MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Podcast S2E4 | Ο Αλέξανδρος Δρίβας αναλύει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία – VIDEO
Defence Redefined
Published on 21/11/2021 at 18:30

Στο τέταρτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν Podcast της “Defence Redefined” καλεσμένος ήταν ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας. Η συζήτηση ανάμεσα στον οικοδεσπότη, Νάσο Κολοβό, και τον Αλέξανδρο Δρίβα, επικεντρώθηκε στις διεθνείς εξελίξεις με έμφαση τα τεκταινόμενα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και των Βαλκανίων, τις προκλήσεις που καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει και την εξέλιξη των σχέσεων των ΗΠΑ με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι διεθνολόγος και υποψήφιο διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Είναι μεταξύ άλλων, ερευνητής στο Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας,στο Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Αρθρογραφεί επίσης σε επιστημονικά περιοδικά και στον διαδικτυακό τύπο για διεθνή θέματα.

Ελληνο-Αμερικανικές Σχέσεις

Ο κ. Δρίβας, αναφερόμενος στην εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θέλουν για την Ελλάδα ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιφέρεια σε σχέση με το παρελθόν. Όπως ανέλυσε ο κ. Δρίβας, σε αντίθεση με την αποχώρηση των ΗΠΑ από άλλες περιοχές για να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Ινδο-Ειρηνικό, στην περίπτωση της Ελλάδας η παρουσία τους έχει αναβαθμιστεί. Βασικός πυλώνας είναι η βάσεις της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, με αυτή της Αλεξανδρούπολης να εκτιμάται ως πιο σημαντική, ιδιαίτερα για τα τεκταινόμενα στην Μαύρη Θάλασσα. 

Σε ότι αφορά το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα και το σύστημα λήψης αποφάσεων, ο κ. Δρίβας ανέφερε πως ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου και ιδιαίτερα του γερουσιαστή Μενέντεζ, αλλά και άλλων. Ανέφερε πως παρά το πολιτικό χάσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, αναφορικά με την αναβάθμιση της Ελλάδας παρατηρείται διακομματική συναίνεση. Η Τουρκία, συμπλήρωσε, στηρίζεται κυρίως από ένα μέρος της γραφειοκρατίας.

Συμμαχίες και πολυμερή σχήματα

Όσο αφορά τις συμμαχίες και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Δρίβας ανέφερε πως η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε ταραξία για τα κράτη της περιοχής και αυτό έφερε πιο κοντά την Ελλάδα και την Κύπρο με κράτη όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Τόνισε επίσης τον παράγοντα της ενέργειας, καθώς η ανάπτυξη των περιφερειακών σχημάτων έχει αρχίσει από τον τομέα της ενέργειας. Όσο αφορά όμως τις Τουρκικές ενέργειες τόνισε πως η Τουρκία υλοποιεί τις απειλές της ενώ αναφέρθηκε και στον παράγοντα του ψυχολογικού πολέμου και της κανονικοποίησης της έντασης. Στον ρόλο της Κύπρου ανέφερε πως η Κύπρος πρέπει να μπορεί να δείξει πως συνεισφέρει στην αναδυόμενη αρχιτεκτονική ασφάλειας ενώ στο διμερές επίπεδο Ελλάδας – Κυπρου, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ζωτικής σημασίας συμφέροντα στην Κύπρο και χρειάζεται περισσότερη αναβάθμιση του κοινού αμυντικού δόγματος.

Διαβάστε επίσης: Αλέξανδρος Δρίβας | Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1)

“Λόμπινγκ” και Ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ

Σε ερώτηση του Νάσου Κολοβού για τον τρόπο δράσης του Ελληνο-Αμερικανικού Λόμπι επηρεασμό πολιτικών αποφάσεων, ο κ. Δρίβας ανέφερε πως το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι ανοικτό σύστημα, συνεπώς δραστηριοποιούνται ανάλογες ομάδες. Ανέφερε πως για αρκετά χρόνια το Ελληνο-Αμερικανικό λόμπι για αρκετά χρόνια δεν ήταν ενιαίο ενώ τόνισε την συνεισφορά των Κυπρίων της Αμερικής. Αρκετά σημαντικός όπως ανέφερε είναι ο παράγοντας της λογοδοσίας, καθώς το πολιτικό σώμα απαιτεί να ξέρει που δαπανάται η φορολογία, γεγονός που αποδεικνύεται από την εξέλιξη της υπόθεσης των F-35. Αναφορικά με την δυναμική των λόμπι, τρανό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη αναγνώριση της Αρμενικής γενοκτονίας.

Ο κ. Δρίβας ανέλυσε επίσης ενδελεχώς τις πτυχές του γεωστρατηγικού προσανατολισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, την Τουρκική στρατηγική των τελευταίων χρόνων, περαιτέρω βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν από την Ελληνική πλευρά, τις εξελίξεις στα Σκόπια ενώ αναφέρθηκε επιπλέον και σε άλλα διεθνή θέματα όπως το περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης: Podcast S2E3 | Ο Δρ. Παύλος Ιωάννης Κοκτσίδης αναλύει τη Γεωστρατηγική αξία της Κύπρου και τις προκλήσεις του μέλλοντος – VIDEO

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This