ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

JDAM | Η συλλογή με την οποία το Ισραήλ επέφερε “χειρουργικά” χτυπήματα σε τούνελ της Χαμάς – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 16/05/2021 at 16:29

Με αφορμή το βίντεο της Ισραηλινής Αεροπορίας (ΙΑF), στο οποίο φαίνεται ένα μαχητικό αεροσκάφος, F-15I “Ra’am” να εξοπλίζεται με βόμβες JDAM για καταστροφή των υπόγειων τούνελ της Χαμάς (με το παρατσούκλι “Μετρό”), παρουσιάζουμε την ιστορική εξέλιξη της συλλογής JDAM η οποία μετατρέπει τα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά (βόμβες) σε κατευθυνόμενα.  

Το Joint Direct Attack Munition (JDAM) είναι ένα κιτ καθοδήγησης χαμηλού κόστους (σύμφωνα με πηγές το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 25,000 δολάρια) και το οποίο μετατρέπει τις μη κατευθυνόμενες βόμβες, σε βόμβες ακριβείας, με δυνατότητα χρησιμοποίησης υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Το κιτ αποτελείται από ένα νέο ουραίο τμήμα που περιέχει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης /παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (INS/GPS) και το πλαίσιο γύρω από τον κορμό της βόμβας για επιπλέον σταθερότητα και ανύψωση. 

Η ακρίβεια του συστήματος προσδιορίζεται σύμφωνα με την κατασκευάστρια Boeing (πρώην Mcdonnell Douglas) σε ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 95% και μόλις 1.7 μέτρα κυκλικού σφάλματος (Circular Error Probable – CEP). 

Η εμβέλεια των βομβών με συλλογή JDAM ξεπερνά τα 15 ναυτικά μίλια (28 χλμ) αναλόγως και του ύψους άφεσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βόμβες MK-82, BLU-111 και BLU-126 των 500 λιβρών/225 κιλών, MK-83 και BLU-110  των 1.000 λιβρών/450 κιλών και τις βόμβες 2.000 λιβρών/900 κιλών MK-84, BLU-109 και BLU-117.

To JDAM κατασκευάζεται από το 1988 και χρησιμοποιείται από περισσότερους από 26 χρήστες ανά τον κόσμο με κύριο χρήστη την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιούν αμφότερες εκδόσεις της υπόψης συλλογής. 

Βόμβα Mk84 με JDAM (GBU-31) σε F16 Blk52 Adv © Πολεμική Αεροπορία

Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του JDAM ήταν κατά τη διάρκεια της Νατοϊκής Επιχείρησης “Allied Force” εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Το JDAM έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην Επιχείρηση Enduring Freedom (OEF) και στην Επιχείρηση Iraqi Freedom (OIF) και πιο πρόσφατα στην επιχείρηση Unified Protector του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης: Υπερ-υπερηχητικά (hypersonic) όπλα | Οι τελευταίες εξελίξεις – VIDEO

H Boeing προέβη σε αναβάθμιση του JDAM (Laser JDAM) προσθέτοντας τον ανιχνευτή λέιζερ DSU-38, με σκοπό την προσβολή κινητών στόχων και στόχων σε θαλάσσιο περιβάλλον. Ο κύκλος ανάπτυξης και δοκιμών του Laser JDAM ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 17 μήνες και η Boeing παρέδωσε την πρώτη παραγωγή Laser JDAM στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τον Μάιο του 2008.

Τον Αύγουστο του 2012, η ​​Boeing ανακοίνωσε επίσης ότι μια έκδοση του JDAM με πτερύγια η οποία τριπλασιάζει το εύρος ολίσθησης του όπλου σε περισσότερα από 40 μίλια (64 χιλιόμετρα) είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας. 

Το JDAM Extended Range (JDAM-ER) των 500 λιβρών/226 κιλών διαθέτει ένα αρθρωτό κιτ πτερυγίων που αναπτύσσεται εν πτήση. Το κιτ μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες βελτιώσεις αρθρωτού τύπου (modular), όπως αισθητήρες λέιζερ. 

Με πληροφορίες από: Boeing.com, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: 

GBU-53/B StormBreaker | Το F-15E το πρώτο αεροσκάφος το οποίο θα φέρει το επαναστατικό πυρομαχικό – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This