MBDA | Παρούσα στην EDEX 2023 με Otomat και πλήρη γκάμα πυραυλικών λύσεων
Defence Redefined
Published on 20/12/2023 at 21:16

Ως αξιόπιστος συνεργάτης των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, η MBDA παρουσίασε τις τελευταίες της καινοτομίες στην μεγάλη (και μοναδική) έκθεση Άμυνας της αφρικανικής ηπείρου, EDEX 2023.

Ειδικότερα η MBDA, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη και ένας εκ των μεγαλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσίασε τα εξής:

Οικογένεια Akeron

Πρόκειται για μια οικογένεια πυραύλων τακτικής μάχης πέμπτης γενιάς για χρήση σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον. Το σύστημα, εκτός από την εμπορική και τεχνική επιτυχία του, αποτελεί και σύμβολο ευρωπαϊκής συνεργασίας, με την επιτυχία των βολών πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS) στην Κύπρο στα τέλη του 2022 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LynkEUs αλλά και με την πρόσφατη εκκίνηση του προγράμματος MarsEUs.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, εκτός από τη στατική επίδειξη του εν λόγω συστήματος, η MBDA παρουσίασε και μια νέα γενιά προσομοιωτών για πληρέστερη εκπαίδευση των χειριστών του συστήματος. Ο προσομοιωτής είναι προσαρμοσμένος αναλόγως σε διάφορα σενάρια μάχης ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Σύγχρονος προσομοιωτής μάχης για το AKERON MP

Εναέρια κυριαρχία

Η εναέρια κυριαρχία έχει αποδειχθεί μια από τις πραγματικές προκλήσεις του σήμερα και του μέλλοντος. Η MBDA, καλύπτοντας όλα τα στρώματα αεράμυνας, προσφέρει συστήματα δυνατοτήτων αιχμής: από συστήματα VSHORAD μέχρι το ανώτερο στρώμα με την οικογένεια Aster, που περιλαμβάνει και το υπό ανάπτυξη μοντέλο Aster 30 B1NT, το οποίο βρισκόταν υπό κλίμακα (mockup) στο περίπτερο της EDEX, μαζί με το σύστημα MRAD VL Mica NG.

Διαβάστε επίσης: VL MICA | Μια από τις δυνητικές επιλογές για την Κυπριακή Αεράμυνα του μέλλοντος – Φωτογραφίες και VIDEO

Πολλά από αυτά τα πλέον αναπτυχθέντα πυραυλικά συστήματα ήταν επίσης παρόντα σε λοιπές εκθέσεις όπως η έκθεση DEFEA 2023.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Πυραυλική πανδαισία από την MBDA και επιβεβαίωση του μακροπρόθεσμου αποτυπώματος της στην Ελλάδα

Στην EDEX 2023, αυτό που τράβηξε την προσοχή των επισκεπτών στο περίπτερο της εταιρείας ήταν οι λύσεις που προσφέρει η MBDA στον ναυτικό τομέα.

Εκτός από τον γνωστό στο ελληνικό κοινό Exocet 40 Block 3C, η MBDA έφερε στο προσκήνιο το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα Otomat. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς πριν από λίγο καιρό η Αίγυπτος όχι μόνο εκσυγχρόνισε το απόθεμά της σε αντιπλοϊκούς πυραύλους Otomat σύμφωνα με το πρότυπο Teseo Mk2/A (για χρήση στις φρεγάτες FREMM κλάσης Bergamini και ενδεχομένως από συστοιχίες παράκτιας άμυνας), αλλά και αγόρασε έναν αριθμό νέας παραγωγής του ίδιου τύπου.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, το Otomat είναι η εμπορική ονομασία της εξαγωγικής έκδοσης Teseo, μιας οικογένειας “βαρέων” αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με μια βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Oto Melara και Matra, η οποία γέννησε το βλήμα Otomat με παρόμοιες δυνατότητες με το Exocet.

Το Otomat έχει εξελιχθεί από το αρχικό μοντέλο Mk 1 στο Mk 2 τη δεκαετία του 1980, με την κύρια διαφορά να είναι το εκτεταμένο βεληνεκές. Ο τελευταίος σχεδιασμός έχει εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην τελευταία έκδοση Teseo Mk 2/A, διεθνώς γνωστή ως Otomat Mk 2 Block IV. Το Teseo Mk2/A είναι μια αναβαθμισμένη παραλλαγή του αντιπλοϊκού πυραύλου OTOMAT που μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από επίγειες πλατφόρμες όσο και από πλοία επιφανείας.

Η νεότερη παραλλαγή έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις σε παράκτιο περιβάλλον και διαθέτει σύγχρονα πλήρως ενσωματωμένα ψηφιακά ηλεκτρονικά, νέα διεπαφή πυραύλων, ενεργό ραντάρ με επανασχεδιασμένο σύστημα επεξεργασίας σήματος και τερματικό σύζευξης δεδομένων, που επιτρέπει επαναστόχευση κατά την διάρκεια της πτήσης μαζί με μια νέα κονσόλα αποστολής και ένα νέο σύστημα εκτόξευσης.

Το Teseo EVO είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια λόγω ενός νέου συστήματος πρόωσης, μιας προηγμένης πολεμικής κεφαλής αναζήτησης στόχου διπλής λειτουργίας και μιας υπερσύγχρονης κλιμακούμενης πολεμικής κεφαλής και ενός νέου συστήματος σχεδιασμού αποστολής, με πλήρη έλεγχο αποστολής της πτήσης του πυραύλου. Διαθέτει επίσης ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο διηχητικό πλαίσιο αεροσκάφους με προηγμένα αεροδυναμικά και πτητικά πηδάλια για αυξημένη ευελιξία και επιβιωσημότητα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Μήκος: 4,46 μέτρα
  • Διάμετρος: 0,4 μέτρα
  • Άνοιγμα πτερυγίών: 1,35 μέτρα
  • Βάρος (συμπεριλαμβανομένων των ενισχυτών πυραύλων): 770 κιλά
  • Βάρος πολεμικής κεφαλής: 210 κιλά
  • Ταχύτητα: 310 μ/δευτ
  • Επιχειρησιακή εμβέλεια: 67 ή 180 χλμ (ανάλογα με την παραλλαγή)

Με περισσότερες από 140 εκτοξεύσεις και ποσοστό επιτυχίας άνω του 85%, η οικογένεια Teseo/Otomat είναι σήμερα σε υπηρεσία με 10 πελάτες σε διαφορετικές κατηγορίες πλοίων, από περιπολικά έως αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.

Marte ER

Το Marte, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Κατάρ, προτείνεται στη διεθνή αγορά και σύντομα θα αναπτυχθεί από το Ιταλικό Ναυτικό, ως ένα ελαφρύ βλήμα τρίτης γενιάς με εκτεταμένο βεληνεκές 100 χλμ.

Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε με την οικογένεια Marte Mk2, το νέο οπλικό σύστημα έχει σχεδιαστεί από την αρχή ως ένα βλήμα πολλαπλών πλατφορμών ικανό να εκτοξεύεται όχι μόνο από ελικοφόρες πλατφόρμες (όπως τα ελληνικά ελικόπτερα NH 90), πλατφόρμες επίγειες και θαλάσσιες, αλλά και από αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας χαμηλής ταχύτητας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Βάρος: < 345 κιλά (συμπεριλαμβανομένων των δύο πλευρικών ενισχυτών επιτάχυνσης)
  • Μήκος: 3,60 μέτρα
  • Διάμετρος: 316 χιλ
  • Ταχύτητα: Υψηλή υποηχητική (πάνω από 0,9 Mach)
  • Πλοήγηση: πλήρως αυτόνομη αδρανειακή πλοήγηση, υποβοηθούμενη με GPS και ραδιοϋψόμετρο / τρισδιάστατα σημεία διαδρομής με επιλέξιμο χρόνο προσβολής του στόχου / με δυνατότητα πτήσης πλησίον του επιπέδου της θάλασσας και πάνω από τη στεριά 
  • Τερματική καθοδήγηση ενεργός αισθητήρας αναζήτησης ραδιοσυχνοτήτων RF με προηγμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα ECCM
  • Πολεμική κεφαλή: διάτρησης υψηλής εκρηκτικότητας με πυροσωλήνα πρόσκρουσης και εγγύτητας

Τέλος, το σύστημα επιτρέπει εμπλοκή στόχων από Standoff βεληνεκή, προηγμένο σχεδιασμό αποστολών, γρήγορη λύση αυτόματης βολής και δυνατότητα χειροκίνητης τροποποίησης τροχιών και μοτίβων αισθητήρων αναζήτησης, βολή βάσει συντεταγμένες στόχων τρίτων και δυνατότητα ομοβροντίας πυρών.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επίδειξη Συνεργασίας πυραυλικών συστημάτων ORCHESTRIKE στο Paris Air Show 2023

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This