ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MUSS | Η soft-kill λύση της Hensoldt έναντι των συστημάτων hard-kill
Defence Redefined
Published on 18/02/2022 at 18:24

,Το επίπεδο της σύγχρονης παθητικής προστασίας για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης έχει βελτιωθεί με την τοποθέτηση σύνθετης πολυστρωματικής θωράκισης που έχει όμως επιπτώσεις σε ότι αφορά την αύξηση του βάρους και κατ’ επέκταση την ευκινησία του τεθωρακισμένου. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, το κατάλληλο επίπεδο προστασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση της παθητικής θωράκισης.

Η βελτίωση του επιπέδου προστασίας ενός τεθωρακισμένου οχήματος μάχης εντός των δεδομένων περιορισμού του βάρους, μπορεί να βελτιωθεί μέσω ενός συστήματος ενεργητικής προστασίας (Active Protection System – APS). 

Η λύση της Hensoldt στον τομέα αυτό είναι το πολλαπλών λειτουργιών σύστημα αυτοπροστασίας MUSS (Multifunctional Self-Protection System). Το συγκεκριμένο soft-kill σύστημα έχει επιλεχθεί για να εξοπλίσει το τεθωρακισμένο όχημα τύπου PUMA έναντι των hard-kill συστημάτων τα οποία είναι διαθέσιμα σήμερα.

Το εν λόγω σύστημα έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων (Anti-tank Guided Missile – ATGM) και κατευθυνόμενων πυρομαχικών. Ο τρόπος λειτουργία του συστήματος συνοψίζεται ως εξής:

  • Οι παθητικοί αισθητήρες κίνησης του  MUSS παρέχουν την επίγνωση κατάστασης και τον εντοπισμό των εχθρικών βλημάτων και της δέσμης λέιζερ η οποία  χρησιμοποιείται για εγκλωβισμό ή κατάδειξη του στόχου από εχθρικά συστήματα
  • Τα δεδομένα της απειλής που περιλαμβάνουν την κατεύθυνση της επίθεσης και άλλες παραμέτρους, είναι διαθέσιμα στη συνέχεια στο πλήρωμα του οχήματος
  • Οι πληροφορίες κίνησης του οχήματος και των αισθητήρων συλλέγονται από την αδρανειακή μονάδα μέτρησης (Inertial Measurement Unit – IMU) και τροφοδοτούν το σύστημα ελέγχου αποστολής (Mission Control Element – MCE)
  • Τότε, επιλέγεται και κατάλληλος τύπος αντίμετρων. Τα αντίμετρα δρουν είτε σε αυτόματη ή ημιαυτόματη λειτουργία κατόπιν επιλογής του πληρώματος
  • Ο παρεμβολέας υπερύθρων (IR Jammer) δύναται να διακόψει την καθοδήγηση των επερχόμενων βλημάτων (πύραυλοι καθοδηγούμενοι με καλώδιο-SAGLOS) με τέτοιο τρόπο ώστε το βλήμα να προσκρούσει είτε στο έδαφος είτε μακριά από το τεθωρακισμένο
  • Εναλλακτικά, εκτοξεύεται ειδική χειροβομβίδα καπνού, που ενεργοποιείται από τον περιστρεφόμενο εκτοξευτή καπνού

Διαβάστε επίσης: MGCS | Η πρόταση «Game Changer» της Hensoldt για το ευρωπαϊκό άρμα μάχης – VIDEO

Σύμφωνα με την εταιρεία, στα πλεονεκτήματα του υπόψη συστήματος συγκαταλέγονται η μηδενική επίδραση του στην ακτινοβολία του οχήματος, οι παθητικοί αισθητήρες (UV-MWS και LWS), ο σύντομος χρόνος ενεργοποίησης του IR Jammer, o μη εντοπισμός του συστήματος ούτε σε υπέρυθρη ούτε σε πραγματική απεικόνιση, η δυνατότητα εντοπισμού πολλαπλών απειλών και τέλος, η απουσία παράπλευρων απωλειών σε αντίθεση με τα hard kill συστήματα.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, περισσότερα από 350 συλλογές (kit) συναρμολόγησης MUSS πρώτης γενιάς έχουν παραδοθεί για την πρώτη παρτίδα του τεθωρακισμένου οχήματος PUMA IFV, καθιστώντας το σύστημα σύμφωνα με την εταιρεία ως το μόνο soft-kill ενεργό σύστημα προστασίας για οχήματα πεζικού σε επιχειρησιακή χρήση που έχει παραδοθεί.

Η Hensoldt επιδιώκει να επεκτείνει τις επιδόσεις του συστήματος MUSS, προκειμένου να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει νέες αναδυόμενες απειλές, με την περαιτέρω ανάπτυξη που της ανατέθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υποστήριξης εντός της Bundeswehr (BAAINBw). Το MUSS 2.0 πρόκειται να βελτιστοποιηθεί  σε μέγεθος, βάρος και αριθμό συγκροτημάτων διπλασιάζοντας παράλληλα τις δυνατότητες του στον τομέα της ανίχνευσης βλημάτων, πυρομαχικών και λέιζερ. Επιπλέον το MUSS 2.0 θα μπορεί να ενσωματώσει και ένα σύστημα ενεργών αντιμέτρων (hard-kill) για την βέλτιστη προστασία του οχήματος-φορέα.

Διαβάστε επίσης: Challenger-3 | Το APS Trophy θα προστατεύει τα βρετανικά άρματα μάχης VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This