ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Saab | Υποβολή Τελικής και Βέλτιστης Πρότασης για το πρόγραμμα ΗΧ της Φινλανδίας – Infographics
Defence Redefined
Published on 03/05/2021 at 19:34

Η σουηδική Saab, ανακοίνωσε ότι με την ισχυρή υποστήριξη της σουηδικής κυβέρνησης, υπέβαλε την βέλτιστη και τελική προσφορά της (Best and Final Offer – BAFO) στην Φινλανδία για τον διαγωνισμό για το νέο μαχητικό της φινλανδικής αεροπορίας (Finnish HX fighter procurement).

Σύμφωνα με ανακοίνωση η προσφορά αφορά την πώληση 64 μαχητικών J39 Gripen E και ένα εκτεταμένο πακέτο όπλων, καθώς και δύο αεροσκάφη GlobalEye Airborne Early Warning & Control (AEW & C). Αυτό αποτελεί την απάντηση της εταιρείας στο αίτημα του Υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας τον Ιανουάριο του 2021 για υποβολή BAFO. 

Διαβάστε επίσης: Φινλανδία | Τελικές Προτάσεις και Βελτιστες Προσφορές για το νέο μαχητικό της – Τα κριτήρια επιλογής

Η προσφορά περιλαμβάνει επίσης μερικά από τα πιο προηγμένα όπλα, όπως τον πύραυλο Meteor για στόχους αέρος σε μεσαίες έως μεγάλες απόσταση, τον πύραυλο IRIS-T για στόχους αέρος σε μικρές αποστάσεις, το SPEAR για στόχους εδάφους και τον πύραυλο τύπου κρουζ  KEPD350/Taurus για πλήγματα μεγάλου βάθους εναντίων επίγειων στόχων.

Το GlobalEye όπως αναφέρει η Saab προσφέρει μοναδικές πρόσθετες δυνατότητες παρατήρησης για κοινές επιχειρήσεις με το Gripen, καθώς και οφέλη για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της Φινλανδίας. 

Διαβάστε επίσης: Rafale – Πολλαπλασιαστής Ισχύος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος | Infographics

Η πρόταση της Saab περιλαμβάνει επίσης τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις σχετικές υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία του συστήματος μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος βιομηχανικής συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία εθνικών δυνατοτήτων στη Φινλανδία για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Αυτό περιλαμβάνει μεταφορά στον τοπικό βιομηχανικό κλάδο των εργασιών συντήρησης, επισκευής και παραγωγής ανταλλακτικών, καθώς και τελική συναρμολόγηση κινητήρων και αεροσκαφών. 

Η Saab προτείνει τέλος την ίδρυση ενός Κέντρου Υποστήριξης Gripen και GlobalEye στη Φινλανδία, για να εξασφαλίσει ανεξάρτητες λειτουργίες και συνεχή αύξηση των δυνατοτήτων των συστημάτων έως το 2060.

Διαβάστε επίσης: 

H ιταλική Leonardo γίνεται μεγαλομέτοχος της γερμανικής HENSOLDT αποκτώντας μερίδιο ύψους 25,1%

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλιο

 1. Leonidas

  Θα ήταν ενδιαφέρον ένα άρθρο για τα πιθανά μαχητικά αεροσκάφοι που θα μπορούσε η ΕΦ να προμηθευτεί για τη δημιουργία πολεμικής αεροπορίας.
  Το gripen Θεωρώ ότι θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
  Το gripen είναι ένα μαχητικό με σχετικά μεγάλο κόστος κτήσης για την Κύπρο μας αλλά ίσως με το χαμηλότερο κόστος χρήστης από κάθε άλλο σύγχρονο μαχητικό. Έχει κατασκευαστή με προδιαγραφές να μπορεί να ανεφοδιάζεται και να απογειώνεται από αυτοκινητόδρομους, παράγοντας κρίσιμος για τα κυπριακά δεδομένα.
  Η ικανότητα του να φέρει σύγχρονα όπλα αέρος αέρος (το κορυφαίο meteor),αέρος εδάφους και αντιπλοίκα το καθίστα θανάσιμη απειλή για τους απέναντι.
  Τέλος υπάρχει και η επιλογή ενοικίασης παλαιότερων gripen, κάτι που έχουν εφαρμόση άλλα κράτοι (Τσεχία και Ουγγαρία).
  Επίσης το ελαφρύ μαχητικό M346FA και το ελικοφόρο super tucano το οποίο μπορεί να απογειωθεί ακόμα και από χωματόδρομους και να φέρει πυραύλους, καταστρέφοντας τα τουρκικά drones υπό την προστασία φυσικά ενός αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This