DEFEA 2023 | Πυραυλική πανδαισία από την MBDA και επιβεβαίωση του μακροπρόθεσμου αποτυπώματος της στην Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 01/07/2023 at 15:47

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Η MBDA συμμετείχε στη φετινή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 παρουσιάζοντας τεχνολογίες πυραύλων που έχουν θέσει την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών πελατών και μακροπρόθεσμων συνεργατών της.

Πράγματι, η Ελλάδα ήταν ο πρώτος πελάτης για τον πύραυλο Exocet το 1968, μια σχέση μεταξύ των προκατόχων της σημερινής MBDA και της Ελλάδας που χρονολογείται επομένως περισσότερο από μισό αιώνα.

Μέχρι σήμερα, η MBDA φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Η πρόσφατη σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα σχετικά με την προμήθεια νέων θαλάσσιων και εναέριων πλατφορμών συνοδεύτηκε από σημαντική συμμετοχή της MBDA. Συγκεκριμένα, τα πυραυλικά συστήματα της MBDA θα εξοπλίζουν τις μελλοντικές ελληνικές φρεγάτες FDI και τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ενώ η MBDA εξετάζει με ενδιαφέρον την έκβαση του διαγωνισμού για τις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Naval Group και η Fincantieri, με τις κορβέτες Gowind και FCx30 αντίστοιχα, είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σε αυτόν τον διαγωνισμό και το μόνο βέβαιο είναι ότι και οι δύο προτάσεις θα προσφερθούν με την τελευταία έκδοση του αντιπλοϊκού πυραύλου EXOCET.

Αυτό που απομένει είναι οι επιλογές στο κομμάτι της αεράμυνας, για το οποίο η MBDA προτείνει δύο διαφορετικές λύσεις, μία βασισμένη στο πυραυλικό σύστημα CAMM ER και μία στο πυραυλικό σύστημα VL MICA.

Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα η MBDA συναντά κάποιον ανταγωνισμό λόγω του πυραύλου Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) της Raytheon. Ο τελευταίος εξοπλίζει ήδη τις τέσσερις φρεγάτες Meko 200HN (κλάση ΎΔΡΑ), καθώς και τις εννέα φρεγάτες Kortenaer (κλάση ΕΛΛΗ), ενώ στην κατασκευή του υφίσταται σημαντική βιομηχανική συμμετοχή εκ μέρους της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των νέων φρεγατών FDI (κλάση ΚΙΜΩΝ), αυτές θα φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 B1.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA

Η MBDA εξετάζει επίσης με ενδιαφέρον ορισμένες περαιτέρω ευκαιρίες στην Ελλάδα, που προέρχονται από προγράμματα αναβάθμισης.

Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της DEFEA, η MBDA ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής του αποθέματος των πυραυλικών συστημάτων πλεύσης (cruise) μεγάλου βεληνεκούς SCALP (Système de Croisière Autonome à Longue Porte), το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα μαχητικά Mirage 2000-5 και Rafale.

Οι πρώτοι πύραυλοι ήταν μέρος της παραγγελίας για τα μαχητικά Mirage 2000-5, τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία το 2004 (1ο αεροσκάφος), ενώ μια άλλη παρτίδα ήταν μέρος του πακέτου όπλων για παραγγελίες των μαχητικών Rafale, που υπογράφηκαν το 2021 και το 2022. Αυτή η σύμβαση εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει την προμήθεια προϊόντων σχεδιασμού αποστολής, συντήρησης και τεχνικής βοήθειας. Αυτή η αναβάθμιση θα παρατείνει την επιχειρησιακή ζωή των SCALP έναντι μελλοντικών απειλών.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Υπογραφή σύμβασης εκσυγχρονισμού βλημάτων SCALP-EG – Μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα

Για τους λόγους αυτούς, η MBDA συμμετείχε δυναμικά στη DEFEA 2023 παρουσιάζοντας τα best seller της στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

METEOR

Ο METEOR είναι ένας αέρος-αέρος και πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια (beyond visual range – BVR) πύραυλος της MBDA με κινητήρα ramjet και δικτυοκεντρικές δυνατότητες, ο οποίος είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως game-changer στις αεροπορικές μάχες.

Το κλειδί για αυτό είναι ο κινητήρας ramjet του METEOR μαζί με το ενεργό ραντάρ αναζήτησης και τον σύνδεσμο ζεύξης δεδομένων, που συνδυάζονται για να παρέχουν απαράμιλλη ταχύτητα και ευελιξία στην τερματική φάση της εκτόξευσης σε εκτεταμένες εμβέλειες, με αποτέλεσμα το εύρος ‘No-Escape Zone’ του συστήματος να είναι αρκετά μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλο υπάρχον όπλο BVR (60 χιλιόμετρα). Ο πύραυλος αποτελεί και πρόταση της MBDA για ενσωμάτωση στο F-35.

MICA NG

O MICA NG είναι ο μόνος πύραυλος στον κόσμο που δύναται να ενσωματώσει δύο διαλειτουργικούς αισθητήρες αναζήτησης (ενεργού ραντάρ και απεικόνισης υπέρυθρων). Η δυνατότητα BVR του συστήματος σε παθητική λειτουργία, προτού ο αισθητήρας αναζητητής κλειδώσει τον στόχο στην τερματική φάση, του χάρισε το προσωνύμιο “silent killer”, καθώς ο στόχος έχει ελάχιστο χρόνο για να αντιδράσει ή να αναπτύξει αποτελεσματικά αντίμετρα.

Διαβάστε επίσης: VL MICA | Μια από τις δυνητικές επιλογές για την Κυπριακή Αεράμυνα του μέλλοντος – Φωτογραφίες και VIDEO

ASTER Β1ΝΤ

Το ASTER B1NT είναι η τελευταία γενιά της υπόψη οικογένειας πυραυλικών συστημάτων για ναυτική και επίγεια αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας προς αναχαίτιση  Το ASTER 30B1NT πληροί μια βασική διπλή απαίτηση ενός πυραύλου τόσο για εμπλοκή πυραυλικών απειλών (συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς και τακτικών) και αεροσκαφών με αυξημένη αντίσταση σε ηλεκτρονικά μέτρα αντιμετώπισης.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

EXOCET

Ο EXOCET πιθανώς κατατάσσεται ως ο πιο γνωστός αντιπλοϊκός πύραυλος στον κόσμο. Το εν λόγω πυραυλικό σύστημα διαθέτει χαμηλή διατομή ραντάρ, δυνατότητα πτήσης σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (sea-skimming), δυνατότητα ενεργοποίησης όψιμης αναζήτησης, βελτιωμένη διάκριση στόχων και ηλεκτρονικά αντι-αντίμετρα (Electronic Counter Countermeasures – ΕCCΜ).

Ο πύραυλος EXOCET προσφέρεται σε τρεις παραλλαγές: υποβρυχίως εκτοξευόμενη έκδοση SM39, εναερίως εκτοξευόμενη έκδοση AM39 και έκδοση MM40 για εκτόξευση από πλατφόρμα επιφανείας. Η τελευταία έκδοση του Exocet είναι η παραλλαγή MM40 Block 3c με βεληνεκές 200+ χλμ κατάλληλο για εκτόξευση από πλοία ή από παράκτιες συστοιχίες. Ήδη σε υπηρεσία, ο EXOCET διαθέτει τρισδιάστατα σημεία διαδρομής, προφίλ πτήσης χαμηλό sea-skimming προφίλ πτήσης και δυνατότητα προσβολής παράκτιων χερσαίων στόχων, καθώς και πλοίων. Η τελευταία έκδοση του EXOCET MM40 η Blc 3c αποτελεί και την επιλογή της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: EXOCET ΜΜ40 Blk 3 | Κατακόρυφη αναβάθμιση για τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς – Φωτογραφίες και Βίντεο

AKERON MP

Ο AKERON MP είναι ο μοναδικός στον κόσμο πέμπτης γενιάς αντιαρματικός πύραυλος σχεδιασμένος για χρήση από αποβιβασμένο πεζικό, καθώς και για ενσωμάτωση σε οχήματα μάχης και αεροσκάφη. Με βεληνεκές άνω των 4 χλμ, το Akeron MP διαθέτει μια προγραμματιζόμενη κεφαλή ικανή να προσβάλλει πλειάδα στόχων, από κύρια άρματα μάχης μέχρι προσωπικό και υποδομές.

Η MBDA παρουσίασε επίσης μια αίθουσα προσομοίωσης, όπου το κοινό μπορούσε να πραγματοποιήσει μια εικονική βολή του εν λόγω συστήματος.

MISTRAL

Το MISTRAL είναι ένα εξαιρετικά φορητό και εύχρηστο πυραυλικό σύστημα βραχείας αεράμυνας (VSHORAD). Ο εκτοξευτής του MISTRAL είναι τοποθετημένος σε τρίποδο και μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος, σε όχημα ή σε σκάφος. Έχει ένα αποδεδειγμένο ποσοστό επιτυχίας 96% και υψηλότερη αξιοπιστία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο βλήμα.

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Ο πύραυλος είναι ανθεκτικός σε αντίμετρα και άλλα “δολώματα”, ενώ δύναται να εγκλωβίζει το στόχο του ακόμη κι αν αυτός πετά πολύ χαμηλά ή έχει μικρή υπέρυθρη υπογραφή.

SCALP EG

Ο SCALP EG είναι ένας εναέρια εκτοξευόμενος stand-off πύραυλος πλεύσης (cruise) μεγάλης εμβέλειας, ο οποίος δύναται να προσφέρει προσβολή σταθερών στόχων υψηλής αξίας, όπως αεροπορικές βάσεις, εγκαταστάσεις ραντάρ, κόμβους επικοινωνιών και λιμενικές εγκαταστάσεις. Ο πύραυλος μπορεί να εμπλέξει τους στόχους με ακρίβεια σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ το μεγάλο βεληνεκές και η χαμηλού υψομέτρου πτήση του σε συνδυασμό με την υποηχητική ταχύτητα τον καθιστούν ένα βλήμα με stealth χαρακτηριστικά.

Εκτός από την Ελλάδα, ο επίμαχος πύραυλος είναι επίσης σε υπηρεσία με τις αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Ιταλίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). -με την ονομασία Black Shaheen- και στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (με την ονομασία Storm Shadow).

Για να εδραιώσει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Ελλάδα, η MBDA εγκαινίασε επίσημα το νέο της μόνιμο γραφείο στην Αθήνα την 3η μέρα της DEFEA. Μέσω αυτής της μόνιμης παρουσίας στην Αθήνα, η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει τις τοπικές της επενδύσεις στην Ελλάδα και να συνεργαστεί με ελληνικά ιδρύματα για να συνεχίσει να παρέχει δυνατότητες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: MBDA | Επιτυχημένες οι βολές με AKERON MP του προγράμματος LynkEUs στην Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This