Lambda Automata | “Σήκωσε” 6 εκατ. ευρώ η startup που κατασκευάζει πύργους παρακολούθησης
Defence Redefined
Published on 20/10/2023 at 08:00

Το ποσό των 6 εκατ. ευρώ άντλησε η Lambda Automata, σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Air Street Capital από το Ηνωμένο Βασίλειο, που επενδύει κυρίως σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. 

Στον γύρο συμμετείχαν επίσης οι 201 Ventures (Ισπανία), HCVC (Γαλλία), Entropy Industrial Capital και Marathon Venture Capital. Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο Δημήτρης Κώττας, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, στόχος της εταιρείας είναι να αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια στη δημιουργία νέων προϊόντων, στο άνοιγμα νέου γραφείου στο Λονδίνο και σε προσλήψεις στην Αθήνα.

Η Lambda Automata είναι μια ελληνική startup που δημιουργεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την επιτήρηση απομακρυσμένων περιοχών ή κρίσιμων υποδομών. Οι εφαρμογές της εκτείνονται από τον εντοπισμό πυρκαγιών και τη δασοπροστασία μέχρι την επιτήρηση των συνόρων.

Η Lambda Automata ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Κώττα στα τέλη του 2021. Στη συνέχεια, την ιδρυτική ομάδα συμπλήρωσαν ο Γιώργος Κοντογιάννης και ο Γιάννης Σουριαδιάκης. Όλη η αρχική ομάδα εργαζόταν στο εξωτερικό πριν ξεκινήσει η εταιρεία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο σαν μηχανικοί λογισμικού σε σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας και ασφάλειας.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Κώττας, πρώτο προϊόν της Lambda Automata είναι οι αυτόνομοι πύργοι παρατήρησης (autonomous surveillance towers) που η εταιρεία κατασκευάζει και παράγει στην Παιανία. Πρόκειται για μη-επανδρωμένα, αυτόνομα παρατηρητήρια, που ανιχνεύουν, εντοπίζουν και αρχειοθετούν αυτόνομα πιθανές απειλές (καπνό, σκάφη, οχήματα, ανθρώπους).

Το σύστημα βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικής όρασης και ρομποτικής, που χειρίζονται πλήρως περιστρεφόμενες θερμικές ή ηλεκτροοπτικές κάμερες στο πεδίο. Αυτό επιτρέπει τον χειρισμό μεγάλων στόλων παρατηρητηρίων, με ελάχιστες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος

Το σύστημα έχει αυτόνομες πλεονάζουσες επικοινωνίες (δορυφορικές και κινητής τηλεφωνίας), δεν απαιτεί θεμελίωση και φέρει δική του παροχή ενέργειας. Τέλος, χρησιμοποιεί εμπορικά υλικά σε μεγάλο βαθμό, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος και να είναι ασφαλές απέναντι σε κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κώττα, επιτρέπει στην εταιρεία να καλύψει την επιτήρηση πολύ μεγάλων περιοχών, δασών ή ακτών με αναλογικά σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις του εμπορίου, μικρό κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό ή επενδύσεις σε άλλες υποδομές.

Η Lambda Automata έχει ήδη εγκαταστήσει κάποια συστήματα σε δυσπρόσιτα σημεία στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας για την επιτήρηση δασών, ενώ υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για επέκταση του συστήματος και σε άλλα σημεία και υπηρεσίες. 

Το σύστημα σαρώνει μία περιοχή αδιάκοπα, ψάχνοντας για πιθανές απειλές. Αν εντοπίσει καπνό, τότε στέλνει μία ηλεκτρονική ειδοποίηση, με την περιγραφή και τις συντεταγμένες του συμβάντος στην αντίστοιχη υπηρεσία. Ταυτόχρονα αρχειοθετεί τα διάφορα συμβάντα ενδιαφέροντος που εντοπίζει με έναν τρόπο που είναι εύκολος για χωρική ή χρονική αναζήτηση στο μέλλον, αν χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η νεοφυής Lambda (λ) Automata εντυπωσίασε με τις πρωτοποριακές αυτόνομες λύσεις επιτήρησης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This