Naval Group | Υπογραφή συμβάσεων με 10 ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα των FDI HN
Defence Redefined
Published on 20/12/2022 at 17:05

Στη σύναψη σειράς συμβάσεων συνεργασίας με ελληνικές βιομηχανικές εταιρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών FDI (Belh@arra) για το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι προχώρησε η Naval Group.

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι σήμερα έχουν ήδη υπογραφεί 23 συμβάσεις για τις φρεγάτες FDI με 10 ελληνικές εταιρείες. Οι τελευταίες συμβάσεις υπογράφηκαν στο Hellenic Pavilion κατά τη διάρκεια της εκθέσεως Euronaval τον Οκτώβριο 2022.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, καθώς το σχέδιο συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας για τις φρεγάτες FDI προχωρά, η Naval Group είναι έτοιμη να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες αυτές για να φέρει περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα μέσω και του προγράμματος των κορβετών Gowind.

Διαβάστε επίσης: Naval Group Hellas | Στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα προχωρά η Naval Group

Ειδικότερα, μεταξύ των έως τώρα εταίρων της Naval Group συγκαταλέγονται οι:

SALAMIS SHIPYARDS

Η Naval Group και η Salamis Shipyards υπέγραψαν σύμβαση για την κατασκευή στην Ελλάδα αρκετών τομέων κήτους για τις φρεγάτες FDI. Η σύμβαση αυτή μπορεί να καλύπτει τομείς για έως και 6 φρεγάτες, για το γαλλικό και το ελληνικό ναυτικό. Αυτοί οι τομείς, βάρους από 25 έως 100 τόνους θα κατασκευαστούν στη περιοχή της Σαλαμίνας και θα αποσταλούν στη Lorient για τελική συναρμολόγηση. 

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022 και η προετοιμασία της μηχανικής παραγωγής και του ναυπηγείου βρίσκεται σε εξέλιξη, για την έναρξη των χαλυβουργικών εργασιών που αναμένεται στις αρχές του 2023.

ΑΚΜΩΝ

Στις 18 Νοεμβρίου 2022, στο Ελληνικό περίπτερο της Euronaval, η ΑΚΜΩΝ Α.Ε. και ο όμιλος Naval Group υπέγραψαν σύμβαση για την παραγωγή στην Ελλάδα πολλών σετ κονσολών και ηλεκτρονικών ερμαρίων για το Combat Management System (Σύστημα Διοίκησης Μάχης) των φρεγατών FDI, το Integrated Bridge, το Navigation System και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλατφόρμας. Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022.

Μετά από μια αρχική περίοδο εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την ομάδα της ΑΚΜΩΝ, στο εργοτάξιο του Naval Group της Angoulême-Ruelle, οι εργασίες παραγωγής θα ξεκινήσουν το 2023 στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις στο Βιομηχανική Πάρκο Άνω Λιοσίων.

Διαβάστε επίσης: Naval Group | Ξεκίνησε η κατασκευή της δεύτερης φρεγάτας FDI για την Ελλάδα

MEVACO

Από την υπογραφή μιας συμφωνίας Πλαισίου και μιας σύμβασης στο Eurosatory τον Ιούνιο του 2022, η συνεργασία μεταξύ της Naval Group και της MEVACO SA αυξάνεται διαρκώς με συνεργασία των ομάδων και την υπογραφή των συμβάσεων.

Μετά από μια φάση πιστοποίησης των συγκολλητών από την Bureau Veritas, η παραγωγή ξεκίνησε στον Ασπρόπυργο τον Σεπτέμβριο του 2022. Το πρώτο Factory Acceptance Test πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 23 Νοεμβρίου 2022 για τον πρώτο εξοπλισμό «made in Greece» για τις φρεγάτες FDI. 

Αυτός ο εξοπλισμός, μια σημαντική δομική συσκευή κύτους που απαιτεί υψηλό επίπεδο μηχανικής ακρίβειας (και ο πρώτος μιας μεγάλης σειράς) θα αποσταλεί τώρα στη Lorient για να τοποθετηθεί στη δεύτερη Ελληνική φρεγάτα.

EMMIS

Η EMMIS, μια καταξιωμένη εταιρεία που ειδικεύεται στους ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα φρεγατών FDI, τόσο για το γαλλικό όσο και για το ελληνικό ναυτικό. 

Η EMMIS εντάχθηκε στην αλυσίδα εφοδιασμού της Naval Group τον Ιούνιο του 2022 και υπεγράφη σύμβαση τον ίδιο μήνα για την προμήθεια ηλεκτρικού εξοπλισμού για τις φρεγάτες FDI. Η παραγωγή του πρώτου σετ έχει ήδη ξεκινήσει στο εργοστάσιο EMMIS της Κηφισιάς, και η πρώτη παράδοση στη Lorient αναμένεται στα μέσα Ιουνίου 2023.

MAREL και THEMYS

Η THEMYS, αποτελεί στενό και από τους κορυφαίους προμηθευτές της Naval Group για τις φρεγάτες FDI και τα μη στρατιωτικά συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης, ανέθεσε σύμβαση σε ελληνικές εταιρείες όπως η MAREL.

Η MAREL, και η αδελφή της εταιρεία SPACEL που βρίσκονται και οι δύο στον Πειραιά, συμμετέχουν επί του παρόντος στο πρόγραμμα φρεγατών FDI για την προμήθεια εξοπλισμού πλοήγησης και επικοινωνίας (εξαρτήματα συστήματος ραντάρ, ηχοήχων, επαναλήπτης κεφαλής, VDR, SATCOM, GMDSS κ.λπ.) μετά από μια αυστηρή διαδικασία προεπιλογής που διεξήγαγε η Naval Group. Μόλις παραδοθεί ο εξοπλισμός στη Lorient, οι ειδικοί της MAREL θα συμμετάσχουν στην τοποθέτησή τους στο πλοίο καθώς και στη φάση δοκιμών.

Διαβάστε επίσης: Naval Group | Νέες συμβάσεις και συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες

Πέρα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φρεγατών, όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και προβολή στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Χάρη στη μακροχρόνια παρουσία του στην Ελλάδα, η Naval Group κατάφερε να εντοπίσει και να οικοδομήσει σχέσεις με πολλές εταιρείες υψηλής ειδίκευσης και καινοτομίας. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 80 έργα και ο Όμιλος έχει αρχίσει να συνεργάζεται με περισσότερες από 50 προεπιλεγμένες ελληνικές εταιρείες.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group θα συμβάλει έτσι στην κατασκευή της FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Η δομημένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία που προτείνει η Naval Group θα ενισχύσει την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και τη δυνατότητα αντιμετώπισης μελλοντικών αναγκών, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This