MED DEFENSE | Έρευνα και Διάσωση στους 1050 ίππους για τις ανάγκες του ΚΣΕΔ
Defence Redefined
Published on 17/04/2022 at 11:50

Χρίστος Λοΐζου

Σημαντική ενίσχυση στις επιχειρησιακές δυνατότητες υπό τον έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αποτελεί η προσθήκη του πρώτου άκαμπτου φουσκωτού σκάφους (RIB) MED DEFENSE.

Τα σκάφη τύπου MED 11 PRO ALU τα οποία παραλήφθηκαν προ μερικών εβδομάδων είναι κατασκευασμένα από την εταιρεία MED Spa με έδρα την Ιταλία, η οποία ειδικεύεται στη ναυπήγηση επαγγελματικών φουσκωτών σκαφών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά MED 11 PRO ALU:

  • Μήκος: 10,55 μ.
  • Πλάτος: 3,50 μ.
  • Κινητήρες: 3 Εξωλέμβιες MERCURY VERADO ισχύος 350 ίππων έκαστη
  • Αυτονομία: έως 300 ναυτικά μίλια
  • Ταχύτητα: έως 62 κόμβοι (με ελαφρύ φορτίο), έως 58 κόμβοι (με πλήρες φορτίο) 
  • Χωρητικότητα: 10 άτομα πλέον κυβερνήτης και συγκυβερνήτης
  • Υλικό κατασκευής γάστρας: Αλουμίνιο

Οι επιβάτες όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία πιο κάτω μεταφέρονται σε ειδικές αντικραδασμικές θέσεις ενώ τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας ναυτιλιακό εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνιών.

Τα υπόψη σκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλαπλές αποστολές, όπως Έρευνα και Διάσωση (SAR), μεταφορά προσωπικού, διείσδυση και καταδυτικές αποστολές ενώ θεωρούνται από τα καλύτερα στην κατηγορία τους.

Σημειώνεται ότι η αγορά των υπόψη σκαφών από το ΚΣΕΔ όπως είχαμε αναφέρει με προηγούμενο δημοσίευμα (σύνδεσμος πιο κάτω) συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-Σύνορα και Θεωρήσεις, μέσω της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Διαβάστε επίσης: Δύο σκάφη RIB από την Ιταλική MED για τις ανάγκες του ΚΣΕΔ – Φωτογραφίες & VIDEO

Το ΚΣΕΔ αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον ταχύπλοα με σκοπό την αύξηση των δυνατοτήτων άμεσης ανταπόκρισης των μονάδων έρευνας και διάσωσης εντός και εκτός των χωρικών υδάτων, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Υπό τον άμεσο επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ σημειώνεται επίσης ότι βρίσκονται μεταξύ άλλων μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) με τα περιπολικά σκάφη της Διοίκησης Παράκτιων Περιπολικών, τα οποία επανειλημμένα έχουν συμμετάσχει σε αποστολές SAR, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες.

Εξίσου σημαντική συνεισφορά σε αποστολές SAR έχει και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της ΔΝ. Τα ταχύπλοα της ΜΥΚ παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε επιχειρήσεις SAR πλησίον των ακτών, ενώ οι αυτοδύτες της συμβάλλουν καθοριστικά σε περιπτώσεις υποβρύχιας αναζήτησης.

Σε χθεσινή ανάρτηση (16/04) μάλιστα του δημοσιογράφου Γιάννη Νικήτα ιδιοκτήτη του ιστοχώρου defencereview.gr φαίνεται ότι τα υπόψη σκάφη της MED βρίσκονται ήδη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης με σκοπό την επιχειρησιακή ένταξη τους στην ΜΥΚ και συνεπακόλουθα στη διάθεσή του ΚΣΕΔ όποτε αυτό απαιτηθεί.

©Ioannis Nikitas

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών αποκαλύπτει τον εξοπλισμό της – VIDEO & Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This