MGCS | Συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για την πλατφόρμα μάχης νέας γενιάς
Defence Redefined
Published on 23/03/2024 at 19:35

Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν στο κοινό σχέδιό τους για την ανάπτυξη της πλατφόρμας μάχης του μέλλοντος (Main Ground Combat System, MGCS) όσον αφορά την κατανομή του έργου μεταξύ των βιομηχανιών, σημείο κλειδί για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα MGCS είχε αρχίσει το 2017, την ίδια περίοδο με το πρόγραμμα για το μαχητικό αεροσκάφος του μέλλοντος (SCAF), ένα άλλο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Το νέο άρμα μάχης στο πλαίσιο MGCS προβλέπεται να αντικαταστήσει από το 2035 τα γαλλικά άρματα μάχης Leclerc και τα γερμανικά Leopard 2, σηματοδοτώντας ένα τεχνολογικό άλμα μιας γενιάς χάρη στο επίπεδο καινοτομίας του και στη διασυνδεσιμότητα του.

Οι Μπόρις Πιστόριους και Σεμπαστιάν Λεκορνί είχαν ζητήσει πέρυσι να δοθεί νέα ώθηση σ’ αυτό το γαλλογερμανικό πρόγραμμα που αντιμετώπιζε εμπόδια λόγω των βιομηχανικών αντιπαλοτήτων και διισταμένων συμφερόντων του Παρισιού και του Βερολίνου.

Διαβάστε επίσης: MGCS | Η πρόταση «Game Changer» της Hensoldt για το ευρωπαϊκό άρμα μάχης – VIDEO

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε καθορίζει πολύ ξεκάθαρα ότι, όσον αφορά την παραγωγή, θα υπάρξει κατανομή 50/50 ανάμεσα στις βιομηχανίες των χωρών. Η συμφωνία θα επισημοποιηθεί στις 26 Απριλίου με την υπογραφή ενός κοινού εγγράφου, ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας είπε ότι το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών FCAS σημειώνει επίσης καλή πρόοδο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της ανάπτυξής του.

Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι στο πρόγραμμα MGCS συμμετέχουν 2 κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας η NEXTER (Γαλλία) και KMW (Γερμανία) οι οποίες αποτελούν από το 2015 εταιρείες του ομίλου KNDS κάτι καταλυτικό για την πορεία του προγράμματος. Στο πλάνο για το MGCS υπάρχει και η ελληνική EODH και περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: Κύριο σύστημα μάχης εδάφους (MGCS) με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This