ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Rheinmetall Defence | Το άρμα Kodiak μπορεί να εξυπηρετήσει τον Στρατό την Πυροσβεστική και την Πολιτική Άμυνα
Defence Redefined
Published on 11/05/2020 at 11:53

Μηχανοποιημένες δυνάμεις που αποτελούνται από κύρια άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του σύγχρονου πολέμου υψηλής κινητικότητας. 

Η Rheinmetall Defence ανταποκρινόμενη στην απαίτηση αυτή ανέπτυξε ένα τεθωρακισμένο όχημα μηχανικού τρίτης γενιάς, το AEV (Armoured Engineering Vehicle) 3 Kodiak. 

Το “Kodiak”, είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μηχανικού, το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία  MLC 70 (Military Load Classification 70,000). Πρόκειται για άρμα το οποίο βασίζεται στο σκάφος του Leopard 2, με κινητήρα ντίζελ 1.100 kW και προσφέρει εξαιρετική κινητικότητα με υψηλό επίπεδο προστασίας.

Είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό εκσκαφέα με αρθρωτό βραχίονα και διάφορα εργαλεία εκσκαφής, ένα σύστημα προωθητή γαιών (μπουλτόζα) με ρυθμίσεις γωνίας κοπής και κλίσης και ένα σύστημα διπλού βαρούλκου 9 τόνων το κάθε ένα. 

Kodiak AEV © Rheinmetall Defence

Για την αυτοπροστασία του φέρει τηλεμεταχειριζόμενο σταθμό όπλων και σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων βομβίδων. Το πλήρωμα δύο ή τριών ατόμων, έχει πανοραμική θέα μέσα από τις 6 κάμερες του άρματος επιτρέποντας τους να αλλάζουν τα διάφορα εργαλεία και να εκτελούν μια πλήρη γκάμα εργασιών εντός του σκάφους χωρίς να βρίσκονται εκτεθειμένοι. 

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της  μπουλτόζας με ένα άροτρο άρσης ναρκοπεδίων, επιτρέποντας στο Kodiak να δημιουργεί διαδρόμους διέλευσης μέσα από ναρκοπέδια και να παραμερίζει ή να διαλύει τεχνητά εμπόδια. 

Χάρη στην μεγάλη γκάμα εξοπλισμού, μπορεί επίσης να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Πολιτικής Άμυνας ή να επιχειρεί για την αποκατάσταση περιοχών σε περιπτώσεις καταστροφών καθώς και σε μικτές πολιτικό-στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Πέραν αυτού, το όχημα μπορεί να εξυπηρετήσει και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού μπορεί να επιχειρεί σε ανώμαλο έδαφος και σε υψηλές θερμοκρασίες. Χάρη στον εξοπλισμό του, μπορεί να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μέσα στην εστία της πυρκαγιάς. 

Η Rheinmetall κατασκευάζει και εμπορεύεται το Kodiak παγκοσμίως ως μέρος μιας κοινοπραξίας με την ελβετική εταιρεία “RUAG Defence”, τον στρατηγικό τεχνολογικό εταίρο των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας. 

Τον Νοέμβριο του 2011, η Rheinmetall παρέδωσε το πρώτο Kodiak AEV (Armoured Engineering Vehicle)  3 “S” στις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή η επίσημη μεταφορά σηματοδότησε την έναρξη περαιτέρω παραδόσεων στην Ελβετία και την Ολλανδία, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν το Kodiak για να υποστηρίξουν τα κύρια άρματα μάχης Leopard 2 και για να συμπληρώσουν τα θωρακισμένα οχήματα  ARV 3 που είχαν προηγουμένως προμηθευτεί επίσης από την Rheinmetall.

Διαβάστε επίσης: Έβρος: Αλώβητες οι ελληνικές δυνάμεις – Ενίσχυση με “ΔΑΥΙΔ”

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This