EUROSATORY 2024 | Η KNDS παρουσίασε τα νέα έκδοχα του Leclerc MBT
Defence Redefined
Published on 09/07/2024 at 18:47

Στην ξενάγηση που είχε η ομάδα της DEFENCE REDEFiNED στο περίπτερο της KNDS στην EUROSATORY, είδε από πρώτο χέρι τις νέες παραλλαγές του Κυρίου Άρματος Μάχης Leclerc ούσες σε θέση να καθορίσουν το μέλλον των αρμάτων μάχης στην Ευρώπη.

Leclerc EVO

Η ξενάγηση ξεκίνησε με μια σε βάθος παρουσίαση του Leclerc Evolution, το οποίο είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του άρματος Leclerc. 

Το Leclerc Evolution (ή EVO) ενσωματώνει νέα σχεδίαση επανδρωμένου πυργίσκου και οπλικά συστήματα. Όπως φαίνεται, η πιο αξιοσημείωτη προσθήκη είναι το κύριο πυροβόλο Ascalon 120 χιλ, το οποίο μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με την έκδοση των 140 χιλ (με απλή αλλαγή του πυροβόλου).

Η έκδοση με το Ascalon 120, με 58 διαμετρήματα (L/58), έχει συνολικό βάρος περίπου 62 τόνων, και φέρει συλλογή (kit) θωράκισης Azur για επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον. Η διαφορά βάρους όταν είναι εξοπλισμένο με το Ascalon 140 είναι πολύ περιορισμένη (200 κιλά).

https://x.com/Def_Redefined/status/1803666142960955589?t=QoyWLV6AhEOH5H7QOMBpTA&s=19

Αυτός ο κύριος εξοπλισμός υποστηρίζεται από ένα αυτόματο σύστημα γέμισης ικανό να φέρει 22 βλήματα έτοιμα προς βολή (Shard APFSDS), ο οποίος μειώνει τον φόρτο εργασίας του πληρώματος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Ascalon 140 παρέχει 40 έως 70% μεγαλύτερη επίδοση προσβολής στόχων σε σύγκριση με τα υφιστάμενα πυροβόλα 120 χιλ, ενώ διατηρεί παρόμοια ισχύ ανάκρουσης. Αυτή η δυνατότητα καθιστά το σύστημα ικανό να ενσωματώνεται σε υπάρχουσες πλατφόρμες, όπως το Leopard 2. 

Διαβάστε επίσης: Κύριο σύστημα μάχης εδάφους (MGCS) με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Leclerc Evolution είναι η ενσωμάτωση του Τηλεχειριζόμενου Σταθμού Όπλων (Remote Controlled Weapon Station) ARX 30, ειδικά σχεδιασμένο για χρήση κατά των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV). Ειδικότερα, το ARX 30 είναι εξοπλισμένο με το πυροβόλο όπλο 30M781MPG που βάλει με πυρομαχικά 30×113 χιλ εναέριας πυροδότησης.

Εκτός από αυτά, το άρμα περιλαμβάνει έναν εκτοξευτή περιφερόμενων πυρομαχικών μεσαίου βεληνεκούς. Η ιδέα είναι να εκμεταλλευτεί τον πυρήνα του Leclerc MBT προσθέτοντας μια αξιόπιστη δυνατότητα αυτοπροστασίας με εύροςμ 360°, καθώς και stand-off ισχύ πυρός με τη μορφή περιφερόμενων πυρομαχικών.

Ένα νέο χαρακτηριστικό του Leclerc Evolution είναι η τετραμελής διαμόρφωση του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου ενός υποδιοικητή, του οποίου η προσθήκη στοχεύει στη διαχείριση της αυξημένης ροής πληροφοριών από την εκτεταμένη σουίτα αισθητήρων και τελεστών του άρματος μάχης. Αυτή η ρύθμιση στοχεύει στη μείωση του φόρτου εργασίας του διοικητή και στη βελτίωση των δυνατοτήτων επίγνωσης της κατάστασης του άρματος.

Από άποψη επιβιωσιμότητας, το Leclerc Evolution προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία με το αρθρωτό σύστημα θωράκισής του, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος προειδοποίησης λέιζερ, του ακουστικού συστήματος hunter-killer, του συστήματος ενεργητικής προστασίας Trophy, του συστήματος εκτόξευσης βομβίδων Galix και του συστήματος φιλτραρίσματος CBRN (έναντι Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών παραγόντων). 

Το Leclerc Evolution υπερέχει και στην κινητικότητα, καθώς τροφοδοτείται από έναν κινητήρα MT883 KA-500 1.500 ίππων, που φτάνει σε ταχύτητες έως και 68 χλμ/ώρα, με επιχειρησιακή αυτονομία 470 χλμ. Η πλατφόρμα, λόγω του ύψους που φέρει από το έδαφος (475 χιλ) μπορεί να αναπτυχθεί σε ανώμαλο έδαφος.

Το υπό ανάπτυξη Leclerc Evolution θα είναι μια ενδιάμεση λύση μεταξύ των σημερινών αρμάτων μάχης και του MGCS (Κύριου Συστήματος Μάχης Εδάφους), επομένως έχει σχεδιαστεί αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να επιχειρεί σε νέα σενάρια του πεδίου μάχης.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Το πρώτο αναβαθμισμένο Leclerc XLR παραδόθηκε στον Στρατό Ξηράς

Leclerc XLR

Σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο Στρατιωτικού Σχεδιασμού, ο Γαλλικός Στρατός θα πρέπει να έχει 160 αναβαθμισμένα άρματα μάχης Leclerc στο πρότυπο XLR έως το 2030. Τα τελευταία σαράντα πρόκειται να εκσυγχρονιστούν έως το 2035, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αρμάτων μάχης στα 200. 

Ο Νόμος περί Στρατιωτικού Σχεδιασμού αναφέρει ότι οι εργασίες για την ανακαίνιση και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του άρματος Leclerc θα συμπληρωθούν με εργασίες επίδειξης άρματος μάχης, ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου του μελλοντικού Κύριου Συστήματος Μάχης Εδάφους (Main Ground Combat System – MGCS). 

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στην έκθεση EUROSATORY 2022 όσο και στην φετινή έκδοση, η Γαλλία παρουσίασε μια νέα εκδοχή του άρματος Leclerc XLR, το οποίο παρουσιάζεται ως νέα γενιά του ήδη γνωστού MBT.

Ως μέρος του προγράμματος SCORPION, ο εκσυγχρονισμός του άρματος Leclerc περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του δυνατότητες που απαιτούνται για συνεργατική μάχη, που συμπεριλαμβάνει την ενσωμάτωση του συστήματος πληροφοριών μάχης SCORPION (SICS), του βελτιστοποιημένου παρεμβολέα BARAGE έναντι αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και του ασυρμάτου CONTACT. 

Το XLR θα είναι επίσης εξοπλισμένο με συλλογή βελτιωμένης προστασίας έναντι ναρκών και ρουκετών (anti-RPG) μαζί με σύστημα φιλτραρίσματος CBRN. Τέλος, αυτό θα φέρει το σύστημα εγγύς προστασίας GALIX, νέους οπτικούς αισθητήρες και το σύστημα στόχευσης PASEO.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του, αυτή η παραλλαγή είναι εξοπλισμένη με λειόκαννο πυροβόλο 120/52 χιλ, το οποίο μπορεί να βάλει προγραμματιζόμενα πυρομαχικά. Το XLR είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 12,7 χιλ και ένα πολυβόλο των 7,62 χιλ, ενώ διαθέτει σύστημα αυτόματης γέμισης.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022 | Το Jaguar 6Χ6 ως μια δυνητική επιλογή για αντικατάσταση των “γερασμένων” Cascavel της Εθνικής Φρουράς

Με βάρος μάχης 57 τόνων, το XLR διατηρεί ένα ισορροπημένο προφίλ με διαστάσεις σχεδιασμένες για βέλτιστα χαρακτηριστικά μάχης: 9,87 μέτρα μήκος, 3,71 μέτρα πλάτος και 2,53 μέτρα ύψος.

Εξοπλισμένο με κινητήρα ντίζελ SACM V8X-1500 Hyperbar 1.500 ίππων, σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων SESM ESM 500, αυτή η τριμελής πλατφόρμα παρέχει μέγιστη ταχύτητα 72 χλμ/ώρα στο δρόμο και 50 χλμ/ώρα εκτός δρόμου με αυτονομία 615 χλμ για επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ημέρας και νύκτας. 

Το σύστημα ανάρτησης του άρματος μάχης του επιτρέπει να ξεπερνά κάθετα εμπόδια ύψους 1,25 μέτρων και να διασχίζει χαρακώματα πλάτους 3 μέτρων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία σε διάφορα είδη εδάφους.

Εκτός από την τρέχουσα ανάπτυξή του στα Βαλκάνια, τον Λίβανο και την Ανατολική Ευρώπη (NATO Response Force), η Γαλλική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (DGA) έχει παραγγείλει 100 Leclerc XLR σε δύο στάδια μέχρι στιγμής, με την πρώτη σύμβαση για τις πρώτες 50 μονάδες να έχει ανατεθεί στην KNDS France από τον Ιούνιο του 2021, ακολουθούμενο από μία δεύτερη σύμβαση, που επιβεβαιώθηκε τον Ιανουάριο του 2022. 

Το πρώτο αναβαθμισμένο άρμα παραδόθηκε στον Γαλλικό Στρατό τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε, ακολούθησαν άλλοι 19, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας. Το 20ο αναβαθμισμένο άρμα (XLR) παραδόθηκε στον Γαλλικό Στρατό στις 22 Μαΐου 2024. 

Διαβάστε επίσης: KNDS | Παρουσίαση πλήρης σειράς αρμάτων μάχης LEOPARD στην EUROSATORY

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This