MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Podcast S2E3 | Ο Δρ. Παύλος Ιωάννης Κοκτσίδης αναλύει τη Γεωστρατηγική αξία της Κύπρου και τις προκλήσεις του μέλλοντος – VIDEO
Defence Redefined
Published on 09/11/2021 at 19:30

Το τρίτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν Podcast της “Defence Redefined” πραγματοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον οικοδεσπότη, Νάσο Κολοβό, και τον καλεσμένο του, Δρ. Παύλο Ιωάννη Κοκτσίδη, είχε ως αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, τη γεωστρατηγική αξία της Κύπρου και τις προκλήσεις του μέλλοντος. 

Ο Ειδικός Επιστήμονα Έρευνας και Διδασκαλίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Παύλος Ιωάννης Κοκτσίδης, ανέπτυξε τις σκέψεις του και σχολίασε τις μετοχές της Κύπρου στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις και τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία:

Οι διεθνείς εξελίξεις

Οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν και μεγάλες αλλαγές συντελούνται. Παράδειγμα είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η συμφωνία AUKUS, αλλά και η συμμαχία στρατιωτικής μορφής μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοκτσίδης ερωτήθηκε εάν επηρεάζεται η Κύπρος καθόλου από όλα αυτά που συμβαίνουν και αν ναι, σε ποιο βαθμό;

Ο κ. Καθηγητής είπε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η συμφωνία AUKUS και η ελληνο-γαλλική συμμαχία είναι τρία ξεχωριστά θέματα.

Ως προς το Αφγανιστάν, ο κ. Καθηγητής τόνισε ότι είναι κοινό μυστικό, πλέον, ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ αποτελεί παταγώδης αποτυχία. Παρόλ’ αυτά, μέσα σε αυτήν την αποτυχία οι Αμερικανοί είδαν όφελος υπό την έννοια ότι η όλη υπόθεση είναι μία διαχείριση ζημιάς και ως εκ τούτου, το μακρογχρόνιο κόστος της παραμονής των Αμερικανικών στρατευμάτων, καθώς και το μοντέλο ανασυγκρότησης, είναι ένα εγχείρημα μη ρεαλιστικό και μη βιώσιμο για τη σταθεροποίηση της χώρας, για το οποίο σπαταλούνται πόροι άσκοπα. 

Σχετικά με την συμφωνία AUKUS, ο κ. Κοκτσίδης εκτίμησε πως η συμφωνία συνιστά τόσο μία αγγλοσαξωνική συσπείρωση ενάντια στην κινεζική επεκτατικότητα στον ινδοειρηνικό, όσο και παραγκωνισμό της Γαλλίας, σε μία περιοχή που έχει παραδοσιακά ρόλο.

Για την συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας, ο κ. Κοκτσίδης σχολίασε πως είναι μία ολοκληρωμένη, εξαιρετικα ισοβαρής συμφωνία, που δημιουργεί σοβαρό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και δη των εξοπλισμών. 

Η Κύπρος επηρεάζεται άμεσα και έμμεσα απο την συμμαχία αυτή, καθώς εμπλέκεται με την ανάγκη εξυπηρέτησης της διασφάλισης των αναγκών των δικαιωμάτων της, αλλά και της Ελλάδας, δίνοντας το απαραίτητο στρατηγικό βάθος σε Γαλλία και Ελλάδα για δράση στην περιοχή. Οπότε, η Κύπρος οφείλει να στηρίξει τον άξονα Γαλλία-Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Σύμφωνο AUKUS | Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας – VIDEO

Ανατολική Μεσόγειος και Κύπρος

Σχετικά με την Κύπρο, αυτή βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα στρατηγικό σημείο το οποίο αποτελεί ιστορικά και ευχή και κατάρα αφού το νησί αποτέλεσε μήλο της Έριδος για διάφορους κατακτητές. Εν έτη 2021 ο κ. Καθηγητής ερωτήθηκε εάν πρέπει να ανησυχούμε ή θεωρούμε ότι πλέον η ΕΕ ή Διεθνής Κοινότητα είναι σε θέση να μας εγγυηθεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο κ. Κοκτσίδης απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα είτε της Ελλάδας είτε της Κύπρου παρά μόνη η δική τους βούληση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι συνεργασίες της Κύπρου με φίλια κράτη, σε έργα όπως ο East Med και ο EuroAsia Interconnector, είναι έργα τα οποία θα μπορούσαν μας προσφέρουν κάποιας μορφής πολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Σχέσεις Κύπρου με ΗΠΑ και Ρωσία

Ο κ. Κοκτσίδης ερωτήθηκε πώς η Κύπρος βρίσκει τις ισορροπίες μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσία.

Ο κ. Καθηγητής σημείωσε ότι η Κύπρος παραδοσιακά ακροβατούσε μεταξύ πόλων ασκώντας πολυ-επίπεδη εξωτερική πολιτική. Σήμερα, βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι συνάπτωντας σχέσεις και με τις δύο υπερδυνάμεις, χωρίς όμως η σχέση της με τη μία υπερδύναμη να είναι εις βάρος της σχέσης με την άλλη. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καθηγητή, δε διαφαίνεται κάποια ριζοσπαστική μετακίνηση στην εξωτερική πολιτική σύμφωνα με το σημείο αναφοράς (Μόσχα-Ουάσινγκτον).

Διαβάστε επίσης: Οι ΥΠΕΞ Κύπρου – Ρωσίας επαναβεβαίωσαν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση των άριστων σχέσεων τους

Κυπριακό πρόβλημα

47 χρόνια έχουν περάσει από την Τουρκική Εισβολή και το Κυπριακό είναι ακόμη άλυτο. Ο κ. Καθηγητής ερωτήθηκε αν οδηγούμαστε σε παγίωση τετελεσμένων ή υπάρχει ελπίδα.

Ο κ. Κοκτσίδης απάντησε ότι η διάσταση της ασφάλειας εμποδίζει την εξεύρεση λύσης. Η κατάσταση είναι παγιωμένη και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια ριζική μεταβολή, εκτός και αν γίνει κάποια συστημική αλλαγή στην περιοχή. Μάλιστα, σχολίασε ότι το σχέδιο διευθέτησης είναι αποτυχημένο, καθώς επιβλήθηκε από την διεθνή κοινότητα στις κοινότητες και δεν προήλθε από τις ίδιες τις κοινότητες. Είναι απαραίτητο, τόνισε ο κ. Καθηγητής, να προέλθει το σχέδιο από τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να έχει επιτυχία.

Στο τέταρτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν Podcast της “Defence Redefined” (10/11/2021 στις 18:00 μ.μ.), ο Νάσος Κολοβός υποδέχεται σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση τον Στρατηγικό Αναλυτή – Διεθνολόγο κ. Αλέξανδρο Δρίβα για τα εξής θέματα: διεθνείς εξελίξεις, σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με τις ΗΠΑ, και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Αλέξανδρος Δρίβας | Η συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1)

 

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This