Rheinmetall Defence Talks 2022 | KF-51 Panther και πυροβόλο 130 χιλ σε Leopard
Defence Redefined
Published on 06/12/2022 at 12:56

*Χρίστος Λοΐζου

Η γερμανική εταιρεία Rheinmetall παρουσιάζει στο 20ο συνέδριο Defence Talks 2022 τις τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις στα διάφορα οπλικά συστήματα της εταιρείας με έμφαση στον τομέα των Αρμάτων Μάχης, των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, των συστημάτων αεράμυνας, του Πυροβολικού και των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs).

H DEFENCE ReDEFiNED βρίσκεται στο Βερολίνο μαζί με λοιπούς καταξιωμένους συντάκτες του ειδικού τύπου από Ελλάδα και σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις που έχουν ειδικό ενδιαφέρον όχι μόνο για την Ελλάδα (πρόγραμμα Lynx KF-41) αλλά και για την Κύπρο και ειδικά για τα συστήματα αεράμυνας βραχέας αεράμυνας (SHORAD). 

Ως γνωστό η Κύπρος διαθέτει το δίδυμο πυροβόλο 35χιλ. Oerlikon GDF ως μέρος του συστήματος αεράμυνας μικρού βεληνεκούς “ΟΘΕΛΛΟΣ”, σύστημα και το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί από την Rheinmetall (δείτε σχετικό άρθρο πιο κάτω). 

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

Αρχή σήμερα με τις θεματικές του συνεδρίου θα κάνουμε με την παρουσίαση του KF-51 “Panther” και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που έγιναν διαθέσιμες.

Σύμφωνα με την εταιρεία το KF-51, το πρώτο άρμα μάχης με πυροβόλο 130 χιλ, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική βολή το 2016 ενώ οι δοκιμές πλέον εντατικοποιούνται σε τακτική βάση. Το άρμα αποκαλύφθηκε στην έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022 στο Παρίσι και έκτοτε έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον με τις καινοτομίες του.

Οι καινοτομίες και οι τεχνολογίες που παρουσιάζει σε επίπεδο οπλισμού, προστασίας και δικτύωσης αναμένεται να επηρεάσουν ευρέως τον τομέα των αρμάτων μάχης αφού το υπόψη άρμα θέλει να θέσει νέα πρότυπα σε κάθε κατηγορία ήτοι θνησιμότητα, επιβιωσημότητα, κινητικότητα, δικτύωση και επιτήρηση. 

Infographic με οπλισμό και αισθητήρες KF-51 Panther

Ο κύριος οπλισμός του KF-51, το λειόκαννο πυροβόλο 130 χιλ (FGS- Future Gun System) σε συνδυασμό με το συζυγές πυροβόλο 0,50” και τις δυνατότητες εξοπλισμού με περιφερόμενα πυρομαχικά της ισραηλινής UVISION (σειρά hero) δίνουν στο άρμα μεγάλη ισχύ πυρός αλλά και επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης.

Η χωρητικότητα του KF-51 σε βλήματα 130 χιλ εντός του άρματος, έτοιμα για βολή σε αυτοματοποιημένο σύστημα γεμίσματος είναι έως 20, πλέον 10, αποθηκευμένα σε εξωτερικό χώρο. Όταν το άρμα φέρει τα περιφερόμενα πυρομαχικά Hero 120 (4 σε αριθμό), η χωρητικότητα των βλημάτων 130 χιλ εντός του άρματος μειώνεται στα 10. 

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 | UVision Air “Η Κύπρος σημαντικός συνεργάτης για το Ισραήλ” – Φωτογραφίες και VIDEO

Η εξέλιξη του Leopard

Η Rheinmetall υποστήριξε, ότι μπορεί να εξελίξει άρματα μάχης Leopard ώστε να προσομοιάζουν με Panther. Το KF-51 άλλωστε είναι επηρεασμένο από τον σχεδιασμό του Leo2A4. Υπάρχει συνεπώς μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ακόμα και τοποθέτησης πυροβόλου 130 χιλ σε Leopard, αλλαγής της εσωτερικής διαρρύθμισης του άρματος και προσθήκη άλλων μετατροπών ώστε να βελτιωθεί στους τομείς θνησιμότητας, επιβιωσιμότητας, δικτύωσης και επιτήρησης. Το κόστος προβλέπεται σαφώς χαμηλότερο από το κόστος ενός KF-51 αλλά ακόμη δεν είναι γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για να κριθεί η ανταγωνιστικότητα της επιλογής αυτής.

Το KF-51 αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριετίας ενώ η εταιρεία υπολογίζει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για προμήθεια μέχρι και 500-800 άρματων μέχρι το 2035, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστούν στην Ευρώπη. 

Διαβάστε επίσης: Leopard | Η δυναμική της γραμμής παραγωγής του άρματος στην Ελλάδα μπορεί να ωφελήσει και την Κύπρο;

Οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη απαιτούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, θέτοντας έτσι προκλήσεις στις εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η Rheinmetall δηλώνει αισιόδοξη για τις δυνατότητες της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς. Στο άρθρο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για  το KF-51 όπως το είδος θωράκισης, τους αισθητήρες του κ.α

Διαβάστε επίσης: Παρουσίαση KF-51 | Η Rheinmetall αναβιώνει τον γερμανικό πάνθηρα με μια νέα αντίληψη στην κατασκευή αρμάτων μάχης στην EUROSATORY 2022

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This