Naval Group | Ανάπτυξη UAV από υποβρύχιο – VIDEO
Defence Redefined
Published on 24/07/2023 at 14:25

Τον περασμένο Μάιο, διεξήχθη η τελική δοκιμή του πειραματικού προγράμματος “UAV on submarine” (UAV sus sous-marin) ανοιχτά της Τουλόν.

Ο στόχος αυτού του έργου ήταν να αναπτυχθεί ένα τετρακόπτερο UAV, σχεδιασμένο από τη γαλλική μικρομεσαία επιχείρηση Diodon, από ένα βυθισμένο υποβρύχιο προκειμένου να ανακτήσει δεδομένα βίντεο και να καθοδηγηθεί από το ίδιο το υποβρύχιο.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το σύστημα αναπτύχθηκε από το επιθετικό υποβρύχιο με δυνατότητα πυρηνικής κρούσης (SSN) Amethyst (κλάση Rubis) στη Μεσόγειο. Το UAV αναδύθηκε στην επιφάνεια σε ένα υδατοστεγές προστατευτικό περίβλημα, που σχεδίασε η Naval Group.

Στην επιφάνεια, αυτό το περίβλημα άνοιξε και το UAV αιωρήθηκε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη συνέχεια, το SSN ανέβασε την κεραία επικοινωνίας του για να ενεργοποιήσει το τερματικό ζεύξης δεδομένων. Μόλις εδραιώθηκε η επικοινωνία, το UAV καθοδηγήθηκε από το υποβρύχιο, παρέχοντας βίντεο-απεικόνιση από την κάμερα του UAV στην κονσόλα του χειριστή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, το έργο αυτό στοχεύει να αυξήσει την ορατότητα του υποβρυχίου στο περιβάλλον του. Η χρήση ενός UAV θα επιτρέψει στο υποβρύχιο να επεκτείνει την περίμετρο και τον ορίζοντα των αισθητήρων του καθώς και τις δυνατότητές του σε αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης, και μεταφοράς μικρών πακέτων σε ειδικές δυνάμεις στο πεδίο.

Σύμφωνα με την Diodon, το UAV HP30 είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες ημέρας/νύχτας υψηλής απόδοσης, ενώ η δομή του, η οποία ενσωματώνει πλευρικούς ελαστικούς αεροθαλάμους το καθιστά αβύθιστο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προσγειωθεί, να απογειωθεί και να μετακινηθεί στο νερό μέχρι και σε θαλάσσια κατάσταση 4, καθώς και στη στεριά ή στο κατάστρωμα ενός πλοίου.

Το εν λόγω σύστημα μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αποστολών μικρής εμβέλειας στη θάλασσα, όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, η προστασία και ο έλεγχος της ρύπανσης.

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Επιτυχής δοκιμή του υπερηχητικού ανθυποβρυχιακού συστήματος SMART – VIDEO

Τεχνικά χαρακτηριστικά του HP30:

  • Βάρος: < 2 κιλά
  • Ανάπτυξη: < 2 λεπτά, 
  • Αυτονομία: 30 λεπτά
  • Επιχειρησιακό βεληνεκές: 3 ναυτικά μίλια

Αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν νέες τακτικές δυνατότητες, καθώς η συνολική επίγνωση της κατάστασης του υποβρυχίου θα βελτιωθεί ως αποτέλεσμα αυτής της καινοτομίας. Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει να ενσωματώσει μεσοπρόθεσμα μια σημαντική επιχειρησιακή δυνατότητα στον υφιστάμενο στόλο.

Εκτός από τη Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιδιώκουν επί του παρόντος παρόμοιες δυνατότητες.

Διαβάστε επίσης: SeaHake Μod4 | Οι φονικές τορπίλες των ελληνικών υποβρυχίων – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This