Eurosatory 2024 | Το κυπριακό Poseidon H10 με το κυπριακό σύστημα ηλεκτρονικου πολέμου RF HUNTER®
Andreas Pogiatzi
Published on 17/06/2024 at 11:45

Σε μια πάρα πολύ σημαντική συνεργασία προχώρησαν δύο κυπριακές αμυντικές εταιρείες για την αύξηση αποτελεσματικότητας του τακτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) Poseidon H10.

Πρόκειται για τις εταιρείες Swarmly Aero και SignalGenerix, οι οποίες ένωσαν δυνάμεις και παρουσίασαν στην έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2024, το UAV Poseidon με ενσωματωμένο σύστημα ηλεκτρονικου πολέμου RF HUNTER®. 

Διαβάστε επίσης: Eurosatory 2024 | Ανοίγει η αυλαία στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας

Σύμφωνα με πληροφορίες της DEFENCE ReDEFiNED, ήδη έχει δοκιμαστεί και μάλιστα με επιτυχία, η διασύνδεση και η ενσωμάτωση του RF HUNTER® στο Poseidon. Το RF Hunter, έχει τη δυνατότητα απευθείας μετάδοσης δεδομένων στοχοποίησης μέσω ασφαλούς σύνδεσης στο κέντρο ελέγχου του Poseidon επαυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες για επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και της στοχοποίησης σε πραγματικό χρόνο. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά του UAV Poseidon H10: 

  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 25 κιλά
  • Ωφέλιμο φορτίο: 3 κιλά 
  • Επιχειρησιακή οροφή: 5 χλμ 
  • Αυτονομία: 2.5 ώρες 
  • Μέγιστη ταχύτητα πλεύσης: 75 χλμ/α.ω 
  • Επιχειρησιακό εύρος: 180 χλμ
  • Εμβέλεια λειτουργίας χωρίς δορυφορική επικοινωνία: 70 χλμ

Υπενθυμίζεται ότι το Poseidon H10 της Swarmly Aero, επιχειρεί σε πραγματικές συνθήκες στο μέτωπο του Ουκρανικού πολέμου, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία κάτι το οποίο υποστήριξαν αρκετές φορές οι Ουκρανοί χειριστές του. 

Το H10, μπορεί να μεταφερθεί με όχημα τύπου SUV ή ένα φορτηγό (το οποίο αποτελεί και σταθμό διοίκησης) με τον χρόνο ανάπτυξης του να διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα και τέσσερις έλικες που του επιτρέπουν κάθετη απογείωση και προσγείωση (VTOL). 

Ενδεικτικά η ικανότητα VTOL, του επιτρέπει έκτακτη απογείωση και προσγείωση και έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις σε περιβάλλοντα χωρίς GNSS (Global Navigation Satellite System). 

Διαβάστε επίσης: SWARMLY AERO | Κυπριακά UAV’s από την EUROSATORY στην Ουκρανία – Φωτογραφίες & VIDEO

RF HUNTER®: 

Το καινοτόμο προϊόν RF HUNTER® της SignalGenerix αποτελεί ουσιαστικά ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μη εντοπιζόμενο από τον εχθρό, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο λειτουργεί παθητικά για τον εντοπισμό εκπομπής και ανάλυση σημάτων ασύρματων επικοινωνιών (ραδιογωνιόμετρο-direction finder). 

Μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδιο και να λειτουργήσει από ένα άτομο, σε πορεία, σε τρίποδα ή ακόμα και να εφαρμοστεί επί οχήματος με σκοπό την πλήρη επιτήρηση μιας περιοχής ενδιαφέροντος με παθητική ανίχνευση εκπομπών επικοινωνιών και επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | RF HUNTER – Αποκάλυψη του “Κυνηγού” Συχνοτήτων από την SignalGeneriX στην EUROSATORY

Είναι αρθρωτού (modular) σχεδιασμού και μπορεί να διαμορφωθεί για εκτέλεση μεταξύ άλλων, αποστολών ειδικών επιχειρήσεων και σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου (COMINT) αλλά και για κατάδειξη θέσης εχθρικών δυνάμεων (RF Target Geolocation). Επιπλέον το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και για ανίχνευση Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (Drones).

Η μετάδοση των πληροφοριών που λαμβάνει το RF HUNTER® γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα δύναται να εντοπίσει μέχρι και 2048 στόχους εκπομπής ραδιοεπικοινωνιών ταυτόχρονα. Αφού επισημανθεί η τοποθεσία του στόχου, αυτή απεικονίζεται σε ειδικό διαδραστικό χάρτη επί οθόνης φορητού τακτικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

Το RF HUNTER® μπορεί να λειτουργήσει με μόνο ένα χειριστή ή ακόμα και αυτόνομα. Επιπλέον, με την διασύνδεση πολλαπλών συσκευών RF HUNTER® μέσω του ενσωματωμένου δικτύου mesh, είναι εφικτός ο ακριβής γεο-εντοπισμός χρησιμοποιώντας διάφορες την γωνιά άφιξης  (AOA) και τεχνικές τριγωνισμού σήματος.

Η συνεργασία των δύο κυπριακών εταιρειών (SignalGenerix-Swarmly Aero) αναδεικνύει την δυναμική που απεκτησε η κυπριακή αμυντική βιομηχανία ενώ αναμένεται μελλοντικά η περεταίρω ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε τομείς όπως η Άμυνα και η Ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2024 | Δείτε το άρμα μάχης EMBT με πυροβόλο 140χιλ ASCALON – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This