ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γαλλία | 30 ελικόπτερα Airbus H160M Guepard για Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 27/12/2021 at 16:57

Όπως δημοσίευσαν η Airbus και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προμηθευτούν τα πρώτα 30 από σύνολο 169 ελικοπτέρων Airbus H160M Guepard. 

Η παραγγελία αφορά τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα η παράδοση υπολογίζεται να αρχίσει το 2027. Η παραγγελία εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος προμήθειας ενός τύπου ελαφρού ελικοπτέρου (hélicoptère interarmées léger – HIL), το οποίο θα αντικαταστήσει τους πέντε υφιστάμενους τύπους ελικοπτέρων και στους 3 κλάδους των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σκοπούς βέλτιστης λογιστικής υποστήριξης (maintien en condition opérationnelle – MCO) λόγω ομοιοτυπίας.

Η πρώτη παράδοση θα γίνει για τον Στρατό, ενώ η αρχική ποσότητα αφορά 21 ελικόπτερα για το Στρατό (από σύνολο 80), 8 για το Πολεμικό Ναυτικό (από σύνολο 49) και 1 για την Πολεμική Αεροπορία (από σύνολο 40).

Το Guepard είναι η στρατιωτική έκδοση (Μ) του Airbus H160 το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο Heli-Expo show στο Ορλάντο τον Μάρτιο του 2015.

Με την ευέλικτη διαμόρφωση του και τον αρθρωτό σχεδιασμό του (modular), μπορεί να εκτελέσει πληθώρα αποστολών όπως ένοπλη αναγνώριση, υποστήριξη με πυρά, μεταφορά ειδικών δυνάμεων, ναυτική υποστήριξη, επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης (SAR) και επιτήρηση εναέριου χώρου. 

Διαβάστε επίσης: Gazelle SA 342L1 | Το αειθαλές ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και επιλογές για αναβάθμιση του – Φωτογραφίες και VIDEO

Κύρια Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Αυτονομία: Μέχρι 848 Χλμ 
  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 6,050 κιλά
  • Μεταφορική Ικανότητα: 2 πλήρωμα και 5 οπλίτες ΕΔ με πλήρες φόρτο μάχης
  • Κινητήρες: 2 X Safran Arrano turboshaft ισχύος 1300 ίππων

Η Γαλλική έκδοση θα είναι εφοδιασμένη με το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα της Safran, Euroflir 410, το FlytX avionics suite της Thales -το οποίο βελτιώνει την διαδραστικότητα με τον πιλότο, ούτως ώστε να μπορεί να δώσει έμφαση στο κύριο μέρος της αποστολής- και με το ραντάρ AirMaster C. Επιπλέον, με την χρήση της κάσκας πιλότου TopOwl της Thales, θα υπάρχει απρόσκοπτη ροή εικόνας και πληροφοριών με σκοπό την μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ελικοπτέρου μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) και πτήση σε εικονικό περιβάλλον σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. 

Πέραν τούτων o κύριος έλικας του ελικοπτέρου, 5 πτερύγων,  θα είναι κατασκευασμένος με τεχνολογία Blue Edge, η οποίος μπορεί να μειώσει την ακουστική υπογραφή του κατά 50% και να αυξήσει την ανύψωση κατά 100 κιλά σε σύγκριση με τα συμβατικά πτερύγια.

Διαβάστε επίσης: Merlin “Crowsnest” | Το αερομεταφερόμενο σύστημα ραντάρ του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού – Βίντεο και Φωτογραφίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σύστημα αυτοπροστασίας του ελικοπτέρου βασισμένο στο σύστημα CATS-150 της Thales το οποίο θα ανιχνεύει εισερχόμενες απειλές  σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό και ορατό φάσμα και θα εξαπολύει αντίμετρα όπως δολώματα (decoys). Στρατηγικές και πρωτόκολλα αυτοπροστασίας θα είναι δυνατό να προσαρμόζονται πριν από την αποστολή από εμπειρογνώμονες των ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιώντας την προηγμένη υποδομή σχεδιασμού και ανάλυσης αποστολής. 

Σύμφωνα με την Thales η αρχιτεκτονική της οικογένειας συστημάτων Compact Airborne Threat Surveyor for helicopters (CATS) και συγκεκριμένα το CATS-150, έχει δοκιμαστεί σε επιχειρήσεις στα ελικόπτερα NH-90 και επιλέχθηκε για τις ανταγωνιστικές και τεχνικές επιδόσεις του, την επεκτασιμότητα και την ικανότητά του να χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο οπλισμός του, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ελαφρύ πολυβόλο Pintle, βαρύ πολυβόλο 0,50’’ και τον αντιπλοϊκό πύραυλο της MBDA Sea Venom (ANL) για προσβολή στόχων σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων. Το Η160Μ θα διαθέτει επίσης τη σουίτα οπλισμού HForce της Airbus για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας πιο κάτω. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This