Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει η ναυπήγηση της τρίτης Type 31 για το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό….
*Χρίστος Λοΐζου
Η ελληνική εταιρεία SCYTALYS του EFA GROUP, συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022 στο Παρίσι, παρουσιάζοντας το MIMS RANGER, το πρωτοποριακό σύστημα επίγνωσης της τακτικής κατάστασης σε συνδυασμό με Μη Επανδρωμένο Αερόχημα της UCANDRONE.
Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED επισκέφτηκε το περίπτερο της εταιρείας όπου είχε την ευκαιρία να δει τα εκθέματα και να συνομιλήσει με στελέχη της SCYTALYS.
To MIMS RANGER είναι ένα πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών που επιτρέπει σε στελέχη μονάδων ειδικών επιχειρήσεων -και όχι μόνο- να έχουν επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης επί του πεδίου, κάτι ουσιώδες για την υποβοήθηση στη λήψη αποφάσεων σε δυναμικά μεταβαλλόμενες καταστάσεις.
Τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται από διάφορους αισθητήρες συμπεριλαμβανομένων του τακτικού drone της UCANDRONE (εταιρείας του ίδιου ομίλου) μπορούν να τύχουν επεξεργασίας και διανομής σε όλους τους χρήστες του συστήματος αλλά και σε προϊστάμενα κλιμάκια διασφαλίζοντας πλήρη δικτυο-κεντρική λειτουργία.
Custom-made μοντέλο της UCANDRONE στην EUROSATORY 2022
Το σύστημα MIMS RANGER χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως συσκευές τακτικών ασύρματων τύπου MANET (Mobile Ad Hoc Networking) για ασφαλή μετάδοση φωνής, βίντεο και δεδομένων οπουδήποτε μεταξύ των διασυνδεδεμένων χρηστών καθώς και ψηφιακή διεπαφή για απεικόνιση χαρτών (σε 2D ή 3D μορφή) και λοιπών δεδομένων.
Το MIMS RANGER διασυνδέεται με τις εφαρμογές Διοίκησης/Ελέγχου (C2) και ζεύξης δεδομένων (Data Link) της SCYTALYS όπως τα MIMS C2 και MIMS Naval διασφαλίζοντας έτσι διακλαδική λειτουργία.
To MIMS RANGER στην EUROSATORY 2022
Το MIMS RANGER στην Eurosatory έφερε τον ασύρματο τύπου MANET MPU5 της αμερικανικής PERSISTENT SYSTEMS μαζί με τακτικό κινητό smartphone S20 της νοτιοκορεατικής SAMSUNG το οποίο αποτελεί ειδική στρατιωτική έκδοση για χρήση από τακτικούς ασυρμάτους και συσκευές C2. Η εταιρεία SCYTALYS σημειώνεται ότι είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης της Persistent Systems για Ελλάδα και Κύπρο.
O σταθμός ασυρμάτου MPU5 στο πίσω μέρος του PLATE CARRIER II της ELMON
Όλα τα απάρτια ήταν ενσωματωμένα σε φορέα αντιβαλλιστικών πλακών (γιλέκο μάχης) PLATE CARRIER II της ελληνικής ELMON, σε μοτίβο Multicam παραλλαγής.
Ο MPU5 αποτελεί ένα προηγμένο τακτίκο ασύρματο ο οποίος διαθέτει ενσωματωμένο υπολογιστή και τεχνολογία Wave Relay® MANET μέσω της οποίας κάθε σταθμός είναι ταυτόχρονα αναμεταδότης εντός ενός δυναμικού δικτύου (Peer-to-Peer Routing) με αυτόματη αναπροσαρμογή (αύξηση ή μείωση) των συμμετεχόντων (nodes) σε αυτό. Το δυναμικό δίκτυο Wave Relay® υπολογίζει διαρκώς τη βέλτιστη “διαδρομή” για μετάδοση δεδομένων ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αποτυχίας εντός του δικτύου.
MPU5 © Persistent Systems
Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών o MPU5 διαθέτει ισχύ εκπομπής μεταξύ 6-10W σε εύρος συχνοτήτων που ποικίλει αναλόγως του μοντέλου ή του module συχνοτήτων το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται, τεχνολογία 3X3 MIMO για ταχεία μεταφορά δεδομένων και ενσωματωμένο GPS.
To S20 Tactical Edition της SAMSUNG διαθέτει ειδικό λογισμικό αναλόγως απαιτήσεων του πελάτη και μπορεί να συνδεθεί με διάφορα συστήματα όπως τακτικούς ασυρμάτους, drones, αποστασιόμετρα κ.α. Επιπλέον διαθέτει λειτουργία “Stealth-Mode” για απενεργοποίηση της εκπομπής σήματος και δύο στρώματα κρυπτογράφησης για αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων.
Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | RF HUNTER – Αποκάλυψη του “Κυνηγού” Συχνοτήτων από την SignalGeneriX στην EUROSATORY
Το σύστημα MIMS RANGER πέραν του S20 Tactical μπορεί να διασυνδεθεί με λοιπά smartphones τα οποία χρησιμοποιούν το λογισμικό σύστημα Android Tactical όπως Panasonic, CAT, Ulefone κ.α.
Το Samsung S20 Tactical Edition © Samsung
Η επιλεγμένη συσκευή μπορεί να φέρεται από τον μαχητή στο εμπρόσθιο μέρος της εξάρτησης ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση όποτε χρειαστεί.
Στις δυνατότητες του MIMS RANGER συμπεριλαμβάνεται ο σχεδιασμός δρομολογίου και πλοήγησης, η δυνατότητα τακτικής διακομιδής τραυματία (MEDEVAC – CASEVAC), η ανταλλαγή προκαθορισμένων μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης, ο υπολογισμός ελεύθερης πτώσης τύπου HALO (High Altitude Low Opening), ο υπολογισμός συντεταγμένων του στόχου και η συνεργατική στόχευση με μετάδοση των πληροφοριών στο δίκτυο και η παρακολούθηση των φίλιων δυνάμεων BFT (Blue Force).
Οι πληροφορίες που διαδίδει μπορεί να έχουν τη μορφή μηνυμάτων αλλά και πολυμέσων. Υποστηρίζει διάφορες μορφές χάρτη και συντεταγμένων (WGS84 MGRS, DMT, DMS, UTM) ενώ είναι συμβατό με συστήματα διοίκησης και ελέγχου C2. Επιπλέον διαθέτει κρυπτογράφηση AES 256 μέσω του MPU5 και διασύνδεση με τακτικά συστήματα ζεύξης δεδομένων όπως το Link-16, JREAP-C, κ.α.
To μικρό Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (ΜΕΑ) με έξι έλικες που παρουσιάστηκε στην Eurosatory από την UCANDRONE αποτελεί μια custom-made λύση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων λόγω μικρού μεγέθους και βάρους, το οποίο επιτυγχάνεται από τη χρήση προηγμένων σύνθετων υλικών όπως ειδικά ανθρακονήματα.
Hunter UAS
Το υπόψη ΜΕΑ με την ονομασία Hunter UAS διαθέτει μεταξύ άλλων αυτονομία πτήσης 41 λεπτά ενώ έχει την ικανότητα να φέρει διπλό ηλεκτρο-οπτικό φορτίο με κάμερα ημέρας και νύκτας (IR) και μεγέθυνση Χ 20. Η μέγιστη ταχύτητα του υπόψη drone ανέρχεται στα 96 χλμ/ώρα ενώ το βάρος του είναι 2,4 κιλά.
Η συμβατότητα του MIMS επίσης με μεγαλύτερα μη επανδρωμένα οχήματα ή αεροχήματα, όπως το ARCHYTAS UAS καθιστούν το MIMS RANGER μέρος του ευρύτερου συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου MIMS C2 της SCYTALYS. Στο υπόψη C2 σύστημα όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα που ακολουθεί συμπεριλαμβάνονται και συστήματα θερμικής απεικόνισης όπως το THERMIS MK2 της THEON SENSORS, επίσης του ομίλου EFA GROUP.
Το UAS ARCHYTAS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των εταιρειών UCANDRONE και EFA VENTURES το οποίο επιχειρεί εδώ και 2 χρόνια επ’ ωφελεία του ΠΝ, ενώ πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος με την ονομασία “ΑΡΧΥΤΑΣ” υλοποιείται και από την ΕΑΒ και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – Theon Sensors | Οι διόπτρες “ARGUS” και “PANOPTES” στην Εθνική Φρουρά και το μέλλον στα όργανα νυχτερινής όρασης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΚΤΑΚΤΟ | Βολή πυραύλου AKERON στην ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2024
Στην τελική φάση της ΤΑΜΣ ΙΡΙΣ 2024, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησαν βολή με αντιαρματικό πύραυλο AKERON…
ADEX 2024 | Τετραπλός εκτοξευτής SPIKE NLOS σε όχημα SandCat Stormer
Το Αζερμπαϊτζάν παρουσίασε όχημα τύπου SandCat Stormer της ισραηλινής εταιρείας Plasan εξοπλισμένο με τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων SPIKE NLOS…
Ramstein Flag 24 | Φωτογραφίες από την DV-DAY και VIDEO από την άσκηση
Κατά τη διάρκεια της DV-DAY οι προσκεκλημένοι, ενημερώθηκαν για τη διεξαγωγή της Άσκησης περιηγήθηκαν στους χώρους αυτής…
Λίβανος | Ισραηλινά πυρά κατά κυανόκρανων της UNIFIL – Διεθνείς επικρίσεις
Δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα κοντά στο παρατηρητήριό τους, στον νότιο Λίβανο…
Άρχισε εργασίες η Επιτροπή Στρατιωτικού Τουρισμού – Οι κύριοι στόχοι και δράσεις
Το σχέδιο πρέπει να εστιάσει: Στην ανάδειξη και αποκατάσταση στρατιωτικών ιστορικών χώρων, στη δημιουργία θεματικών διαδρομών…
Το European Air Chiefs’ Conference για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία
Ολοκληρώθηκε η ετήσια σύνοδος των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα…
ΗΒ | Αρχίζει η ναυπήγηση της τρίτης φρεγάτας κλάσης Type 31
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει η ναυπήγηση της τρίτης Type 31 για το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό….
Τουρκία – Αλβανία | Με δώρο καμικάζι drones στα Τίρανα ο Ερντογάν
Η Τουρκία θα δωρίσει σημαντικό αριθμό καμικάζι drones στην Αλβανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, μετά τη…