Παρουσίαση KF-51 | Η Rheinmetall αναβιώνει τον γερμανικό πάνθηρα με μια νέα αντίληψη στην κατασκευή αρμάτων μάχης στην EUROSATORY 2022
Defence Redefined
Published on 19/06/2022 at 18:39

Χρίστος Λοΐζου*

Η γερμανική Rheinmetall αποκάλυψε στην έκθεση EUROSATORY στο Παρίσι, το τελευταίο της ερπυστριοφόρο, το άρμα μάχης KF-51 Panther.

Οι φωτογραφίες του οχήματος, οι οποίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από την προετοιμασία του περιπτέρου της Rheinmetall στις 12 Ιουνίου, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού ενώ μεγάλη εντύπωση προξενούν και οι προδιαγραφές αλλά και οι ικανότητες του νέου οχήματος.  Μεγαλύτερη εντύπωση δε προκαλεί το άρμα σε ένα τετ-α-τετ όπως αυτό που είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED με το θηριώδες πυροβόλο των 130 χιλ, το πρώτο στο είδος του ανά το παγκόσμιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το KF-51 θέτει νέα πρότυπα σε κάθε κατηγορία ήτοι θνησιμότητα, επιβιωσημότητα, κινητικότητα, δικτύωση και επιτήρηση. Ο κύριος οπλισμός του KF-51, το λειόκαννο πυροβόλο 130 χιλ (FGS- Future Gun System) σε συνδυασμό με το συζυγές πυροβόλο 0,50” και τις δυνατότητες εξοπλισμού με περιφερόμενα πυρομαχικά της ισραηλινής UVISION (σειρά hero) δίνουν στο άρμα μεγάλη ισχύ πυρός αλλά και επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης. 

Τα γενικά χαρακτηριστικά του άρματος που έχουν δημοσιευθεί αφορούν το επιχειρησιακό του βάρος το οποίο είναι 59 τόνοι και την αυτονομία του η οποία ανέρχεται στα 500+ χιλιόμετρα.  Επιπλέον το άρμα διαθέτει 4 θέσεις (2 σε σκάφος και 2 σε πυργο) ενώ το πλήρωμα του ανέρχεται σε 3 άτομα (αρχηγό,οδηγό, πυροβολητή). Η 4η θέση προορίζεται για διοικητή τμήματος ή χειριστή drone αναλόγως αποστολής.

Πέραν τούτων μέσω του πανοραμικού οπτικού αισθητήρα SEOSS και του κύριου σκοπευτικού μάχης EMES, ο διοικητής και ο πυροβολητής είναι αμφότεροι  σε θέση να παρατηρούν και να εμπλέκουν στόχους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Ο υπόψη αισθητήρας διαθέτει και σταθεροποιημένη κάμερα ημέρας και νύκτας (IR) με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο laser.

Οπλισμός

Όσον αφορά το νέο πυροβόλο, σύμφωνα με την εταιρεία αυτό επιτρέπει την επίτευξη πλήγματος σε μεγαλύτερη εμβέλεια με πέραν του 50% καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα υπάρχοντα πυροβόλα 120 χιλ. Επιπλέον το αυτοματοποιημένο σύστημα γεμίσματος φέρει 20 βλήματα στο εσωτερικό του επιτρέποντας μεγαλύτερους ρυθμούς βολής ανά λεπτό. 

Το ομοαξονικό πολυβόλο 12,7 χιλ, συμπληρώνεται από το εγκατεστημένο στον τηλεκατευθυνόμενο σταθμό οπλισμού (RCWS) “Natter” πολυβόλο των 7,62 χιλ. Το υπόψη πολυβόλο με 2500 φυσίγγια παρέχει ευελιξία στην άμυνα από εχθρικά μη επανδρωμένα αεροχήματα (πολυκόπτερα – drones) ή άλλες απειλές. Διάφορες άλλες επιλογές για εγκατάσταση RCWS είναι επίσης εφικτές.

Το Panther μπορεί να εξοπλιστεί και προαιρετικά με εκτοξευτή 4 περιφερόμενων πυρομαχικών HERO 120 της ισραηλινής UVISION με δυνατότητα πλήγματος NLOS (Non-Line-Of-Sight). Το υπόψη περιφερόμενο πυρομαχικό παρουσιάστηκε στην έκθεση DEFEA πέρσι όπου και είχαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε μαζί με τα υπόλοιπα πυρομαχικά της οικογένειας Hero της ισραηλινής UVision Air. Τα τεχνικα χαρακτηριστικά του Hero 120 συνοψίζονται ως εξής:

  • Βάρος (με εκτοξευτή): 18 κιλά
  • Εκρηκτική κεφαλή: 4,5 κιλά
  • Εμβέλεια 60+ χιλιόμετρα
  • Διάρκεια πτήσης: 60 λεπτά
  • Τρόπος προσβολής: Top Attack

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 | UVision Air “Η Κύπρος σημαντικός συνεργάτης για το Ισραήλ” – Φωτογραφίες και VIDEO

Όλα τα όπλα στο KF-51 συνδέονται με τον υπολογιστή ελέγχου πυρός μέσω της πλήρως ψηφιοποιημένης αρχιτεκτονικής, επιτρέποντας την επίτευξη επιχειρήσεων hunter-killer και killer-killer, με απρόσκοπτες εμπλοκές στόχων και μελλοντική υποστήριξη αποφάσεων τεχνητής νοημοσύνης. (Α.Ι)

Επιβιωσημότητα

Το KF-51 Panther σύμφωνα με την Rheinmetall θα διαθέτει συνδυαστικά όλες τις διαθέσιμες λύσεις προστασίας όπως παθητική, ενεργητική και αντιδραστική θωράκιση τελευταίας γενιάς αλλά και σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας. Επιπλέον θα διαθέτει την ικανότητα εξαπόλυσης πρώτου πλήγματος σε περίπτωση επικείμενης απειλής λόγω της αυξημένης επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης η οποία ενισχύεται και από τα περιφερόμενα πυρομαχικά Hero 120.

Ειδικότερα στον τομέα της θωράκισης το άρμα διαθέτει πέραν της προστασίας κατά ναρκών, αισθητήρες ενεργοποίησης της αντιδραστικής θωράκισης και ενεργή αυτοπροστασία η οποία προστατεύει σύμφωνα με την εταιρεία από βλήματα μεγάλου διαμετρήματος κινητικής ενέργειας (KE) και κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα (ATGM). Επιπλέον το άρμα ως αναμενόταν διαθέτει το σύστημα καπνογόνων ROSY το οποίο δημιουργεί ταχέως (σε 1,5 δευτερόλεπτα) ένα στρώμα καπνού το οποίο προστατεύει περιμετρικά (360 μοίρες) το άρμα από στοχοποίηση οπτικής και υπέρυθρης ακτινοβολίας την οποία χρησιμοποιούν αντιαρματικά όπλα.

Το KF-51 διαθέτει και σύστημα προστασίας από επιθέσεις κατακόρυφης προσβολής (Top Attack) χωρίς όμως να έχουν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες περί αυτού. 

Η πλήρως ψηφιοποιημένη αρχιτεκτονική NGVA του Panther όχι μόνο επιτρέπει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση αισθητήρων και οπλισμού τόσο εντός της πλατφόρμας όσο και σε άλλες πλατφόρμες, αλλά επιτρέπει επίσης την τακτική αναβάθμιση του σύμφωνα με τους κύκλους καινοτομίας. Σύμφωνα με τη Rheinmetall, στο εγγύς μέλλον, θα υπάρξουν περαιτέρω καινοτομίες που θα υποστηρίζουν φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις σε καιρό ειρήνης και περαιτέρω βελτιστοποίηση όσον αφορά την αυτοματοποίηση και την αποτελεσματικότητα της νέας οικογένειας αρμάτων μάχης.

Διαβάστε επίσης: Lynx 120 | Η νέα έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος της Rheinmetall με πυροβόλο άρματος μάχης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This