EUROSATORY 2022 | Παρουσίαση του H145M της Airbus με πυραύλους SPIKE ER-2 και πλήρες σουίτα οπλισμού – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 21/06/2022 at 13:04

*Χρίστος Λοΐζου

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022 στο Παρίσι, η DEFENCE ReDEFiNED είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την υπεύθυνη του προγράμματος για το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων H145M της Airbus, Constance Pinsdorf, το οποίο παρουσιάστηκε εξοπλισμένο με αντιαρματικούς πυραύλους Spike ER-2.

Στο βίντεο που ακολουθεί (στο τέλος του άρθρου) μπορείτε να δείτε μια πλήρη παρουσίαση του ελικοπτέρου από την κ. Pinsdorf και επίδειξη μεταξύ άλλων της σουίτας οπλισμού που φέρει. Σημειώνεται ότι το υπόψη ελικόπτερο ενδιαφέρει και την Εθνική Φρουρά και σχετικό άρθρο περί αυτού μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο πιο κάτω. Σημερινά δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο παρουσιάζουν το εν λόγω ελικόπτερο να έχει οριστικοποιηθεί ως η επιλογή της Εθνικής Φρουράς για αντικατάσταση των Mi-35. Μετά από επικοινωνία μας με αρμόδιες πηγές, το Υπουργείο δεν σχολιάζει μέχρι στιγμής για το θέμα, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει οτιδήποτε, μέχρι την υπογραφή της όποιας συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

Η Eurosatory 2022 αποτέλεσε το ντεμπούτο για παρουσίαση σε έκθεση του H145M με αυτή την διαμόρφωση οπλισμού. Δοκιμές και αξιολογήσεις στην εν λόγω εκδοχή του έλαβαν χώρα σε ρουμανικό πεδίο βολής στο Cincu τον Μάιο του τρέχοντος έτους με τη συμμετοχή προσκεκλημένων από τη Σερβία, τα Σκόπια και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μέχρι στιγμής, οι χρήστες του ελικοπτέρου είναι πέραν της Γερμανίας η οποία διαθέτει 15 ελικόπτερα, η Ουγγαρία με 20 ελικόπτερα, η Σερβία με 9, η Ταϊλάνδη με 5 και το Λουξεμβούργο με 2.

Στόχος της βολής στην Ρουμανία ήταν η δοκιμή στην πράξη της ενσωμάτωσης του συστήματος SPIKE με το H145M αλλά και για να εξεταστούν οι επιπτώσεις αυτού του οπλικού συστήματος στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου. Ταυτόχρονα, ήταν μια επίδειξη των δυνατοτήτων του αρθρωτού συστήματος HForce, την οποία προωθεί η Airbus ως πακέτο οπλισμό για τα ελικόπτερα H145M και H225M.

Η σουίτα οπλισμού HForce ®️ της Airbus

To H145M (Military)προέρχεται από την επιτυχημένη έκδοση του H145 (μη στρατιωτική έκδοση) και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τακτικών επιλογών στο πεδίο μάχης. Για παράδειγμα, προσφέρει δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς στρατευμάτων και υλικών με ελάχιστη καθυστέρηση, δυνατότητα ταχείας αδρανοποίησης ή καταστροφής εχθρικών δυνάμεων, δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης (Close Air Support – CAS) σε φίλιες δυνάμεις, καθώς και δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης πληροφοριών.

Η ισχύς, η εμβέλεια, η αντοχή και η δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου του H145M παρέχουν μια ποικιλία δυνατοτήτων ανάπτυξης, ειδικά όταν το ελικόπτερο επιχειρεί σε περιβάλλοντα με άμμο και σκόνη σε υψόμετρα 6.000 ποδιών και θερμοκρασίες 95°F/35°C. Το H145M διαθέτει ένα αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και το χαρακτηριστικό ουραίο στροφείο τύπου Fenestron® για βελτιωμένο έλεγχο πορείας. Σημειώνεται ότι το ουραίο στροφείο Fenestron® εγκαταστάθηκε πρώτα στο ελικόπτερο Gazelle το οποίο επίσης διαθέτει η Εθνική Φρουρά από το 1988.

Διαβάστε επίσης: Gazelle SA 342L1 | Το αειθαλές ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και επιλογές για αναβάθμιση του – Φωτογραφίες και VIDEO

Οπλισμός

Βασικό χαρακτηριστικό του οπλισμού του H145M είναι η ποικιλία διαθέσιμων πακέτων εξοπλισμού αποστολής, τα οποία δύνανται να εγκατασταθούν και να απεγκατασταθούν γρήγορα, με βάση τις απαιτήσεις της αποστολής. Μέσα σε λίγα λεπτά, το αεροσκάφος μπορεί να αναδιαμορφωθεί από μέσο μεταφοράς στρατευμάτων σε μέσο για αποστολές έρευνας και διάσωσης με βαρούλκο και φορείο διάσωσης ή σε ελαφρύ ελικόπτερο επίθεσης φέροντας διάφορες επιλογές οπλισμού. Ειδικότερα η σουίτα οπλισμού που παρουσιάστηκε στην Eurosatory όπως θα δείτε και στο βίντεο περιλαμβάνει: 

 • Ατρακτίδιο πολυβόλου 0,50’’ HMP 400 της FN με ρυθμό βολής 950 – 1,100 φυσίγγια το λεπτό και απόθεμα 400 φυσιγγίων (μαύρο ατρακτίδιο σε φωτογραφία)
 • Ατρακτίδιο πυροβόλου 20 χιλιοστών NC 621 της Nexter με απόθεμα 180 ή 250 φυσιγγίων και ρυθμό βολής 750 βλημάτων το λεπτό (χακί ατρακτίδιο ενσωματωμένο σε αριστερό πυλώνα ελικοπτέρου)

 • Ψηφιακός smart εκτοξευτής (φωτογραφία πιο κάτω με μοτίβο ψηφιακής παραλλαγής) κατευθυνόμενων ρουκετών 70 χιλ τύπου FZ606 της Thales (6-πλος με δυνατότητα συνδυασμού τροφοδότησης με κατευθυνόμενες ή μη ρουκέτες)
 • Εκτοξευτής μη κατευθυνόμενων ρουκετών FZ231 (σε 2ο πλάνο στην φωτογραφία) των 70 χιλ (12-πλός) της Thales με δυνατότητα συνδυασμού 9 μη κατευθυνόμενων ρουκετών και 3 κατευθυνόμενων με laser FZ275 LGR 
 • Αντιαρματικοί Πύραυλοι SPIKE ER X 8 (μέγιστο) με βεληνεκές 15 χλμ
 • Έστορες πολυβόλων στις συρόμενες θύρες δεξιά και αριστερά της ατράκτου του H145M

Η εμβέλεια των κατευθυνόμενων με laser ρουκετών FZ275 LGR με δυνατότητα Lock on Before Launch (LOBL) κυμαίνεται από 1500-7000 μέτρα με κυκλικό σφάλμα (CEP) μικρότερο του 1 μέτρου (σε απόσταση 6 χιλιομέτρων). Πέραν τούτων η ρουκέτα έχει την δυνατότητα να “κλειδώσει” μετά την εκτόξευση (LOAL) είτε ακόμη και μετά από κατάδειξη από μια απομακρυσμένη πηγή, όπως ένας στρατιώτης στο έδαφος ή μια άλλη δεύτερη ιπτάμενη πλατφόρμα. Αυτή η ευελιξία παρέχει στο H145M πολύ μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και την ικανότητα να επιτίθεται χωρίς να έχει οπτική επαφή με τον στόχο.

O πύραυλος SPIKE ER 2 της Rafael είναι αναβάθμιση του πυραύλου 5ης γενεάς SPIKE ER (της οικογένειας πυραύλων SPIKE) o οποίος εκτοξεύεται από χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες πλατφόρμες (ελικόπτερα) με μέγιστο βεληνεκές τα 16 χιλιόμετρα (εκτόξευση από ελικόπτερο και καθοδήγηση RF data link). Ο υπόψη πύραυλος μπορεί να πλήξει με ακρίβεια διαφορετικά είδη στόχων όπως άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, υποδομές και σκάφη επιφανείας. 

Διαθέτει πέραν της τεχνολογίας Fire-and-Forget δυνατότητα επιλογής στόχων εν πτήση. Στην κεφαλή του πυραύλου είναι εγκατεστημένο ηλεκτρο-οπτικός ανιχνευτής με κάμερα ημέρας CCD και ανιχνευτή υπερύθρων IIR. Το βάρος του υπόψη πυραύλου αναλόγως κεφαλής (HEAT ή PBF) κυμαίνεται γύρω στα 34 κιλά.

Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του H145M συμπεριλαμβάνουν:

 • Μέγιστη ταχύτητα πλεύσης: 240 χλμ/ώρα
 • Μέγιστη αυτονομία με βασικές δεξαμενές καυσίμου: 638 χλμ
 • Μέγιστη αυτονομία με βασικές δεξαμενές καυσίμου σε χρόνο πτήσης: 3 ώρες 32 λεπτά
 • Μέγιστη χωρητικότητα μεταφερόμενου προσωπικού: 10
 • Χειριστές: 2 (1 πιλότος και 1 χειριστής οπλικών συστημάτων εγκατεστημένων σε πυλώνες ελικοπτέρου)
 • Κινητήρες: 2 x Safran Arriel 2E turboshaft ισχύος 894 ίππων έκαστος
 • Δυνατότητας μεταφοράς εξωτερικού φορτίου με ιμάντα (sling): 1.600 κιλά
 • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 3.800 κιλά
 • Ωφέλιμο φορτίο: 1.905 κιλά
 • Πτητική οροφή: 20.000 πόδια (6.096 μέτρα)
 • Δυνατότητα MUT- T (Manned-Unmanned Teaming- διασύνδεση με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα)

Επίσης, το H145M όπως προαναφέρθηκε μπορεί να εξοπλιστεί με τη μονάδα (module) HForce της Airbus. Πρόκειται για ένα αρθρωτό και οικονομικά αποδοτικό οπλικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική έκδοση της σειράς ελικοπτέρων της Airbus (H125M, H145M και H225M). 

Συνολικά, διατίθενται τρία διαφορετικά πακέτα που αυξάνουν τις δυνατότητες του υπόψη ελικοπτέρου:

 • Ένοπλη Συνοδεία (Armed Scout) για προσβολή στόχων με σκοπευτικά επί κάσκας (HMSD). Δυνατότητα επιλογής ατρακτιδίου με πολυβόλο 0,50’ ή πυροβόλου 20 χιλ ή συνδυασμού πυροβόλου 20 χιλ και εκτοξευτή 7 ή 12 ρουκετών
 • Παροχή πυρών υποστηρίξεως/Συνοδεία με προσβολή στόχων μέσω ηλεκτρο-οπτικού συστήματος (EOS) και HMSD. Επιλογές για χρησιμοποίηση των κατευθυνόμενων ή μη ρουκετών και πολυβόλων
 • Επίθεση με χρήση κατευθυνόμενων όπλων όπως οι πύραυλοι SPIKE ER και οι ρουκέτες FZ275 LGR. Χρήση του HMSD και κατευθυνόμενα πυρά μέσω ηλεκτρο-οπτικού συνόλου (EOS). 

Επιβιωσημότητα

Το συμπαγές πλαίσιο του H145M παρέχει χαμηλό προφίλ πτήσης, η οποία ενισχύεται από την ευελιξία του ελικοπτέρου κατά την πτήση, ενώ περαιτέρω στην επιβιωσημότητα του συμβάλλουν οι εσωτερικές δεξαμενές καυσίμου, η βαλλιστική προστασία (ελαφριά) και το αλεξίσφαιρο γυαλί στο πιλοτήριο από την ισραηλινή OSG (φωτογραφία πιο κάτω). 

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που μπορεί να εγκατασταθεί προαιρετικά (π.χ συστήματα της Thales)  και οι εκτοξευτές αερόφυλλων και θερμοβολίδων σε συνεργασία με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Πηγή: Airbus

Υπό ανάπτυξη είναι όπως ανέφερε η κ.Pinsdorf και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για σκόπευση από laser και από καταύγαση ραντάρ.

Πηγή: OSG

Πιλοτήριο – Avionics

Το H145M είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο ψηφιακό γυάλινο πιλοτήριο (προηγμένη σουίτα αεροηλεκτρονικών συστημάτων Helionix® της Airbus), το οποίο είναι συμβατό με όργανα νυχτερινής όρασης, ενώ παράλληλα διαθέτει ψηφιακό αυτόματο πιλότο 4 αξόνων που μειώνει δραστικά τον φόρτο εργασίας του πιλότου. 

Στο εμπρόσθιο μέρος του ελικοπτέρου το οποίο παρουσιάστηκε στην Eurosatory ήταν εγκατεστημένο το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα (EOS) Euroflir™ 410 της Safran το οποίο λειτουργεί σε τέσσερις φασματικές ζώνες κυμάτων (TV/NIR/SWIR/MWIR) παρέχοντας δυνατότητες επιτήρησης και κατάδειξης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ημέρα και νύχτα με το ενσωματωμένο αποστασιόμετρο και καταδείκτη laser. Η Airbus μπορεί να προσφέρει διαφορετικές επιλογές EOS ωστόσο αναλόγως απαιτήσεων του πελάτη.

Τέλος, το H145M χαρακτηρίζεται από απλοποιημένες διαδικασίες υποστήριξης (logistics) και συντήρησης ενώ είναι δυνατή η μεταφορά του με μεταγωγικά αεροσκάφη (π.χ A400). Στις μελλοντικές του αναβαθμίσεις θα προστεθούν πέραν των όσων προαναφέραμε για την επιβιωσημότητα του και η δυνατότητα εξοπλισμού με πυραύλους αέρος-αέρος.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον μας βίντεο πιο κάτω: 

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | 30 ελικόπτερα Airbus H160M Guepard για Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This