει συχνά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και θεωρείται πιθανό να εξαπολύσει επίθεση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε περίπτωση επεισοδίου. Η Ιαπωνία ελπίζει να εξασφαλίσει παρόμοια ικανότητα και να αντιμετωπίσει πιθανές επιθέσεις.

Ο νέος πύραυλος προορίζεται κυρίως για να στοχεύσει εχθρικά σκάφη που προσπαθούν να εισβάλουν σε νησιωτικές περιοχές, όπως τα νησιά Nansei, που εκτείνονται στις επαρχίες Kyushu και Okinawa.

Αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί για χτυπήματα σε θέσεις εκτόξευσης εχθρικών πυραύλων, λειτουργώντας ως μέσο εκτέλεσης των ικανοτήτων αντεπίθεσης, σύμφωνα με την πρόσφατη αναθεώρηση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας και δύο άλλων αμυντικών εγγράφων.

Η Ιαπωνία αναπτύσσει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσει δραστικά τις αμυντικές της ικανότητες. Ο κατευθυνόμενος αντιπλοϊκός πύραυλος Type 12 αναβαθμίζεται για να επεκτείνει το βεληνεκές του στα 1000 χλμ, με την ανάπτυξή του να έχει προγραμματιστεί για το 2026. Επιπλέον, πύραυλος υψηλής ταχύτητας του με ακανόνιστη τροχιά ώστε να καθίσταται καθιστά δύσκολη η αναχαίτιση του είναι επίσης προγραμματισμένος για ανάπτυξη περίπου την ίδια περίοδο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του αναβαθμισμένου πυραύλου Type12, η ​​κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει επίσης να αγοράσει πυραύλους κρουζ Tomahawk από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: The Japan News

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Ενίσχυση επιθετικών δυνατοτήτων και αλλαγή Στρατηγικού Δόγματος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This