Naval Group | Οι εργασίες για την πρώτη FDI προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς
Defence Redefined
Published on 23/04/2022 at 15:04

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά τις εργασίες του το ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν, καθώς η πρώτη φρεγάτα FDI, που προορίζεται για το Γαλλικό Ναυτικό, ήδη ολοκληρώθηκε ως προς τη βασική συναρμολόγηση του κύτους της.

Η επιτυχία αυτή βασίζεται στο ότι το σκάφος κατασκευάζεται σε μεγάλα τμήματα τα οποία μετά συναρμολογούνται μεταξύ τους στη ναυπηγική κλίνη. Έτσι το πρώτο σκάφος ήδη έχει πάρει σχήμα για ακολουθήσει βέβαια η πολύπλοκη διαδικασία εγκατάστασης όλων των συστημάτων.

Οι φρεγάτες [email protected] HN

Στις 24 Μαρτίου, “έπεσαν” οι υπογραφές για τις συμβάσεις απόκτησης τριών φρεγατών Belharra με την προαίρεση αγοράς μιας ακόμη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο “Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ”.

Χαρακτηριστικό των φρεγατών “[email protected]” είναι ότι σχεδιαστικά βασίζονται σε 100% ψηφιακή αντίληψη. Η ιδιαίτερη ΙΤ αρχιτεκτονική τους, στηρίζεται κατά βάση σε δύο ξεχωριστά data centers που λειτουργούν παράλληλα, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το κάθε ένα ξεχωριστά, εφόσον απαιτηθεί, το πλοίο και όλες τις περίπλοκες λειτουργίες του. 


Η πολυπλοκότητα, άλλωστε, στη σύλληψη και την υλοποίηση του προγράμματος των φρεγατών FDI, είναι τέτοια, που έως τώρα έχουν απαιτηθεί πάνω από 1 εκατ. ώρες για την παραγωγή κάθε μιας από τις μονάδες του πλοίου, ενώ αντίστοιχος χρόνος έχει δαπανηθεί για την έρευνα και την ανάπτυξη των υπερσύγχρονων συστημάτων.

Πάνω από 1.200 εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά στη ναυπήγηση των “[email protected]” στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν, ενώ συνολικά, η εταιρεία συνεργάζεται με 400 υπεργολάβους, ανάμεσά τους και εταιρείες από το ευρύτερο φάσμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Επίσκεψη στα ναυπηγεία της NAVAL GROUP – Τι απαντά για τις κορβέτες

Με εκτόπισμα που “αγγίζει” τους 4.500 τόνους, μήκος που φτάνει τα 122 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα πλεύσης τους 27 ναυτικούς κόμβους, η “[email protected] ΗΝ” είναι ένα πολεμικό πλοίο που μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικούς ρόλους, ικανό να λειτουργήσει αυτόνομα ή ως μέρος ναυτικής δύναμης. 

Είναι σε θέση να υποστηρίξει όλο το φάσμα των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, όπως πόλεμος επιφανείας, αεράμυνα περιοχής, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις καθώς και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Διαθέτει μεταξύ άλλων, οκτώ βλήματα επιφανείας Exocet MM40 B3C της MBDA, αντίμετρα CANTO της Naval Group, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλο 76 χιλ, πυραυλικό σύστημα RAM και βλήματα εναντίον εναέριων στόχων Aster 15/30, ενώ διασφαλίζει την άμυνα με σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Τέλος, διαθέτει αεροπορικές εγκαταστάσεις για ελικόπτερο 10 τόνων και Μη Επανδρωμένο Αερόχημα VTOL.

Συνολικά, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην παραγγελία πέντε φρεγατών FDI, οι οποίες θα παραδοθούν από το ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν από το 2024 έως και το 2030. Με βάση το αρχικό πλάνο, που τελεί υπό διαμόρφωση έως ότου συμβασιοποιηθεί το έργο, οι δύο πρώτες ελληνικές “[email protected]” – από τις τρεις συνολικά – θα ναυπηγηθούν το 2025, ενώ θα ακολουθήσει η ναυπήγηση του τρίτου πλοίου το 2026.

Διαβάστε επίσης: Naval Group | Καθελκύστηκε η πρώτη κορβέτα Gowind των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα…

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης…

Pin It on Pinterest

Share This