MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

“Homo robocopus” | Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα ; VIDEO και Ενδεικτική λίστα δυνατοτήτων
Defence Redefined
Published on 26/12/2020 at 21:07

Βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά σύντομα πραγματικότητα. Μόλις δύο εβδομάδες αφότου ανακοινώθηκε ότι η Κίνα ανέπτυξε βιολογικά ενισχυμένους στρατιώτες, η Γαλλία έχει ενταχθεί επίσημα στο ‘κλειστό” και κατά πολλούς αμφιλεγόμενο “κλαμπ”, σύμφωνα και με νέα έκθεση. 

Σημειώνεται ότι οι υπερδυνάμεις του πλανήτη Η.Π.Α και Ρωσία έχουν ήδη τα δικά τους ερευνητικά προγράμματα στον τομέα αυτό και ενδεικτική ήταν η περσινή μελέτη για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α με τίτλο “Cyborg Soldier 2050: Human/Machine Fusion and the Implications for the Future of the DOD”.

 

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, η Γαλλία έδωσε την έγκριση για ανάπτυξη “βιονικών” ή “επαυξημένων στρατιωτών”, οι οποίο θα αποκτούν επιπλέον δυνατότητες με τη χρήση σκευασμάτων και εμφυτευμάτων μικροτσίπ, έπειτα από σχετική γνωμάτευση της αρμόδιας στρατιωτικής επιτροπής για θέματα ηθικής και δεοντολογίας.

Η έκθεση της διεπιστημονικής στρατιωτικής επιτροπής λαμβάνει υπόψιν ιατρικές θεραπείες, προσθετικά και εμφυτεύματα που βελτιώνουν τις σωματικές, γνωστικές, αντιληπτικές και ψυχολογικές ικανότητες και θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον εντοπισμό θέσης ή τη συνδεσιμότητα με οπλικά συστήματα και άλλους στρατιώτες.

Διαβάστε επίσης: Το μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο τύπου Χ δείχνει το μέλλον | VIDEO

Μεταξύ άλλων το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην έρευνα του περιλαμβάνονται φαρμακευτικά σκευάσματα για να κρατήσουν τους στρατιώτες ξύπνιους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και για να καταπολεμήσουν το άγχος της μάχης.  Ακόμη αναφέρθηκε μέχρι και χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της ακοής τους. 

Το νέο είδος των επαυξημένων στρατιωτών, που ονομάζεται “homo robocopus” θα μπορούσε επίσης να έχει τροποποιημένο DNA για να τους προσφέρει αυξημένη ταχύτητα και δύναμη.

Ο Michael Clarke, επισκέπτης καθηγητής σε σπουδές πολέμου στο Kings College London (KCL), δήλωσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα “Sun” ότι “..Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τροποποιήσουμε το DNA των ανθρώπων για να τους αναπαράγουμε με επιπλέον δύναμη, αντοχή και άλλα πράγματα όπως κάνουμε με τα ζώα, όπως ακριβώς κάναμε με τα τυποποιημένα βοοειδή…”

Ο Clarke πρόσθεσε ότι ο αγώνας για δημιουργία υπερ-στρατιωτών τροφοδοτείται διεθνώς λόγω φόβων για το πρόγραμμα της Κίνας.

“Αυτό που σκέφτονται όλοι είναι αυτό που θα μπορούσε να εμφανιστεί σε 30 χρόνια, δεδομένης της ανάπτυξης και του πειραματισμού των 10 ετών”, δήλωσε επίσης ο Clarke στην εφημερίδα. “Οι Κινέζοι σε 30 χρόνια μπορεί να έχουν μια ομάδα ανθρώπων που είναι 20 ετών και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει με χειραγώγηση του DNA”.

Λόγω της χειραγώγησης του DNA, οι μελλοντικοί στρατιώτες θα μπορούσαν επίσης να είναι απρόσβλητοι από ασθένειες και χωρίς συναισθήματα.

Μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Κοινωνίας για τη Στρατιωτικής Ηθικής στην Ευρώπη (International Society for Military Ethics in Europe) αποκαλύπτει μια δυστοπική αρένα γεμάτη από βιονικά άτομα ικανά να πολεμούν “ασταμάτητα”.

“Οι ενισχυμένοι στρατιώτες θα μειωθούν σε βιονικούς στρατιώτες, οι οποίοι τρέχουν γρήγορα, δεν χρειάζονται ύπνο, τρώνε και πίνουν πολύ λίγα και μπορούν να ασταμάτητα”, αναφέρει η έκθεση. “ Ένα νέο είδος γεννιέται: Homo robocopus.”

Διαβάστε επίσης: ERN | Εξομοιωτές πυραύλων MILAN, ΠΑΟ και λογισμικό βολής όλμων ανάμεσα στα εκθέματα του Υπουργείου Άμυνας – VIDEO

Ο Sir Lawrence Freedman, καθηγητής σε σπουδές πολέμου στο KCL, δήλωσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα “Sun” ότι η ρομποτική έχει μεγαλύτερη σημασία: “Υπάρχουν άνθρωποι που επιστρέφουν στη μάχη με τρόπους που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν προηγουμένως επειδή τα προσθετικά έχουν βελτιωθεί.”

Η γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Florence Parly προειδοποίησε, ότι “πρέπει να είμαστε σαφείς, δεν έχουν όλοι τους ίδιους ενδοιασμούς με εμάς και εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο μέλλον”.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας “Σημερινής” και του Δρ. Λάμπρου Καούλλα η δημοσίευση της γαλλικής έκθεσης σχεδόν συνέπεσε με ένα άρθρο που δημοσίευσε ο Διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών των Η.Π.Α (US Director of National Intelligence) Τζον Ράτκλιφ (John Ratcliffe) στην “Wall Street Journal” (03/12/2020), στο οποίο εξέφρασε τις ανησυχίες του για την Κίνα, την κομμουνιστική απειλή, την παγκόσμια δημοκρατία και τη στρατιωτική τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας | Συνεργασία και στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας

Ο Ratcliffe έγραψε ότι “οι υπηρεσίες πληροφοριών των Η.Π.Α δείχνουν πως η Κίνα διενήργησε ακόμη και ανθρώπινα πειράματα σε μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με την ελπίδα της ανάπτυξης στρατιωτών με βιολογικά βελτιωμένες δυνατότητες”.

Στο δημοσίευμα της “Σημερινής” γίνεται λόγος επίσης στις δηλώσεις του Στρατηγού Σερ Nicholas Carter, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Chief of Defence Staff) σε συνέντευξή του στο “Sky News” (08/11/2020). Ο Στρατηγός προειδοποίησε ότι ο κόσμος περνά μια «πολύ αβέβαιη και ανήσυχη» περίοδο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, μαζί με το ρίσκο οι περιφερειακές εντάσεις να κλιμακωθούν σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βρετανός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ άλλων ανέφερε όταν ρωτήθηκε για το αν θα μειωθεί ο στρατός των 82.000 στρατιωτών: 

“….υποψιάζομαι πως μπορεί να έχουμε ένα στρατό των 120.000, εκ των οποίων οι 30.000 μπορεί να είναι ρομπότ, ποιος ξέρει; Αλλά η απάντηση είναι πως πρέπει να ανοίξουμε τα μυαλά μας στο ότι πιθανόν οι αριθμοί να μην είναι αυτοί που καθορίζουν το τι πρέπει να κάνουμε, αλλά το αποτέλεσμα που μπορούμε να πετύχουμε, αυτό είναι στην πραγματικότητα το τι πρέπει να αναζητούμε”.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Ημέρα Επίδειξης Δυνατοτήτων (Capabilities Demonstration Day) σε συνεκπαίδευση με Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου – Φωτογραφίες

Πιο κάτω παρατίθενται μερικές από τις τεχνολογίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία του «homo robocopus», σύμφωνα με την “Sun”.

Super Soldier Tech © Sun

Μικροτσίπ Εγκεφάλου – Στη Γαλλία δόθηκε η άδεια να αναπτύξει μικροτσίπ για να ενισχύσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου του στρατιώτη.

Βιονική Όραση – Αναπτύσσεται στο Χονγκ Κονγκ για να παρέχει στους χρήστες υπέρυθρη και νυχτερινή όραση.

Υπερ – Ακοή – Η Τακτική Επικοινωνία και το Προστατευτικό Σύστημα των Η.Π.Α είναι έξυπνα ακουστικά που ενισχύουν την ακοή των στρατιωτών σε μεγάλο βαθμό καθιστώντας τους “υπεράνθρωπους”.

Εμφύτευμα Υγείας – H περιβόητη DARPA, ο ερευνητικός βραχίονας του Πενταγώνου, αναπτύσσει εμφυτεύματα cyborg για να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της μάχης.

Ενισχυμένα Άκρα – Μια έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας ανάπτυξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αμερικανικού στρατού (DEVCOM) αποκάλυψε σχέδια για τον εξοπλισμό των Αμερικανών στρατιωτών με ενισχυμένα άκρα για αυξημένη δύναμη.

Εξωσκελετικά Πόδια – Ο στρατός των Η.Π.Α έχει δοκιμάσει έναν εξωσκελετό που μπορεί να προσκολληθεί στα πόδια του στρατιώτη και μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά τους έως και 27 φορές.

Συνθετικό Αίμα – Το Respirocyte είναι ένα θεωρητικό ερυθρό κύτταρο αίματος που θα μπορούσε να βοηθήσει τους στρατιώτες να παραμείνουν υπό το νερό για ώρες, χωρίς την ανάγκη λήψης οξυγόνου.

Ανοσία στον Πόνο – Η πρωτοβουλία DARPA για την “Επιμονή στην Μάχη” θα επιτρέπει στους στρατιώτες να καταστείλουν τον πόνο τους για 30 ημέρες.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές, μαζί με όλα τα ηθικά ζητήματα που τις συνοδεύουν (τουλάχιστον για ορισμένες εξ’ αυτών) θα απασχολήσουν εκτενώς την κοινή γνώμη στο άμεσο μέλλον, του οποίου η αβεβαιότητα είναι δυστυχώς περισσότερο από εμφανής.

Διαβάστε επίσης: 

Paintball vs Lasertag vs Airsoft….ή όχι;

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This