ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Lynx 120 | Η νέα έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος της Rheinmetall με πυροβόλο άρματος μάχης
Defence Redefined
Published on 20/02/2022 at 16:54

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall παρουσίασε πρόσφατα μία νέα εκδοχή του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Lynx KF41, το Lynx 120.

Η εν λόγω πλατφόρμα χαρακτηρίζεται ως Μηχανοκίνητο Όχημα Παροχής Πυρών Υποστήριξης (Mechanised Fire Support Vehicle) με διαμέτρημα πυροβόλου ωστόσο που παραπέμπει σε άρμα μάχης. Αυτή η έκδοση ελαφρού άρματος αποτυπώνει τη βούληση της εταιρείας να καλύψει το κενό μεταξύ ενός κυρίου άρματος μάχης και ενός τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) συνδυάζοντας μεγάλη ισχύ πυρός, ικανοποιητική ταχύτητα, και θωράκιση με χαμηλό βάρος και διαστάσεις μικρότερες ενός τυπικού άρματος μάχης.

Το σχέδιο βασίζεται στο τεθωρακισμένο όχημα μάχης KF41 Lynx της Rheinmetall, του οποίου η σχεδίαση είναι απλοποιημένη αλλά και αρθρωτή (modular) με δυνατότητα μελλοντικών αναβαθμίσεων μέσω απλής προσθήκης λύσεων φιλοσοφίας “plug and play”, ούσα συμβατή με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η έκδοση KF41 έχει μέγιστο βάρος μάχης 50 τόνους και μπορεί να μεταφέρει τρία (3) άτομα πλήρωμα και ομάδα μάχης αποτελούμενη από οκτώ (8) άτομα (έκδοση IFV). 

Η έκδοση αυτή είχε παρουσιαστεί και ως πρόταση στην Ελλάδα το περασμένο διάστημα ενώ ο θυρεός του Lynx με ελληνικά χρώματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση DEFEA 2021, στο περίπτερο της Ελληνικής εταιρείας EODH, συνεργάτη της Rheinmetall.

Διαβάστε επίσης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουγγαρίας σε κοινοπραξία με την Rheinmetall για παραγωγή του Lynx – VIDEO

Αναφορικά με τον εξοπλισμό του Lynx 120, αυτό είναι εφοδιασμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο 120 χιλ. Το υπόψην πυροβόλο είναι το ίδιο που εξοπλίζει και το Leopard 2, ελαφρά τροποποιημένο, ώστε να συμβαδίζει με τους περιορισμούς βάρους του Lynx 120. 

Το υπόψη πυροβόλο του Lynx 120 δύναται να εκτοξεύει επίσης τα νέα προγραμματιζόμενα πυρομαχικά πολλαπλών χρήσεων DM11 ενώ το όχημα φέρει ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 χιλ και ένα βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλ στον ανεξάρτητο σταθμό οπλισμού του αρχηγού πληρώματος. Επίσης, ο εξοπλισμός συμπληρώνεται με την ύπαρξη συστήματος κάμερας περιμετρικής παρατήρησης 360° σε συνδυασμό με ένα σύστημα αυτόματης πρόσκτησης στόχων.

Ειδικές συλλογές για επιπλέον πολυστρωματική θωράκιση, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από το πλήρωμα στο πεδίο γρήγορα και με ελάχιστα εργαλεία, προσδίδουν στο όχημα τη δυνατότητα προστασίας από πυρά ελαφρών όπλων, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), εκρηκτικά κοίλου γεμίσματος και πυρά πυροβολικού. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα δύναται να δεχθεί το Σύστημα Ενεργούς Προστασίας (ADS) της Rheinmetall για την αντιμετώπιση κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων (ATGM).

Αυτή η έκδοση ελαφρού άρματος μάχης ακολουθεί την παρουσίαση από τη Rheinmetall Defence Australia του τεθωρακισμένου οχήματος Lynx σε έκδοση οχήματος μηχανικού μάχης (Combat Support Vehicle – CSV), για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: Η Rheinmetall αποκαλύπτει την επόμενης γενιάς πλατφόρμα Lynx: το “Lynx CSV”

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This