Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Ανάμεσα στα αντιαεροπορικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι το Ρωσικό Pantsir S1. Το υπόψη σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε Λιβύη και Συρία ενώ στην Ουκρανία φαίνεται ότι ορισμένες μονάδες του Ρωσικού Στρατού έχουν εγκαταληφθεί ή καταστραφεί από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Άλλο ένα #Pantsir S1 κολλημένο στη λάσπη.. Το ραντάρ φαίνεται να λειτουργεί κανονικά ωστόσο δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο εγκαταλήφθηκε.. #ουκρανια pic.twitter.com/OWqJxefT4p
— DEFENCE ReDEFiNED (@Def_Redefined) March 6, 2022
Το Pantsir S1 βρίσκεται σε υπηρεσία πέραν του Ρωσικού Στρατού και στο Ιράν, το Ιράκ, τη Σερβίας, τη Βραζιλίας ακόμη και την Αιθιοπία ενώ 50 μονάδες έχουν παραγγελθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά Pantsir S1:
- Μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής στόχου: 20 χλμ
- Υψόμετρο: 15 χλμ.
- Βεληνεκές ραντάρ: 36 χλμ.
- Μέγιστη ταχύτητα πλήγματος: 1 χλμ / δευτερόλεπτο
- Μέγιστος αριθμός εμπλεκόμενων στόχων ταυτόχρονα: 4
- Οπλισμός: 12 πύραυλοι εδάφους αέρος 57E6 (δραστικό βεληνεκές 18 χλμ), 2 αυτόματα πυροβόλα 2A38M 30 χιλ (μέγιστο βεληνεκές 4 χλμ) με συνολικά 1400 βλήματα
- Φορέας: Φορτηγό KAMAZ 6560 8X8
Το Pantsir S1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί στατικά ή σε τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ μπορεί να εμπλέξει και στόχους εν κινήσει.
Στις αναβαθμισμένες εκδόσεις του, συμπεριλαμβάνεται το Pantsir-S1E με βεληνεκές ραντάρ ερεύνης εμβέλειας 40 χλμ, το Pantsir S1M με πυραύλους 57E6M-E, το Pantsir-SM με εύρος ανίχνευσης 40-75 χλμ και εύρος εμπλοκής 20-40 χλμ, το Pantsir-SA με δυνατότητα λειτουργία σε θερμοκρασίες −50 °C καθώς και το Pantsir S2 με αναβαθμισμένο ραντάρ εμβέλειας 30 χλμ.
Διαβάστε επίσης: Θωρακίζεται η Σερβία | Ενίσχυση με συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1E
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…