ΙΣΤΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το 1969, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα αναμετρήθηκαν στρατιωτικά για τέσσερις μέρες, με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να έχουν χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους, ένας πόλεμος που έμεινε στην ιστορία ως “ο πόλεμος του ποδοσφαίρου”.
Η Ονδούρα κέρδισε το πρώτο αγώνα (1-0) στην πρωτεύουσα της Τεγκουσιγκάλπα και το Ελ Σαλβαδόρ κέρδισε 3-0 στην δική του έδρα. Και τα δύο παιχνίδια επισκιάστηκαν από την βία των οπαδών και το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε πριν και μετά τους αγώνες.
Ήταν 2-2 μετά από 90 λεπτά αγώνα στο Στάδιο Azteca στην Πόλη του Μεξικού για τον τρίτο αγώνα. Το Ελ Σαλβαδόρ, κέρδισε τελικά τον τρίτο αγώνα και οι δύο χώρες, τις επόμενες εβδομάδες οι δύο χώρες βρίσκονταν σε πολεμική σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης: Η βύθιση του Βίλχελμ Γκούστλοφ | Η ιστορία πίσω από την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στον κόσμο – VIDEO
Τι προηγήθηκε…
Το Ελ Σαλβαδόρ, έχει περίπου το μέγεθος της Ουαλίας και πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια πληθυσμό (σ.σ το 1969). Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ελέγχεται από μια ελίτ γαιοκτημόνων, αφήνοντας πολύ λίγη γη, για τους φτωχότερους αγρότες της χώρας. Η Ονδούρα, που κυριαρχείται επίσης από μικρό αριθμό γαιοκτημόνων, ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη και τον ίδιο χρόνο είχε πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμύρια.
Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ, μετανάστευαν στην Ονδούρα για να επωφεληθούν από τις πιο διαθέσιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να εργαστούν για τις αμερικανικές εταιρείες φρούτων που λειτουργούσαν στη χώρα. Περίπου 300.000 κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ ζούσαν στο γειτονικό κράτος μέχρι εκείνο το έτος.
Διαβάστε επίσης: 31 Ιανουαρίου 1996 | Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από τα Ίμια – Το χρονικό της κρίσης VIDEO
Η μικρή ελίτ του Ελ Σαλβαδόρ είχε υποστηρίξει τη μαζική μετανάστευση, καθώς μείωσε τις πιέσεις στη γη τους και το αίτημα για αναδιανομή της. Αλλά οι αφίξεις των μεταναστών προκάλεσαν δυσαρέσκεια μεταξύ των αγροτών της Ονδούρας που αγωνίζονταν για περισσότερη γη από τη δική τους ελίτ εκείνη την εποχή. Έτσι, η κυβέρνηση της Ονδούρας πέρασε έναν αγροτικό νόμο για τη μεταρρύθμιση της γης για να μειώσει τις εντάσεις.
Ωστόσο, οι αρχές δεν επικεντρώθηκαν στη γη που κατέχουν οι ελίτ και οι αμερικανικές εταιρείες φρούτων, αλλά σε εδάφη που κατοικούνταν από τους μετανάστες (σ.σ πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ). Ο τότε Πρόεδρος της Ονδούρας Oswaldo López Arellano άρχισε να απελαύνει χιλιάδες Σαλβαδόρους.
Πέρα από αυτό υπήρχαν σιγά σιγά διαφορές χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, συμπεριλαμβανομένων πολλών νησιών στον Κόλπο Fonseca, ένα μικρό υδάτινο σώμα στην ακτή του Ειρηνικού που μοιράστηκε μεταξύ των δύο χωρών και της Νικαράγουας.
Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, με πρόεδρο τον Fidel Sánchez Hernández προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό των επαναπατριζόμενων μεταναστών, ενώ οι ιδιοκτήτες γης της χώρας άρχισαν να πιέζουν για στρατιωτική δράση. Ήταν εν μέσω αυτής της αυξανόμενης οργής που οι δύο χώρες συναντήθηκαν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
“Υπήρχαν πολύ μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα”, δήλωσε ο Ρικάρντο Οτέρο, ένας μεξικανός αθλητικογράφος στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Univision. “Αλλά υπήρχε αυτή η σύμπτωση τριών αγώνων για το ποια χώρα θα προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Δεν βοήθησε. Το ποδόσφαιρο εδώ (σ.σ στη Λατινική Αμερική) είναι πολύ, πολύ παθιασμένο.”
Διαβάστε επίσης: 7 Δεκεμβρίου 1941 | Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ – Όταν οι Ιάπωνες ξύπνησαν τον “κοιμώμενο γίγαντα” – Φωτογραφίες & VIDEO
“Νιώσαμε ότι είχαμε ένα πατριωτικό καθήκον να κερδίσουμε για το Ελ Σαλβαδόρ”, δήλωσε ο Ροντρίγκεζ (σ.σ ο ποδοσφαιριστής του Ελ Σαλβαδόρ που σκόραρε το νικητήριο γκολ στον τρίτο αγώνα). “Νομίζω ότι όλοι φοβόμασταν να χάσουμε, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν ατιμία που θα μας ακολούθησε για το υπόλοιπο της ζωής μας.”
Τα γεγονότα…
Στις 27 Ιουνίου, καθώς οι παίκτες ετοιμάστηκαν για το αποφασιστικό παιχνίδι εκείνης της βραδιάς στην πρωτεύουσα του Μεξικού, το Ελ Σαλβαδόρ διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ονδούρα.
Περίπου 12.000 Σαλβαδόροι είχαν εγκαταλείψει την Ονδούρα μετά το δεύτερο αγώνα, με την εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, την Guardian, να κατηγορεί την εκδίωξη των ανθρώπων που προήλθε από διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα.
Την επόμενη μέρα του παιχνιδιού, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων UPI δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο “Πόλεμος του Ποδοσφαίρου που κέρδισε ο Ελ Σαλβαδόρ, 3-2″. Σύμφωνα με το άρθρο, 1.700 μεξικανοί αστυνόμοι παρακολούθησαν το παιχνίδι για να αποτρέψουν τη βία και οι οπαδοί του Ελ Σαλβαδόρ φώναζαν “δολοφόνοι, δολοφόνοι”.
“Οι άνθρωποι στο εξωτερικό στιγμάτισαν το γκολ ως το γκολ που ξεκίνησε τον πόλεμο”, δήλωσε ο Ροντρίγκεζ. “Ο πόλεμος θα είχε συμβεί με ή χωρίς αυτο το γκολ.”
Διαβάστε επίσης: Ενωτικό Δημοψήφισμα | Η πρώτη προσπάθεια της Λευκωσίας για διεθνοποίηση της Ένωσης
Τις επόμενες ημέρες, οι συνοριακές αψιμαχίες εντάθηκαν Στις 14 Ιουλίου, το Ελ Σαλβαδόρ διέταξε τις δυνάμεις του να εισβάλουν στην Ονδούρα και πολεμικά αεροπλάνα εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν την χώρα.
Ο Πολωνός δημοσιογράφος Ryszard Kapuscinski ήταν ένας από τους λίγους ξένους ανταποκριτές στην περιοχή όταν ξεκίνησε η εισβολή. Με δικές του μαρτυρίες, κατέθεσε μερικές από τις πρώτες αναφορές για τη σύγκρουση από την Τεγκουσιγκάλπα εκείνο το βράδυ, παίρνοντας τη σειρά του να χρησιμοποιήσει το μοναδικό μηχάνημα τηλεπικοινωνίας της χώρας, μετά τον Πρόεδρο Λοπέζ Αρρελάνο, ο οποίος επικοινωνούσε με τον πρέσβη του στις ΗΠΑ σχετικά με την εισβολή.
Μέχρι τη στιγμή που ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών κατάφερε να οργανώσει εκεχειρία στις 18 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι περίπου 3.000 άτομα είχαν πεθάνει, η πλειοψηφία των οποίων ήταν πολιτες της Ονδούρας. Πολλοί άλλοι εκτοπίστηκαν από τις μάχες. Υπό διεθνή πίεση, το Ελ Σαλβαδόρ απέσυρε τις δυνάμεις του από την Ονδούρα τον Αύγουστο.
Και ο τα δεινά δεν τελείωσαν εκεί. Το εμπόριο σταμάτησε μεταξύ των δύο εθνών για δεκαετίες και τα σύνορα έκλεισαν.
Υπάρχουν ακόμη εντάσεις μεταξύ του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας. Οι διασυνοριακές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται μέχρι σήμερα, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) επί του θέματος.
Διαβάστε επίσης: 75 χρόνια από την Ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών – VIDEO
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
24 Νοεμβρίου | Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εορτάζει 179 χρόνια από την ίδρυση της
Στις 24 Νοεμβρίου 1845, ο Υπουργός Ναυτικών του Ελληνικού Βασιλείου Κωνσταντίνος Κανάρης εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της σχολής…
41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο
Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο…
28η Οκτωβρίου 1940 – Η έναρξη της Ιταλικής εισβολής – Η Ελλάδα αντιστέκεται και νικά
Στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Emanuele Grazzi επέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…
ΓΕΣ | Εντυπωσιακές εικόνες από Βολές Πεζικού στο Λιτόχωρο – VIDEO και Φωτογραφίες
Από 09 έως 20 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), εκπαιδευτικές βολές με Οπλικά Συστήματα Πεζικού…
Τουρκία | Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών…
0 Σχόλια