MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Podcast | Η Εθνική Φρουρά μετά την Λύση του Κυπριακού, τα κενά στους εξοπλισμούς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον Ανδρέα Πενταρά
Defence Redefined
Published on 19/02/2021 at 10:46

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση είχαμε στην δεύτερη εκπομπή Defence Redefined Podcast, με καλεσμένο τον Αντιστράτηγο ε.α Ανδρέα Πενταρά. 

Κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης μας με τον κ. Πενταρά, αναλύσαμε τις Γεωπολιτικές Εξελίξεις και την στρατηγική των ΗΠΑ, στην περιοχή μας μετά και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Στο ίδιο μοτίβο, ο Στρατηγός, ανέλυσε τα ελληνοτουρκικά θέματα κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, παραθέτοντας την άποψη του για τις μελλοντικές εξελίξεις. 

Διαβάστε επίσης: Ανδρέας Πενταράς | Δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία – VIDEO

Στην ενότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων, συζητήθηκε επίσης και η περίπτωση επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε στην Τουρκία. Ο κ. Πενταράς, κατέθεσε την δική του άποψη αναλύοντας τις τουρκικές σχέσεις με Ευρωπαϊκά κράτη και το κατά πόσο αυτά τα κράτη θα στραφούν ενάντια των συμφερόντων τους. 

Συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, υπό την πτυχή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, και την απόκτηση των κορυφαίων αεροσκαφών Rafale από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Στην δεύτερη ενότητα της συζήτησης μας, αναφερθήκαμε στα εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς και συγκεκριμένα, στα κενά που εντοπίζει ο Στρατηγός ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ο κ. Πενταράς, εστίασε στην ενίσχυση της Ναυτικής Δύναμης της Εθνικής Φρουράς, εξηγώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της στην κυπριακή ΑΟΖ κτίζοντας μια δύναμη αποτροπής. 

Διαβάστε επίσης: Εξοπλιστικά, επιχειρησιακή ετοιμότητα, προσωπικό και γεωπολιτικές εξελίξεις στην συζήτηση με τον Ηλία Λεοντάρη – VIDEO

Όσον αφορά την αεροπορική διάσταση, ο κ. Πενταράς, συμφώνησε ότι είναι καιρός η Κύπρος να αποκτήσει δική της μοίρα πολεμικών αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης είναι αρκετά εάν διοχετευτούν σωστά. 

Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα και την τύχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση λύσης, ο κ. Πενταράς εξήγησε ότι το κράτος μετά την λύση θα έχει στρατό, ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν από πριν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για αυτό τον Στρατό, αφού θα είναι αποκλειστικά απόφαση μιας νέας κυβέρνησης και μιας νέας κρατικής δομής. 

Για το αν υπάρχουν σχεδιασμοί, ούτως ώστε να απαντούν στους προβληματισμούς του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός, απάντησε ότι το ΓΕΕΦ έχει εκπονήσει μελέτη και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 

Με τον κ. Πενταρά, μιλήσαμε και για την θητεία του ως προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Στρατηγός εκθείασε το έργο της Υπηρεσίας, αναφέροντας ότι αυτή επιτελεί τεράστιο Εθνικό Έργο.  Όσον αφορά τις σκιές γύρω από την ΚΥΠ και τις παρακολουθήσεις, ο κ. Πενταράς ξεκαθάρισε ότι καμία παρακολούθηση δεν έγινε επί εποχής του σε κύπριο πολιτικό ή πολίτη. 

Διαβάστε επίσης: ΣΑΚΣ για Αποστρατείες | “Αποκατάσταση της αδικίας των 10 χρόνων στασιμότητας στις προαγωγές”

Σχετικά με την απόφαση του να κατέλθει υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι μπορεί να συνεισφέρει σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας μέσα από την εμπειρία του τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Κυπριακό Στρατό. 

Ακολούθως, και στο τελευταίο στάδιο της εκπομπής, ο κ. Πενταράς, απάντησε σε ερωτήσεις των φίλων της σελίδας μας, για τα ρωσικά οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, το Κυπριακό αλλά και την περίπτωση επιστροφής των ρωσικών πυραύλων S300, την οποία δεν θεωρεί καθόλου απίθανη. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση εδώ: 

Διαβάστε επίσης: Podcast | Η ασφάλεια της Κύπρου, τα εξοπλιστικά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον Αντιστράτηγο ε.α Ανδρέα Πενταρά

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Υπουργείο Άμυνας | Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη – Φωτογραφίες

Υπουργείο Άμυνας | Διήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη – Φωτογραφίες

Ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας κ. Marjan Šarec πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη εργασίας από 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου, κατόπιν…

Pin It on Pinterest

Share This